Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat ukázal otevřený crossover 500X Yachting, nejde o klasické kabrio

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Stejně jako klasická pětistovka, i odvozený crossover Fiat 500X nabízí částečně plátěnou stahovací střechu.

Před několika měsíci se objevily spekulace, podle kterých pracuje Fiat na otevřené verzi modelu 500X. Řada z nás si možná vzpomněla na SUV-kabriolety jako byl Range Rover Evoque Cabrio či současný VW T-Roc Cabrio, Fiat se ovšem vydal vlastní cestu a otevřenou karoserii crossoveru 500X nabízí ve stejném formátu, jako u klasické pětistovky.

Vůz má tedy pevné boční oblouky a masivní střešní rám, do kterého je zasazena plátěná stahovací sekce. K jejímu otevření pak stačí stisknout jedno tlačítko a počkat pár vteřin, během kterých se posádce otevře nebe nad hlavou.  První otevřený Fiat 500X je označován jako Yachting a v nabídce bude stát nad modely Cross a Sport.

Video se připravuje ...

Pro první zájemce je připravena speciální sběratelská kolekce „Yacht Club Capri“, lakovaná exkluzivně do modré Blu Venezia s modrou střechou, zatímco kryty zrcátek, rámy oken a kliky jsou z broušeného chromu. Od předních světlometů se po obvodu celého vozu táhne stylová bílo-modrá linka, zatímco v podbězích jsou nová a exkluzivní 18“ litá kola s modrými designovými prvky.

Elegance inspirovaná plachtěním je pak dobře patrná i v interiéru. Ten dostal světle čalouněná sedadla s modrým lemováním, hliníkové kryty prahů s logy Yachting, mahagonovou palubní desku a další prvky, které odkazují na plachtění a tradiční italské heslo „Dolce vita“.

Ostatně „Sladký život“, jak lze přeložit italské heslo „Dolce vita“, se ve spojení s pětistovkou Yachting neobjevuje náhodou. Fiat si totiž k představení vozu vybral speciálně dnešní datum, kdy vstupuje v platnost digitální zelený pas, známý také jako covid pas, usnadňující očkovaným lidem cestování po Evropě. Za jeho prosazení přitom bojovaly zejména jižní státy, které jsou na cestovním ruchu závislé.

Kromě zcela nového Fiatu 500X Yachting se nové výbavy dočkala i klasická pětistovka. Speciální verze Fiat 500 Yachting, tedy její limitované edici „Yacht Club Capri“, dostala unikátní barvu karoserie „Blu Dipinto di Blu“, kterou doplňují chromované dekory v masce, chromované kryty zrcátek nebo 16“ litá kola s diamantovým designem. Plátěná stahovací střecha pak opět dostala modrou barvu.

Video se připravuje ...

Ani menší 500 Yachting nechybí specifická linka lemující celý vůz, což je jeden z mnoha odkazů na svět luxusních jachet a plachetnic. Na sloupku si pak můžeme všimnout plaketky Yacht Club Capri, jednoho z nejprestižnějších jachtařských klubů v Itálii, kterému malá pětistovka, stejně jako větší 500X, vzdávají hold. Interiér se pak nese v stejném duchu, jako u 500X Yachting. Nechybí světlé čalounění s modrým lemováním, dřevěný dekor, atd.

Sběratelské edice modelů 500X Yachting a 500 Yachting „Yacht Club Capri“ budou omezeny pouze na 500 vozů od každého modelu. Jejich dostupnost je navíc omezena pouze na trhy v Itálii, Francii, Německu, Španělsku a Švýcarsku. Každý model by přitom měl dostat plaketku s iniciály země, pro kterou je určen, a číslem vyrobeného vozu.

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Doporučujeme

Avatar - Avanti
2. 7. 2021 10:00
Re: Pekne
Vedia, bude na 100% coskoro, vydrz :-) hned sa ti vytrati tato poziadavka.
1. 7. 2021 22:01
Re: Re: Re: Re: Fakt…
Ano je tam to tlačítko asi půl roku. Zítra jdu zrovna vyzkoušet. Jinak o kvalitách 500X vím 👍
Navíc verze Sport je ještě o kousek dál
1. 7. 2021 21:40
Re: Re: Re: Fakt…
Není za co, celkově k autu nemám výhrady. Chvíli mi trvalo než jsme se zžil s tou převodovkou ale dá se na to zvyknout. Jestli teď 500X dostává upravenou verzi automatu tak ti auto můžu jen doporučit. Moc jich nejezdi a když se za autem někdo ohlédne tak mě to vždycky potěší.
1. 7. 2021 21:33
Re: Re: Re: Fakt…
Ok děkuji za odpověď. Začínám o něm ve verzi Sport uvažovat
1. 7. 2021 21:28
Re: Re: Fakt…
Motor paráda, převodovka když je zima tak má trochu tendenci cuknout při rozjezdu než se zahřeje ale jinak nemám výhrady.