Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hysterie se stupňuje: V Británii chtějí zakázat osobní vlastnictví automobilů

Ondřej Mára
Diskuze (257)

Rok 2050 se stal pro několik evropských států milníkem, kdy chtějí dosáhnout úplné uhlíkové neutrality. Na řadě míst to vedlo k podpoře elektromobility a plánům na omezování prodeje vozidel se spalovacím motorem, jenže ani to zřejmě stačit nebude.

Britská parlamentní „Komise pro Vědu a Technologie“ totiž přišla se zjištěním, které nejspíš zvedne řadu lidí ze židle. Podle jejich názoru by totiž vláda měla ukončit možnost osobního vlastnictví automobilů, jinak se Velké Británii nepodaří naplnit plán stát se do roku 2050 zcela uhlíkově neutrální.

Zpráva komise pro Vědu a Technologie sice potvrzuje, že bezemisní a nízko-emisní automobily jsou po dobu užívání k životnímu prostředí výrazně příznivější, během jejich výroby prý ale stále dochází ke značné produkce emisí. Na základě výše zmíněného tak zpráva komise zpochybňuje budoucnost osobního vlastnictví automobilů.

Britský web AutoExpress, který na zprávu upozornil, uvádí citaci: „V dlouhodobém výhledu se nezdá pravděpodobné, že by bylo masové rozšíření osobního vlastnictví automobilů kompatibilní s výraznou dekarbonizací. Vláda by se tak neměla zaměřovat na snižování emisí jen nahrazením současných automobilů jejich nízko-emisními variantami.“

Zpráva se však neomezuje pouze na vzdálenou budoucnost. Komise kritizuje i současné kroky vlády, ke kterým patří dlouhodobé zmrazení daní u pohonných hmot a nedávné zastavení příspěvků na pořízení Plug-in hybridů. Vláda by navíc měla více spolupracovat se soukromými vlastníky pozemků, aby urychlila výstavbu sítě nabíjecích stanic.

Komise se také opřela do plánu vlády zakázat prodeje automobilů se spalovacími motory, tedy s výjimkou hybridů, od roku 2040. Podle komise to však není dostatečně brzy, aby se podařilo naplnit plány na uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Komise tak navrhuje zavedení zákazu již od roku 2035 a současně zakázat prodej i hybridních modelů.

„Během našeho šetření bylo znepokojivé slyšet, že ačkoliv má naše vláda s odstraňováním emisí ambiciózní plány, neprovádí dostatek opatření, která jsou k dosažení těchto cílů nezbytná.“ Uvedl Norman Lamb, předseda Komise pro Vědu a Technologie. „Chceme vidět vládu proměnit slova v činy.“

Jak si britská komise představuje budoucnost motorismu ve Velké Británii nám sice není jasné, ovšem jak jsme psali již dříve, sdílená mobilita rozhodně není řešením pro každého. Jenže to politiky většinou nezajímá. Nezbývá tedy než doufat, že britský parlament návrh komise smete pod stůl jako naprostý nesmysl. V opačném případě se totiž obáváme řetězové reakce, jakou jsme mohli vidět u plánů na zákazy prodejů automobilů se spalovacími motory.

Přechod od osobního vlastnictví na sdílenou mobilitu by navíc jistě vyžadoval další změny na straně automobilek. Jak ostatně uvedl ekonom Aleš Rod v nedávném rozhovoru: „Automobilky desítky let efektivně zaměřují kampaně na fakt, že auto není statek potřeby, ale statusu.“ Později navíc dodal. „Bude tedy ohromně obtížné přejít z této strategie na novou, kdy se nám automobilky snaží vysvětlovat, že auto vlastně nepotřebujeme a může nám být jedno, kdo v něm před námi seděl.“

Ondřej Mára
Diskuze (257)

Doporučujeme

Avatar - _beta
11. 9. 2019 07:16
Áno
Tento článok je presne tá hystéria.
Alebo clickbajt?
Avatar - Hammunasakra
2. 9. 2019 09:02
Re: Endlösung
Co léčení? Nevim teda jestli na ideologický pomatení = nějaký je

O týhle debilitě = sem čet v klasickym českym ekonomickym tisku https://www.euro.cz/…yptomeny-1463912 na jehož začátku kdysi stál slušnej českej ekonomickej novinář Pavel Páral. Ale něco takový číst = místo proruskejch hoaxů který tu cituješ = sem ti doporučil i dřív = tak to opakuju :-)
Avatar - Barrichello
30. 8. 2019 09:39
Re: Endlösung
A co bratři ukrajinci, jak ohrozili bezpečnost elektrárny těžbou krypotměn? To ti neva?
Česká média o tom skoro nepíšou, zajímavý https://www.zive.cz/…991/default.aspx?…
Avatar - Barrichello
29. 8. 2019 22:46
Re: Endlösung
Koukám na MAKS 2019, nemam čas plkat o kravinách https://www.youtube.com/watch?…
Avatar - Hammunasakra
29. 8. 2019 18:13
Re: Endlösung
No tak nic :no: