Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi chystá více SUV a elektromobilů RS, včetně zajímavých plug-in hybridů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Elektrifikací projde i celé portfolio modelů Audi Sport.

Sportovní automobily to v posledních letech nemají zrovna lehké, zvláště pokud jsou osazeny tradičním spalovacím motorem bez elektrifikace. Dobře patrné to je i na nabídce společnosti Audi, ze které by měly v tomto roce vypadnout model TT RS a R8, pod jejichž kapotami jsou pětiválcové a desetiválcové motory.

Automobilka sice potvrdila, že chystá nové výkonné modely, ty však vzniknou podle trochu jiného receptu, jak v rozhovoru pro britský Autocar naznačil Sebastian Grams, šéf divize Audi Sport. Budoucnost by přitom podle jeho slov měla být zajímavá, ovšem stále více elektrifikovaná.

Video se připravuje ...

Nástupci modelů R8 a TT například budou muset zapadat do strategie elektrifikace koncernu Volkswagen Group, který jako mateřská společnost Audi musí vše posvětit. Grams nicméně britským kolegům svěřil, že se v budoucnu můžeme těšit na rozhodně více SUV modelů s označením RS.

Grams sice nechtěl být konkrétní, přesto se na mysl automaticky dere nová generace modelu Q5, která by s úpravami divize Audi Sport mohla zdatně konkurovat modelům jako Mercedes-AMG GLC nebo BMW X3 M. Vedle SUV se ale prý můžeme těšit i na více elektrických RS modelů, jako bude třeba nástupce Audi RS E-Tron GT.

Budoucí sportovní modely bez spalovacích motorů by přitom měly vznikat s důrazem na optimalizaci výkonu a hmotnosti baterií. Audi také přikládá důležitost zvuku, který má být pro elektrické RS modely specifický.

V plánu by měly být také plug-in hybridní sportovní vozy, které podle všeho nebudou o nic méně zajímavé, než dnešní výkonné vozy. Jedním z modelů, který by v budoucnu mohl dostat plug-in hybridní techniku, by přitom podle spekulací mohla být Audi RS4. Grams ale současně dodal, že RS verze se určitě nedočká každý model Audi, aby nedošlo k určitě „RS inflace“ a tedy znehodnocení značky.

Video se připravuje ...

Budoucnost divize RS bude ale v každém případě elektrická, jak Grams uvedl již v začátku rozhovoru: „To, co dnes vidíte, je čisté spalování paliva,“ čímž zřejmě narážel na modely TT a R8. „Jsme však na cestě k elektrifikaci s jasným plánem. Do roku 2030 budeme mít 100 % částečně nebo plně elektrických vozů.

Jsme ale celkem zvědaví, jaký bude spalovací základ plug-in hybridních sportovních modelů. V minulosti totiž z Audi zazněla informace, že modely RS rozhodně nedostanou čtyřválce, což byla narážka na nový plug-in hybridní Mercedes-AMG C63.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme