Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Jeep Grand Cherokee konečně přijíždí do Evropy, ovšem pouze se čtyřválcem

Ondřej Mára
Diskuze (41)

Zatímco v USA se nový Grand Cherokee prodává s motory V6 nebo V8, na Evropu zbyl pouze čtyřválcový plug-in hybrid.

Jeep představil novou generaci modelu Grand Cherokee již v lednu loňského roku, tehdy se však jednalo o prodloužený model Cherokee L, který nabízel tři řady sedadel. Klasický Grand Cherokee pak dorazil až o několik měsíců později, do Evropy však oficiálně přijíždí teprve letos.

Až nyní totiž společnost Stellantis oficiálně představila Jeep Grand Cherokee, modelový rok 2022, pro evropské trhy. Model, který už na evropském kontinentu jako jedno z mála původně amerických SUV stihl zapustit kořeny, ale bude dostupný pouze s jednou motorizací – 4xe.

Video se připravuje ...

Jak už nejspíš mnozí z vás tuší, jde o plug-in  hybridní pohonné ústrojí, které kombinuje turbem přeplňovaný 2,0litrový zážehový čtyřválec s dvojicí elektromotorů. Výsledkem je pak kombinovaný výkon až 208 kW (380 k) a 637 Nm točivého momentu.

V zámoří je sice Grand Cherokee dostupný také s motorizacemi 3,6 V6 nebo 5,7 V8 HEMI, nicméně s oficiálním dovozem bychom s ohledem na jejich emise příliš nepočítali. Plug-in hybridní verze tak potěší alespoň čistě elektrickým dojezdem až 51 km dle WLTP.

Na fotkách pak vidíme model z Exclusive Launch Edition, který nabídne to nejlepší z repertoáru nového Grand Cherokee. Karoserii zdobí červená barva Velvet Red (dále jsou dostupné barvy Baltic Gray, Bright White nebo Diamond Black), nechybí chromované doplňky a střecha je lakována černě. V podbězích pak vidíme 21“ litá kola, která budou k objednání pouze do konce března.

Ve výbavě nechybí full-LED přední světlomety, digitální zpětné zrcátko nebo řada bezpečnostních a asistenčních systémů. Cestování na delší trasy by měla usnadnit funkce Active Driving Assist, Park Assist pomůže s parkováním a nechybí ani bezpečnostní asistenti upozorňující na riziko možné srážky.

V interiéru nabídne Jeep Grand Cherokee ve výbavě Exclusive Launch Edition bohatou technologickou výbavu. Před řidičem je 10“ digitální přístrojový štít a 10“ barevný Head-up display, který promítá informace přímo na čelní sklo. Uprostřed palubní desky je infotainment rovněž s úhlopříčkou 10 palců, zatímco spolujezdec má exkluzivně k dispozici 10,25“ obrazovku v palubní desce.

Ve výbavě ale nechybí ani prémiový audio-systém McIntosh s 19 reproduktory a celkovým výkonem 950 wattů, bezdrátové nabíjení, přizpůsobitelné ambientní osvětlení, kožené čalounění nebo elektricky nastavitelná přední sedadla s pamětí a masážní funkcí.

Nový Jeep Grand Cherokee ve výbavě Exclusive Launch Edition je již nyní k objednání na několika evropských trzích včetně Itálie, kde je jeho cena stanovena na 94.000 eur, tedy v přepočtu téměř 2,3 milionu korun. Cena a dostupnost pro český trh zatím nebyla oznámena.

Ondřej Mára
Diskuze (41)

Doporučujeme

18. 2. 2022 16:35
Re: Za 2,3 mega si můžou R4 narvat do zádele
Za 2,3 si to můžou narvat i s pentastarem někam, když je za to GLS nebo X7...
18. 2. 2022 15:51
Re: autosalonový stoják
A Mercedes?
18. 2. 2022 15:45
Re: autosalonový stoják
Cca 2,4 tuny - stejně jako GC s Hemi
18. 2. 2022 13:14
Re: autosalonový stoják
Že charakteru SUV hybrid nijak nevadí.
Avatar - Mokrous
18. 2. 2022 12:58
Re: autosalonový stoják
A to hladovění to ukončí na jak dlouho? Na den, týden, nebo snad navždy? Nebo do té doby, než si zase vrznou a bude jich o dalších 200 000 000 víc?