Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i4 se odhaluje na prvních snímcích. Elektrické Gran Coupé dorazí s předstihem

David Bureš
Diskuze (37)

BMW i4 bude k dispozici v různých verzích, včetně sportovního derivátu BMW M Performance, s výkonem až 390 kW.

Automobilka BMW chystá v následujících významně rozšířit svoji nabídku elektromobilů. Už letos na trh dorazí velké SUV iX a čtyřdveřové gran turismo i4. Zatímco první už se plně odhalilo, na premiéru druhého teprve čekáme. Po několika sériích fotografií zamaskovaných prototypů však automobilka konečně zveřejnila alespoň několik snímků kompletně odhaleného auta, loni naznačeného stejnojmenným konceptem.

Video se připravuje ...

BMW i4 svými tvary navazuje na dříve odhalenou řadu 4, jejíž bude součástí. Čtyřdveřové Gran Coupé je totiž další karosářskou variantou této sportovně laděné řady střední třídy. Po boku i4 dorazí i konvenční 4 Gran Coupé, se spalovacími motory.

Příď tedy využívá výrazných ledvinek, inspirovaných historickým modelem BMW 328 z meziválečného období. Barevná kombinace vozu na propagačních snímcích pak navazuje na tu samou, dříve prezentovanou na BMW iX3, čistě elektrické verzi SUV X3.

Automobilka potvrzuje, že BMW i4 bude dostupné v různých verzích, a to včetně sportovního derivátu BMW M Performance. Nepůjde o plnohodnotné „eMko“ ve stylu M3, ale spíše sportovně laděné provedení ve stylu M340i. Přitom bez bližších podrobností poskytne až výkon 390 kW či dojezd až 590 kilometrů podle metodiky WLTP. Nejvýkonnější provedení i4 pak zvládne zrychlit z 0-100 km/h za zhruba čtyři sekundy.

Už dříve výrobce zdůraznil, že chystaný elektromobil má nabídnout vlastnosti typické pro BMW. Dostane proto specificky navržené tlumiče, které v okamžiku rozjezdu omezují pohyby karoserie, což v kombinaci s vyvinutou technologií ARB (blízko sebe umístěné regulační prvky protiprokluzového systému) a tedy rychlými reakcemi elektroniky má zajistit prvotřídní trakci a stabilitu i na kluzkém povrchu.

BMW i4 bude plně odhaleno v následujících týdnech. Prodávat se začne v průběhu roku 2021, přičemž výrobce nedávno potvrdil, že dorazí o tři měsíce dříve, než se původně plánovalo. Výrobu zajistí domovská továrna BMW v Mnichově.  

David Bureš
Diskuze (37)

Doporučujeme

Avatar - stevosk
18. 3. 2021 15:37
Re: Dva postrehy
Podľa mňa tu viac menej vidím aj nové 4 GC - tam budú zmeny asi minimálne a presne ako píšete aj 4 coupe je tak trochu "hrubokrká" - ale nakoniec naživo v rozumnej farebnej konfigurácii je to celkom príťažlivé auto, ktoré je len akosi menej fotogenické - tu so 4 dverami a tým veľmi triezvym stylingom sa mi na fotkách pozdáva viac ako coupe.

Ja na to aj trochu čakám moja 3GT by mohla byť vymenená, aj keď ešte asi jednu genráciu budem živiť spaľovací motor :).
18. 3. 2021 13:33
Re: Dva postrehy
Model 3 Performance je pomerem cena vykon neporazitelny.

Cenove je srovnatelny s 330i, ale ve skutecnosti bude vetsinou rychlejsi i nez mnohem drazsi 340i.

Ocekavam ze sportovni verze tohoto BMW bude tak o 500.000Kc drazsi.
18. 3. 2021 12:10
Re: Dva postrehy
Včera jsem na ten Model 3 koukal. Láká mě na něm to, že to dokáže rozsekat v provedení Performance i Taycan Turbo S. Důvod je samozřejmě i to, že je to o kus menší auto. Ale cena je hodně zajímavá...
18. 3. 2021 09:53
Re: Fake chladic
Crossover nikdy nebude vypadat tak jako sedan.

Jsou to trochu jabka s hruskama.

Ja jen tvrdim, ze se mi libi.
Avatar - twistedTSD
18. 3. 2021 00:13
Re: Fake chladic
EV6 je přesně ten generický crossover, který iudex popisoval.