Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus GS-F: V patách BMW M5

David Bureš
Diskuze (0)
Vedení Toyoty superrychlý sedan údajně ještě neschválilo.

Produktový šéf Lexusu Karl Schlicht by rád viděl v prodeji rychlý sedan GS-F, který by zacílil na BMW M5 a Mercedes-Benz E 63 AMG. O podobě tohoto japonského automobilu se už delší dobu spekuluje, měl by se údajně stát vrcholem pětileté strategie Lexusu, která má posílit image značky a její sportovní zaměření.

Lexus GS-F by mohl vhodně doplnit desetiválcový supersport LFA, osmiválcový IS-F a modely s označením F Sport.

Podle posledních zpráv by se pod kapotou GS-F mohl objevit upravený 4,8litrový desetiválec z LFA. Jednotka by měla mít objem 4,6 litru a výkon asi 331 kW (450 koní).

Dosud se přitom spekulovalo o tom, že agregát LFA disponuje malým točivým momentem (480 Nm). Podle těchto zpráv tak bylo pravděpodobnější použití kompresorem přeplňované pětilitrové V8. Atmosférická verze tohoto motoru pracuje pod kapotou Lexusu IS-F.

Aktuální M5 používá turbodmychadlem twin-scroll přeplňovaný vidlicový osmiválec o výkonu 412 kW (560 k). E 63 AMG je poháněno motorem 5,5 V8 biturbo o výkonu 386 kW (525 k).

Podle produktového šéfa značky by Lexus měl díky GS-F solidní nabídku vysokovýkonných modelů. Pokud bude automobil schválen, má být jednak rychlým grand tourerem, jednak autem nabízejícím skvělý požitek z jízdy.

Nová, čtvrtá generace sedanu GS má na český trh vstoupit v dubnu. Podle Schlichta bude tímto vozem inspirována i chystaná nová generace IS. Produktový šéf japonské automobilky si myslí, že Lexus už potřebuje nové IS. To současné se prodává od roku 2005.

David Bureš
Diskuze (0)