Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW 530d Touring – Opravdu je ve všem lepší než předchůdci?

David Bureš
Diskuze (110)
Aktuální BMW 5 se nám hodně zalíbilo, jak si ale stojí v porovnání s předchůdci? Srovnání hned se dvěma předchozími generacemi odhalilo některá překvapení.


Design, interiér


BMW 5 nám v současné generaci G31 zatím dělá velkou radost. Verzi 540i jsme nazvali nejlepším velkým sedanem současnosti, 530d porazil konkurenční Mercedes E 350 d a slova chvály jsme měli i na sportovní verzi M550i xDrive nebo plug-in hybrid 530e. To všechno ale zatím byly jen sedany, Touring jsme pouze krátce vyzkoušeli na mezinárodní prezentaci v okolí Mnichova. Nyní však konečně nastal čas na jeho důkladný redakční test.

A aby to pro BMW 5 Touring vzhledem k dosavadním pozitivním zkušenostem s pětkou nebylo tak jednoduché, rozhodli jsme se kombi porovnat hned se dvěma soupeři, které ze své podstaty musí porazit. Ne, nemluvíme tu o konkurenčním Audi A6 Avant a Mercedesu E kombi, ale o soupeřích z vlastní rodiny, dvou předchozích generacích 5-Series, interně označovaných F11 a E61. Z logiky věci musí být lepší než ony, proč jinak by ji jinak majitelé stávajících pětek měli kupovat? Je ale nová G31 opravdu lepší než minulé generace pětky? A o kolik?

Zjistíme to na základě mezigeneračního srovnání naftových modelů 530d, které nám do netradičního srovnávacího testu všechny dorazily v modrém odstínu. Konkrétně jde o vozy z roku 2017, 2014 a 2007, všechny s pohonem všech kol a automatickou převodovkou. To u dvou novějších zástupců znamená označení 530d xDrive, zatímco u nejstaršího jednodušší 530xd. Jestliže pak novinka měla na svém kontě 12.000 kilometrů, F11 přesáhla za svoji kariéru 60.000 kilometrů a E61 dokonce 200.000 kilometrů.

Sportovci a elegán

Jestliže takové Audi je často kritizováno za nudný vzhled, který se v mezigeneračním porovnání příliš nezmění, optické srovnání pětek dokazuje, že v případě BMW se při každé mezigenerační výměně uskutečnily velké designové změny. Jednotícím prvkem jsou snad jen ledvinky masky chladiče, tak typický prvek vozů z Mnichova, zřejmě naprosto shodné zadní stírače všech tří aut nebo podobná koncová světla u generací F11 a G31, jinak je design každého z tohoto tria dočista svébytný.

Předminulá generace pětky je zástupcem „banglovského“ období, vedle Chrise Bangla na jejím zevnějšku pracoval ještě Davide Arcangeli. V době premiéry možná tolik nenadchla, vysmívána byla třeba kvůli protaženým „korejským“ svítilnám, po letech ale musím říci, že E61 stárne dobře a vlastně se mi dodnes líbí.

Naopak generace F11 už z éry Adriana van Hooydonka (a autora exteriéru Jaceka Fröhlicha) šla konzervativnějším směrem, což je u tohoto konkrétního exempláře zdůrazněno elegantním provedením Luxury Line s využitím více chromovaných prvků. Z celého tria se mi ve finále líbí asi nejvíce, byť kritici mohou namítat, že k BMW sedí spíše sportovnější styl.

bmw srovnavacitesty vyssistredni bmw srovnavacitesty vyssistredni  

Právě na něj vsadila nejnovější generace G31 (stále van Hooydonk), která svými masivnějšími ledvinkami na první pohled působí agresivněji než předchůdci. Způsobeno je to ale i M paketem testovaného exempláře s odlišnými nárazníky. Platilo by to ale i pro výchozí variantu, jestliže předchůdci měli v případě verze 530d jen dvě cudné koncovky výfuku na levé straně, nová 530d už má výrazný lauf na každé straně zádě, v základu kulatý, u M paketu čtyřúhelníkový.

Mezigenerační srovnání pak dokazuje postupný nárůst rozměrů, pětkový kombík se za dvě generace postupně natáhl o rovných 100 milimetrů, z 4.843 na 4.943 mm, zatímco rozvor se za tu dobu prodloužil „jen“ o 89 mm, z 2.886 na 2.975 mm. Auto se také rozšiřovalo, z 1.846 na 1.868 mm, zatímco výška s nástupem F11 klesla, aby s novou generací opět vzrostla, výsledkem je tak dnešních 1.498 mm. I to je důvod, proč novinka vypadá z celého tria nejmohutněji. Je z nich zkrátka největší.

Kde auta nejvíce stárnou...

Pojďme se ale podívat dovnitř, kde jsou mezigenerační rozdíly neméně výrazné. Možná ještě větší, protože se při vzájemném srovnání potvrzuje, že automobily nejvíce stárnou uvnitř.

Nepochybujte o tom, že aktuální pětka vypadá z celého tria vevnitř nejlépe a nejluxusněji, také zpracování se jeví nejlépe, byť vzhledem k věku předchůdců na tom ani ony nejsou vůbec špatně. Nejnovější kombík je ale uvnitř také vzdušnější, a to díky osamostatnění obrazovky multimediálního systému. Zvlášť u předchozí verze zabudování displeje do palubní desky znamená spolu s masivním středovým tunelem hodně stísněné pocity.

Jak se měnila doba, však neuvidíte tolik na hlavici volicí páky (zachovává si vlastně už tři generace podobný tvar), parkovací brzdě (už předchůdce měl místo páky tlačítko), na přístrojovém štítu (digitální obrazovku uměla i minulá generace) nebo na sedadlech (vypadají vlastně pořád stejně), jako na multimediálním systému. Nejde ani tak o velikost obrazovky, testovaná novinka sice nabízí 10,25“ displej, už generace E61 ale měla slušně velký, s 8,8 palci. Rozhodně ale neměla tak detailní rozlišení (dnes 1440 x 540 pixelů), tak jasný obraz, tak rychlé reakce na pokyn nebo ovládání dotekem i gesty. Zlepšení grafiky je přitom vidět i při srovnání s generací F11.

bmw srovnavacitesty vyssistredni bmw srovnavacitesty vyssistredni  

Hodně se v průběhu let zapracovalo také na ovládání, u voliče iDrive přibyla další tlačítka, což pomohlo snadnosti ovládání. Jestliže se tak v minulosti nadávalo na složitost bavoráckého systému, dnes patří v automobilovém světě mezi nejintuitivnější. Takhle rychlé skamarádění se nebývá obvyklé. Přesto si na pár změn zákazníci budou muset zvyknout, do multimediálního systému se přesunulo ovládání vybraných bezpečnostních asistentů, které dříve mívaly vlastní tlačítka.

Bez diskuze nejlepší je nová pětka také v otázce volantu. Příplatkový masivní věnec čalouněný jemnou kůží od divize M z uživatelského hlediska prostě zbožňuju, navíc vypadá skvěle. To v předchozí pětce se objevuje spíše takové kormidlo (pravda, není to verze od divize M), které souvisí s tehdejším pohodlnějším zaměřením auta. V nejstarší zkoušené 5-Series je pak také eMkový volant a přestože se nedrží špatně a má i slušně silný věnec, na novinku prostě nemá. Zpětně viděno však spíše vadí maličká vnější zpětná zrcátka omezující výhled vzad.

A co prostor?

V čem jsou naopak tři generace víceméně plně srovnatelné, jsou sedadla. Všechny testované vozy mají nejlepší dodávané, tzv. komfortní sedačky, přičemž v rámci mezigeneračního srovnání se jejich tvar nijak zvlášť nezměnil. Že by se ideální tvar našel už před lety? Zřejmě ano, protože výhrady k sedadlům nemám žádné.

Největším rozdílem je tak masážní funkce, která je u novinky konečně smysluplná, už se nejedná jen o nějaké natřásání „aktivních“ sedadel, ale příjemný zážitek. Třeba ventilaci ale už najdeme u E61, podobně přifouknutí bočnic měl už předchůdce. Funkce automatického zapnutí vyhřívaných sedadel pod určitou teplotou po nastartování je ale novinkou dnešní generace. Nastavit si pak lze také automatické spuštění ventilování nad určitou teplotou, a to je hodně šikovné, protože tyhle funkce stejně budete po nastartování často spouštět.

bmw srovnavacitesty vyssistredni bmw srovnavacitesty vyssistredni  

A jak je to s místem vzadu? Nejvíce místa při posazení se za sebe mám se svými 182 centimetry v novince, a to jak z hlediska prostorové rezervy před koleny, tak nad hlavou. Že by to ale byla vzhledem k vnějším rozměrům nějaká hitparáda, to se říci nedá, místa je vzadu nejvýš tak akorát. Navíc při přeměření „extrémních“ hodnot minima a maxima místa při posunu přední sedačky na tom byli lépe předchůdci. Vůbec nejhůře pak z hlediska prostornosti hodnotím F11, špatně se do ní nastupuje a na zadních sedadlech se cítíte stísněně podobně jako vpředu. Posaz je pak nejméně pohodlný z celého tria, kvůli nízko umístěné lavici. Paradoxně nejlepší sedačky má vzadu nejstarší ze zkoušeného tria s nejdelšími sedáky, které jsou navíc uložené nejvýše. Místa nad hlavou je tam ale nejméně.

Největší změny v oblasti zavazadelníku se pak odehrály při mezigenerační proměně E61 za F11, tehdy zavazadelník vzrostl z 500 na 560 litrů. To dnešních 570 litrů G31 je už spíše symbolická úprava. Přeměření navíc dokazuje, že kufr novinky je o centimetr užší než u předchůdce a o dva centimetry nižší. Objem však nahání natažením o dva centimetry a hlavně velkými volnými kapsami za podběhy. Navíc tu chybí prostor pro dojezdovou rezervu, kterou jsme mohli naposledy najít u E61. V nástupcích už byste jej hledali marně, pod jejich dvojitou podlahou je jen mělká přihrádka (respektive dvě u novinky). Využití navíc omezuje plynová vzpěra umístěná uprostřed tohoto odkládacího prostoru.

BMW 5 Touring – srovnání rozměrů zavazadelníků
ModelBMW 5 Touring (G31)BMW 5 Touring (F11)BMW 5 Touring (E61)
Objem zavazadelníku (l)570/1700560/1670500/1650
Délka (mm)105010301010
Šířka mezi podběhy (mm)109011001100
Výška po plato (mm)390410410

Specialitou pětky každopádně nadále zůstává dvojité otevírání víka zavazadelníku. Pokud dovnitř chcete hodit jen drobnost nebo „zaplnit“ poslední volný prostor, můžete si otevřít jen zadní okénko. Naopak o červené výstražné světlo ve víku novinka přišla, dvojice tlačítek pro zavření a zamčení kufru naštěstí zůstává, to E61 ještě neměla. Stejně tak měla „jen“ sklápění zadní lavice v poměru 60:40 s otvorem pro lyže, zatímco nástupci mají zadní sedadla sklopná v poměru 40:20:40.

Motor, jízdní vlastnosti


Stejný objem, jiné motory

Obliba naftových motorů sice v poslední době v souvislosti s kauzou Dieselgate a přísnějšími emisními normami nadále klesá, v případě luxusních zástupců vyšší střední třídy ale nadále zůstávají turbodiesely jasnou volbou. A co jiného do takového auta pořídit než třílitrový šestiválec. Ideálem pro mnohé zájemce o 5-Series je tak dlouhá léta verze označovaná jako 530d, která je tématem i dnešního srovnání.

Ve všech třech případech se sice jedná o přeplňovaný vznětový řadový šestiválec o objemu 2993 cm3 (vrtání x zdvih: 84 x 90), tím však podobnosti mezi motory končí. V dnešní G31 pracuje celohliníkový motor interně označovaný jako B57, který je součástí dnešní modulární techniky BMW. Využívá turbo s variabilní geometrií lopatek a vstřikování common-rail s piezoelektrickými vstřikovači, které pracuje až s tlakem 2500 barů. V F11 je starší, avšak také celohliníkový agregát N57 s běžným turbem a common-railem pracujícím až s 2000 bary. To v E61 tluče motor generace M57, který původně měl litinový blok, v testované pětce ale je už modernizovaná varianta s hliníkovým blokem. Opět se liší i turbo a vstřikování a v tomto případě rovněž kompresní poměr, má hodnotu 17,0:1, zatímco u nástupců už je to 16,5:1.

Hlavní výkonový skok však proběhl při mezigenerační změně z E61 na F11. Jestliže testovaná nejstarší pětka má 173 kW a 500 N.m, ta novější posílila na 190 kW a 560 N.m. U nejnovějšího zástupce se zvyšoval hlavně točivý moment (na 620 N.m), zatímco výkon vyrostl „jen“ o pět kilowatt. Pokaždé však vrcholí v 4000 otáčkách.

bmw srovnavacitesty vyssistredni bmw srovnavacitesty vyssistredni  

Nepochybujte o tom, že motoráři BMW nadále dělají skvělou práci, nejnovější motor je zkrátka nejlepší z testovaného tria. Je nejen nejsilnější, a tak si s autem dokáže poradit nejsnáze, je ale také nejkultivovanější, čemuž napomáhá i perfektní odhlučnění, a nejochotněji se sbírá z nízkých otáček. Hutný brumlavý tón možná ve srovnání s předchůdci (obzvlášť E61) zní poněkud uměle, za volantem vám to ale rozhodně vadit nebude, vždyť tenhle zvuk se poslouchá opravdu příjemně. Ale pozor, i předchůdci se rozhodně nemají za co stydět a nadále udělají velkou parádu. Oba mají síly na rozdávání a dané auto hravě rozpohybují i v „německých“ dálničních rychlostech.

Naopak převodovka se už za ta léta měnila výraznějším způsobem. U E61 byl naftový šestiválec ještě spárován s automatem až za příplatek, zatímco od dob F11 je pro verzi 530d samočinná převodovka standardem. A už se nejedná o šestikvalt, ale rovnou osmistupňovou převodovku. I díky tomu se postupně prodlužoval nejvyšší stupeň, jestliže E61 při 130 km/h točí 1800 otáček, u F11 je to 1600 otáček a u G31 dokonce podle otáčkoměru 1550 otáček.

A právě u předchůdce už se zdá, že se tuto převodovku povedlo vyladit k dokonalosti. Osmikvalt od ZF už od dob F11 mění převod naprosto hladce a velice rychle, k výraznému vylepšení u G31 už nedošlo. Snad jen na manuální pokyn voličem reaguje ještě hbitěji. Převodovka v E61 je z daného tria logicky nejslabší, jenže osmistupňový automat ZF je zkrátka těžký soupeř. I po letech automat v E61 řadí hladce, někdy však zaváhá se změnou převodu a reakce na manuální změnu převodu je opravdu letargická. I nadále je však plně srovnatelná s některými automaty v dnešních levnějších vozech.

Nijak zvlášť se za ta léta neměnila ani spotřeba paliva, o všech se dá říci, že v průměru jezdí do osmi litrů. Úžasné je, jak si hravě poradí s vyšším tempem. S aktuální pětkou tak po dálnici v rámci povolených rychlostních limitů jedete za 7,5 l/100 km, když však vyrazíte do Německa a jedete 160 km/h, stále jste na nějakých 8,5 l/100 km. Nejvíce si samozřejmě trio vezme ve městě, kde převyšují desetilitrovou hranici. Přesto dojedete s předchůdci dál než s dnešní pětkou, přestože je spotřeba obdobná. Na vině je menší palivová nádrž, jestliže předchůdci měli „pořádnou“ sedmdesátilitrovou, dnešní 5-Series má o čtyři litry menší. Pravidla jsou zkrátka pravidla a menší palivová nádrž umí srazit normovanou spotřebu, jaký to má ale v praxi smysl?

Jezdí fantasticky!

BMW 5 vždy mělo ambice být nejlépe jezdícím automobilem vyšší střední třídy, byť minulá generace nemálo vsadila na komfort, kterým se přiblížila konkurenčnímu Mercedesu. Dnes už však pětka zvládne kombinovat obojí, pohodlí i vynikající jízdní vlastnosti.

I tady je to jasné, po projetí s testovanými pětkami nebudete vůbec váhat, ta nejnovější je zkrátka nejlepší. Zvlášť při srovnání s E61 vynikne mnohem lepší odhlučnění, na dálnici je někdejší 5-Series z dnešního pohledu už hodně hlučná. E61 má také tvrdší podvozek, který je i s přihlédnutím k věku daného kousku o dost hlučnější. Navíc tehdy nebyly k dispozici adaptivní tlumiče, které by komfort mohly vylepšit.

Ve srovnání s F11 možná komfort odpružení není o tolik lepší, ale to jen do té doby, než si uvědomíte, že zkoušené exempláře měly neporovnatelná kola. Zatímco F11 i E61 obouvaly základní sedmnáctky, tedy to nejideálnější z hlediska poskytovaného pohodlí, G31 využila mnohem stylovější devatenáctky. A přece to při mezigeneračním srovnání nebylo znát, žádné hlučné rány a nepohodlí se nekonalo.

bmw srovnavacitesty vyssistredni bmw srovnavacitesty vyssistredni  

A to jsme jinak k testované novince měli z hlediska odpružení přece jen výhrady, dříve testované pětky byly v této oblasti lepší. Důvod hledejme nejen ve velkých 19palcových kolech a obvykle tvrdých dojezdových pneumatikách runflat (navíc zimních), ale především ve sportovním „eMkovém“ podvozku. Na nerovnostech tak na rozdíl od dříve testovaných „nových“ pětek kola přece jen dusají hlučněji, auto dá posádce mnohdy až nepříjemně pocítit i příčné nerovnosti. Jak ale bylo řečeno, kombinace velkých kol, zimních runflatů dělá své a navíc ve srovnání s předchůdci je G31 z hlediska odpružení stále nejlepší.

Je přitom jedno, o jakém nastavení tlumičů mluvíme, podvozek na českých silnicích zdárně funguje i ve sportovním módu. Jen ta práce adaptivního režimu, který nastavení automobilu (tedy nejen tlumiče) upravuje podle aktuální situace, se nám moc nezdá. Na aktuální povrch nebo tempo nereaguje tak hbitě, jak by se dalo očekávat.

Z hlediska jízdních vlastností se pak novinka vrátila ke kořenům. Jestliže předchůdce zpětně viděno působí v zatáčkách těžkopádně, novinka je opět hbitá jako málokteré kombi. Agilitu ostatně nabízela už E61. Mimo jiné je to jistě způsobeno výrazným odlehčením, verze 530d xDrive navzdory nárůstu rozměrů mezigeneračně zhubla o 120 kilogramů.

A jak se změnila výbava?

Novinka tedy nejlépe jezdí, je ale na tom i nejlépe z hlediska výbavy? Mohlo by se zdát, že při takovém mezigeneračním srovnání bude výbava velkým rozdílem mezi srovnávanými automobily, platí to ale jen zčásti. Jakožto zástupce luxusní značky totiž 5-Series nabízela mnohé prvky už dávno. Vyhřívaný volant, navigace, ventilovaná sedadla, masážní funkce, head-up displej, noční vidění. Ne, tohle není seznam nové výbavy pro dnešní pětku generace G31, ale o prvky, které uměla nabídnout už E61. Dnes to překvapí, ale opravdu všechno tohle jste v pětce mohli dostat už na začátku tisíciletí.

Rozdíly ale samozřejmě najdeme. Takhle velký head-up displej s tak čistým obrazem jako v G31 u předchůdců nenajdete, stejně tak masážní funkce se notně vylepšila, jak už jsme zmínili při hodnocení kabiny. Vylepšila se i funkce plynulého dovírání dveří, mezera při dovírání nemusí být taková, aby se dveře dovřely.

Vybrané prvky standardní a příplatkové výbavy základních verzí
VůzBMW 5 Touring (G31)BMW 5 Touring (F11)BMW 5 Touring (E61)
Motor530d xDrive530d xDrive530xd
Výkon [Kč]195190173
Rok201720142009
Základní cena [Kč]1.697.8001.543.0001.391.000
Adaptivní tlumiče [Kč]32.24034.710-
Dešťový senzor [Kč]SSS
Elektrické otevírání víka kufruSS17.940
Head-up displej [Kč]32.24037.10234.840
Klimatizacedvouzónová automatickádvouzónová automatickáautomatická
Metalíza [Kč]26.54626.15625.480
Navigace [Kč]S69.16065.260
Noční vidění [Kč]21.94456.08252.000
Panoramatické střešní okno [Kč]46.07242.45844.200
Parkovací čidla [Kč]vpředu/vzadu20.82621.060
Parkovací kamera [Kč]12.19412.012-
Pneumatiky225/55 R17225/55 R17225/50 R17
Přední sedadla vyhřívaná [Kč]10.29610.1409.880
Přední sedadla s masážní funkcí [Kč]26.83213.07821.580
Světladiodovábi-xenonováhalogenová
Adaptivní tempomat [Kč]32.52641.39248.100
Tempomat [Kč]SS8.580
Volant vyhřívaný [Kč]6.7866.6826.500

Největší skok však pětka zaznamenala v elektronice, na níž se v posledních letech zkrátka klade největší důraz. Taková výbava navíc mezigeneračně nejvíce zlevnila. Adaptivní tempomat nové pětky se tak už umí přizpůsobit aktuálně povolené rychlosti, stačí k tomu dát pokyn, přičemž v menu lze nastavit udržování lehce vyšší rychlosti, než je limit. Asistent pro jízdu v pruzích pak už neupozorní na přejetí čáry vibrováním volantu, ale aktivně vrátí auto zpět.

Stejně tak dálkové zaparkování prostřednictvím klíčků byste u předchůdců hledali jen marně. A v průběhu let se měnila i světla. Jestliže E61 měla ještě v základu halogeny, u nástupce to byly už bi-xenony a u novinky zase diody. Ty mimochodem svítí opravdu výtečně!

Výbava je navíc u novinky bohatší než u předchůdců, a tak ospravedlňuje nejvyšší základní cenu. Už v základu má diodová světla nebo parkovací čidla. Aktuální 530d xDrive Touring stojí 1.697.800 korun, zatímco předchůdce v roce 2014 přišel na 1.543.000 korun. A v roce 2009 pak 530xd Touring stál 1.391.000 korun. Uvádíme ceny z dobových českých ceníků, inflaci nebereme v úvahu.

Závěr


Závěr

Při prezentaci nových automobilů výrobci vždy zdůrazňují, o kolik a v čem jsou novinky lepší než jejich předchůdci, až přímé srovnání s různými generacemi daného auta však taková tvrzení opravdu potvrdí, nebo vyvrátí. Na aktuální BMW 5 jsme pěli chválu už od prvního testu a na našem hodnocení neměníme nic ani poté, co jsme verzi kombi porovnali hned se dvěma předchůdci.

Nové BMW 5 Touring je opravdu v mnoha ohledech lepší než dvě předchozí generace. Je lépe odhlučněná (zvlášť ve srovnání s předminulou generací E61), lépe jezdí a má pohodlnější podvozek. Vzájemné srovnání s předchozí F11 možná takový rozdíl v pohodlí neodhalí, ale to jen do té doby, než si uvědomíte, že testovaná pětka generace F11 obouvá sedmnáctky, zatímco novější G31 o dva palce větší disky. A přesto je aktuální kombík pohodlnější...

Vůbec největší rozdíl však najdete v interiéru, trio generací 5-Series potvrdilo, že auta nejvíce stárnou uvnitř. Zvlášť pohled na stařičkou obrazovku multimediálního systému s nízkým rozlišením v E61 je dnes až úsměvný, v této oblasti udělala auta opravdu obří skok vpřed. BMW pak hodně zapracovalo i na přehlednosti iDrivu, aktuální verze je určitě nejintuitivnější. Nová pětka navíc boduje v otázce materiálů, takhle luxusní pětka v minulých dvou generací nebyla.

bmw srovnavacitesty vyssistredni bmw srovnavacitesty vyssistredni  

Naopak z hlediska pohonného ústrojí to v přímém srovnání s předchozí generací až takový rozdíl není. Jasně, nová 530d je rychlejší, motor se hbitěji sbírá z nízkých otáček a má zajímavější (byť možná trochu umělý) zvuk, třeba převodovka se ale povedla konstruktérům vyladit k dokonalosti už u minulé generace pětky. V otázce řazení novinka o tolik lepší není, jedině snad z hlediska rychlejší manuální změny převodu.

Stejně tak se oproti předchůdci tolik nezměnila velikost kufru, až na mnohem příjemnější masážní funkci jsou vlastně stejná také sedadla. Zadní lavice je pak kratší, avšak místa na ní je nejvíce z celého tria. A postupně se vylepšuje také výbava, byť množství prvků jsme měli už u předchůdců.

Kolem a kolem se tak ukazuje, že pětka po jistém zaváhání u minulé generace udělala krok správným směrem. Je pohodlná a zároveň si za jejím volantem užijete spoustu zábavy, což u otylého předchůdce tolik neplatilo. Po přímém srovnání s předchůdci tak nám nezbývá nic jiného, než opět zopakovat, že nové BMW 5 je prostě skvělé!

BMW 530d xDrive Touring (G31)

Nejlevnější verze modelu1.392.200 Kč (520i/135 kW)
Základ s testovaným motorem1.697.800 Kč (530d/195 kW)
Testovaný vůz bez příplatků1.697.800 Kč (530d/195 kW)
Testovaný vůz s výbavou2.491.298 Kč (530d/195 kW)

Plusy

  • Vynikající jízdní vlastnosti
  • Moderní systémy
  • Skvělý motor
  • Hladce řadicí převodovka
  • Luxusní zpracování

Minusy

  • Průměrný prostor vzadu
  • Tužší naladění M podvozku

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (110)
Model BMW 530d Touring BMW 530d xDrive Touring (F11) BMW 530xd Touring (E61)
Cena základní sestavy 1 697 800 Kč 0 Kč 0 Kč
Cena testované sestavy 2 491 298 Kč 0 Kč 0 Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový přeplňovaný vznětový přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4 6 / 4 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2993 2993 2993
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 195 / 4000 190 / 4000 173 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 620 / 2000 - 2500 560 / 1500 - 3000 500 / 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250 248 233
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.6 5.9 7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.2 / 5.1 / 5.5 6.7 / 5.1 / 5.7 9.9 / 5.6 / 7.2
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 570 / 1700 560 / 1670 500 / 1650
Objem nádrže (l): 66 70 70
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1875 / 730 1995 / 610 1855 / 600
Rozměr pneu: 245/40 R19 225/55 R17 225/40 R17
BMW 530d Touring
BMW 530d xDrive Touring (F11)
BMW 530xd Touring (E61)
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4943 4907 4843
b) šířka (mm): 1868 1860 1846
c) výška (mm): 1498 1462 1491
d) rozvor (mm): 2975 2968 2886
e) rozchod vpředu (mm): 1605 1600 1558
f) rozchod vzadu (mm): 1630 1626 1581
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1100 900 / 1060 910 / 1130
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 830 600 / 850 650 / 880
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990 1010 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930 920 900
k) šířka vpředu (mm): 1550 1540 1500
l) šířka vzadu (mm): 1490 1490 1500
délka sedáku vpředu (mm): 450 470 470
délka sedáku vzadu (mm): 470 480 490
výška opěradla vpředu (mm): 670 640 650
výška opěradla vzadu (mm): 670 660 640
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ano Ano
18. 2. 2020 12:35
Design?
Velké designové změny? Nevím, jestli se koukáme na stejné vozy. Rozeznat od sebe poslední dvě generace je pro běžné oko prakticky nemožné. Nemluvě o diferenciaci řad 3 5 7. V segmetu SUV je na tom BMW naprosto stejně.

Audi je možná kritizované, nicméně s designem je oproti konkurenci natolik napřed, že netřeba velkých změn.
25. 1. 2018 14:03
M podvozek?
pane redaktore, všichni tu chvali test, ale ja nemohu. zjevne stále nevite, ze:
1) bmw nabízí ruzne podvozky
2) zadny M podvozek pro x-drive není pro toto auto k dispozici
3) nechapu nejlepší hodnoceni komfortu a zaroven kritiku tuhosti domnělého m podvozku

me zkusenosti s F10/F11 jsou takove, ze prave zvoleny podvozek radikalne meni chovani auta. Podvozek s aktivnimi stabilizátory rozhodne neagilitou netrpel a komfortem prekvapil.
je smutne, ze pisete o vecech, kterym ani po letech nerozumíte.
posun mezi F11 a G31 zas takovy není. ani v kvalite materialu v interieru, zasadni není ani v designu interieru, ani ve schopnostech podvozku a navíc je třeba vždy porovnávat jablka s jablky...

ve vasem pripade je třeba si nejdriv doplnit znalosti o nabizene technice...
25. 1. 2018 13:56
Re: Hm.
trochu prehravas....
25. 1. 2018 08:58
Re: Pěkné srovnání,
na designu ne ale na tvojom nazore asi ano ;-)
Avatar - iudex
22. 1. 2018 16:19
Re: Hm.
Máš pravdu, nevyjadril som sa jednoznačne, myslel som všeobecne prevádzku dízla, teda nižšia spotreba + lacnejšie palivo (aj keď tú spotrebu zase vyvažuje vyššia cena). Skrátka keby stála prevádzka dízla rovnako, ako benzínu, nik by si ho nekúpil. Teda zjednodušene dízle sa nekupujú, pretože ľudia majú radi vznetový motor ako taký, ale kvôli ekonomike prevádzky.