Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Door Edge Protector: Aktivně proti dveřním ťukancům

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Známe to všichni. Mezery mezi auty stojícími na parkovišti jsou malé, vystupujeme rychle, protože pospícháme, otevřeme dveře a ozve se poněkud větší rána, než jsme čekali.

Klasikou je takový případ u obzvláště neposedných ratolestí. Následky jsou jasné. V nejlepším případě škrábanec na dveřích našeho i cizího vozu. V tom horším na místech střetu zeje důlek. Ford vymyslel poměrně jednoduché řešení, jak těmto drobným, ale nepříjemným kolizím zabránit. Nazval jej Door Edge Protector.

Jedná se skutečně o poměrně triviální ochranný kryt opatřený na konci pryží. Ten je normálně schován za dveřmi. Po jejich otevření se automaticky během 60 ms napřímí a chrání je tak proti poškození, a to až do vzdálenosti 15 cm. Speciální pryž vydrží údajně několik tisíc cyklů a poté se dá velmi snadno vyměnit.

Podle výzkumu, který si automobilka nechala provést, se s tímto problémem setkaly na vlastní kůži (či spíše na dveře vlastního auta) takřka tři čtvrtiny řidičů ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku a Spojeném království. Mezi jednotlivými zeměmi samozřejmě panují rozdíly. Vedou horkokrevní Španělé s 83 %, ale tato nemilá událost se již někdy přihodila i polovině jinak vesměs zdrženlivých Britů. Česká republika sice v této statistice chybí, ale nemyslete si, že zrovna vám se to stát nemůže, i když si dáváte sebevětší pozor.

Průměrné náklady na opravu navíc nejsou malé, dosahují v přepočtu skoro 7,5 tisíce korun. Tedy, jsou nic pro pojišťovny, které vám je nezaplatí. I pro člověka s nadstandardními příjmy ale znamenají značný zásah do měsíčního rozpočtu.

První model, který se novinky dočká, bude Focus - a to od ledna 2012. Červená světla indikující otevřené přední dveře samozřejmě nezmizí, tento systém je jen doplní. Bude ale nainstalován do všech čtyř, jinak by jeho využití nemělo smysl.

Moderní auta jsou plná elektronických asistentů, kteří do řízení spíše mluví. Zarážející je, že takovou jednoduchou a v praxi snáze využitelnou věc, jakou ochrana dveří proti ťukancům bezesporu je, dosud nikdo nevymyslel.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Avatar - RonJeremy
30. 9. 2011 00:00
Re: Jenže u toho remdlíku vedle žádný podobný vehement nebud
Ze zkušenosti myslím, že ani kvůli dětem to není potřeba, svoje jsem vychoval, že od malička otevírá dveře tak, že se nedostanou do kontaktu s cizími dveřmi.
Uvítal bych zařízení, které každému, kdo mi udělá důlek do dveří, přerazí ruku natřikrát. To jediné by tenhle bezohledný póvl naučilo slušnosti. :-(
28. 9. 2011 18:45
Re: Jenže u toho remdlíku vedle žádný podobný vehement nebud
Že jiní nemají slušnosti ani co by se za nehet vešlo, neznamená, že jí nemám já. Tahle věc neochrání moje auto před ostatními, ale teoreticky může ochránit mou peněženku, protože já škody platím. Ne, že bych zrovna tohle potřeboval, dávám si pozor, ale mít děti, asi bych to uvítal.
Avatar - RonJeremy
28. 9. 2011 13:27
Re: Jenže u toho remdlíku vedle žádný podobný vehement nebud
Kolikrát se ti podařilo vymoci si od blba, co neumí otevírat dveře, náhradu škody? Mně teda ještě nikdy, a to mi takto auto poškodili nesčíslněkrát. :-( Bohužel, když k autu přijdeš, je škůdce dávno pryč, a doma si "vychutnává" laciné pívo z akce v supermarketu.
27. 9. 2011 21:26
Re: Jenže u toho remdlíku vedle žádný podobný vehement nebud
Chráníš také sebe (a svou pojistku). Párkrát do někoho vrazíš a zaplatí se ti to.
Avatar - gld
27. 9. 2011 20:14
Re: Jenže u toho remdlíku vedle žádný podobný vehement nebud
Na jednej strane súhlasím s opozíciou proti názorom "mne to aj tak nepomôže, načo chrániť ostatných.." na druhej, bentley som ešte pred lídlom nestretol..