Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Frankfurtský autosalon je za dveřmi. Na co se můžeme těšit? Velký přehled všech novinek!

David Bureš
Diskuze (37)
Na letošním frankfurtském autosalonu bude hodně velkých značek chybět. I tak se na výstavě představí množství zajímavých automobilů.

Letošní ročník frankfurtského autosalonu je za dveřmi. Startuje již příští týden, v úterý 12. září a ve středu 13. září jsou na programu novinářské dny, ve čtvrtek a pátek následují „prodejní“ dny a pro veřejnost bude otevřeno od soboty 16. září do neděle 24. září. Na co zajímavého se můžeme na této největší letošní autoshow pořádané v Německu těšit?

Pravdou je, že letošník ročník automobilového veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem bude ve znamení mnoha absentujících značek. Éra autosalonů podle všeho končí, automobilky hledají jiné možnosti, jak se zviditelnit, a tak na frankfurtském autosalonu budou chybět i velké značky jako Peugeot, Nissan nebo Fiat. Na letošním IAA neuvidíme ani Volvo, Mitsubishi, Jeep nebo Cadillac.

Seznam vybraných značek, které na frankfurtském autosalonu nebudou
Alfa Romeo
Aston Martin
Cadillac
Fiat
Infiniti
Jeep
Koenigsegg
Lancia
Mitsubishi
Nissan
Peugeot
Volvo

Navzdory tolika chybějícím značkám se však můžeme těšit na množství zajímavých aut. Hlavně domácí výrobci vzali přípravu na autosalon pečlivě a chystají celou škálu novinek. Podoba mnohých z nich sice již byla odhalena, ve Frankfurtu si je ale veřejnost vůbec poprvé bude moci na vlastni oči prohlédnout a osahat. BMW vedle již dříve odhalených konceptů 8 a Z4 ve Frankfurtu ukáže novou generaci X3 nebo velký liftback 6 GT. A podle některých zdrojů v Německu uvidíme i nový crossover X2 nebo velké luxusní SUV X7.

Také stánek Mercedesu nabídne hodně novinek. Tou největší bude nepochybně supersport s technikou Formule 1, neboli Mercedes-AMG Project One, trojcípá hvězda též zdůrazňuje premiéru elektrického hatchbacku EQ Concept. Na IAA ale uvidíme i nový pick-up třídy X nebo modernizovanou třídu S s karoserií kupé a kabriolet.

Plno bude také na stánku Volkswagenu. Nové Polo a SUV T-Roc budou chtít oslovit hodně zákazníků, a tak jsou pro Wolfsburg hodně důležitými premiérami. Dále na stánku Volkswagenu uvidíme modernizovaný Golf Sportsvan a patrně i další koncept elektrické rodiny I.D., tentokrát se hovoří o sedanu. Opel hlavní novinku v podobě SUV Grandland X doplní novými verzemi Insignie – sportovně laděným GSi a terénním kombi Country Tourer. Chybět nebude ani původem německá značka Borgward, dnes zatím prodávající jen na čínském trhu, která se pochlubí blíže nespecifikovaným konceptem.

A na co se mohou těšit fanoušci české značky Škoda? Hlavní pozornost bude nepochybně upřena na SUV Karoq, které sice jezdí po českých silnicích bez maskování už nějakou dobu, jen málokdo si ho ale již měl šanci detailně prohlédnout a osahat. Nástupce Yetiho navíc doplní elektrický koncept Vision E. Ten sice již debutoval na jaře v Číně, na IAA ale bude předveden v inovované podobě.

To ale není všechno. Hodně jsme zvědavi na nové Bentley Continental GT, Ferrari Portofino nebo koncept nové generace Kie Cee’d, který bude mít netradiční karoserii typu fastback. Hyundai se pochlubí důležitými novinkami v podobě SUV Kona a i30 s karoserií fastback, zatímco Renault napjatě očekávaným Méganem RS a třeba Toyota novým Land Cruiserem. Dacia pak ukáže nový Duster, který bude chtít navázat na obří úspěch svého předchůdce.

Některé novinky pak zatím nejsou potvrzeny. Audi by podle některých zdrojů mělo ve Frankfurtu představit novou generaci modelu A7 Sportback, zatímco Lamborghini možná ukáže sériovou verzi SUV Urus, plánovaného pro příští rok. A Volkswagen by mohl prezentovat i nový Touareg. Stále pak není jasné, zda součástí prezentačního prostoru BMW Group bude také stánek Rolls-Roycu, který by se v takovém případě pochlubil novou generací své vlajkové lodi Phantom.

Tak jako předchozí ročníky IAA ve Frankfurtu se i ten letošní bude konat na frankfurtském výstavišti, na adrese Ludwig-Erhard-Anlage 1. Výstavní prostory budou pro veřejnost otevřeny každý den od 9:00 ráno do 19:00 večer, vstupné pro dospělé na dnech pro veřejnost činí 12 eur (cca 300 korun) prostřednictvím online prodeje, respektive 14 eur (asi 360 korun) na místě. Cesta z Prahy na místo je vcelku jednoduchá, většina vede po dálnici a trvá zhruba pět a půl hodiny.

Frankfurtský autosalon 2017: Seznam očekávaných premiér
AlpinaB5
AudiA8, RS4 Avant, RS 5 Cabrio
BentleyContinental GT
BMW6 GT, X3, M5, i8 Roadster, 8 Concept, Z4 concept, i3s
BorgwardConcept
CitroënC3 Aircross, Spacetourer Rip Curl Concept, E-Mehari "Styled by Courrèges"
DaciaDuster
FerrariPortofino
FordEcoSport facelift
HondaJazz facelift, CR-V Hybrid, Civic diesel, Urban EV Concept
Hyundaii30 Fastback, i30N, Kona
CherySUV
JaguarE-Pace, XF Sportbrake, XJR 575
KiaStonic, Cee'd Concept
LexusNX facelift, CT facelift
MaseratiGhibli GranLusso
MazdaSkyActiv X
Mercedes-BenzX, AMG Project One, Maybach 6 Cabriolet, S facelift, G Exclusive, EQ Concept
MINIElectric Concept
OpelGrandland X, Insignia GSi, Insignia Country Tourer, Vivaro Tourer
Porsche911 GT2 RS, Cayenne
RenaultMégane RS, Twingo Iconic, Symbioz Concept
SeatArona, Cupra R
SmartVision EQ FowTwo
SubaruImpreza
SuzukiSwift Sport
ŠkodaKaroq, Vision E
ToyotaC-HR Hy-Power, Land Cruiser
VolkswagenPolo, Up! GTI, T-Roc, Golf Sportsvan fl

David Bureš
Diskuze (37)
9. 9. 2017 20:21
V posledních deseti letech už většinou ani neni poznat rozdí
;-\
Avatar - speedfred
8. 9. 2017 21:16
Re: Tož,
Vsak máš casu relatívne dosť na takéto výlety >:D
Avatar - praděda7
8. 9. 2017 19:13
Re: Tož,
Tak o busovém zájezdu do Ženevy sem kdesi už četl. Ale myslím, že to bylo něco na způsob hrrrrr tam a hrrrrrrrrr zpátky bez hotelového přespání. To mě v mém věku už neláká. Já už potřebuju trochu komfortu a žádný spěch. ;-) Kdyby moje soudružka manželka byla víc do aut, tak bych tam vyrazil v rámci menší dovolené. Ale tady mám bohužel smůlu... ;-\
Avatar - speedfred
8. 9. 2017 18:12
Re: Tož,
od nas organizujú zájazdy do Ženevy.
Keď som tam bol auto teraz na jar,tak som to mal na pár dní a cca 3500km - opáčiť more,Ferrari múzeá,alpské priesmyky a tak.
Avatar - praděda7
8. 9. 2017 15:51
Re: Tož,
Tož nevíš....třeba by nějaká cestovka do toho šla....musela by nějakou doby před tím té akci udělat dlouhodobou reklamu, aby autobus naplnila. Myslím, že by se z Moravy a ze Slovenska lidi našli. Jeden den tam, přespat v Hiltonu, druhý den autosalon, přespat a třetí den hajdy domů...pohoda ;-)