Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Kia EV5 konečně oficiálně: Ještě jsme ale nečekali dost dlouho

Matyáš Kunst
Diskuze (5)

V pořadí třetí elektromobil značky Kia nese označení EV5. Kompaktní SUV viditelně čerpá z většího sourozence v podobě modelu EV9. Přeci jen tu však najdeme několik změn.

Kia odhaluje zcela nové elektrické SUV, tentokrát pod označením EV5. Očekávaný model zjevně navazuje na vlajkovou loď automobilky EV9, jehož největší odlišnosti se stává velikost. Pro příznivce jihokorejské značky tato informace jistě není novinkou, snímky konceptu byly odhaleny již na začátku tohoto roku a během posledních týdnů internetem kolovaly uniklé fotografie produkční verze nového elektromobilu. 

Rozdílů mezi těmito dvěma vozy bychom nenašli mnoho, což se nám konečně potvrdilo během oficiálního představení modelu EV5 na autosalonu v čínském Chengdu. 

Inspirace od většího modelu EV9 je nepřehlédnutelná - oba vozy mají identické krabicovité tvary a přední masku Tiger Face. Hlavním rozdílem se stala zadní část vozu, která se odlišuje zejména úzkými světlomety, tvarovanými do prodlouženého písmena C. 

Pokud jde o rozměry, EV5 měří na délku zhruba 4,6 metru, 1,87 metru na šířku a asi 1,7 metru na výšku. Tím se stává přímým konkurentem modelům jako jsou Mercedes-Benz EQB, Volkswagen ID.4 (případně Škoda Enyaq) nebo Peugeot 5008. Podobnosti můžeme pozorovat také v koncepci interiéru, jehož prioritou je maximalizace prostoru a univerzálnost využití. Na rozdíl od sedmimístného modelu EV9 bude novinka nabízena výhradně v pětimístné variantě. 

„Kia EV5 byla vytvořena s cílem znovu definovat segment kompaktních SUV s tvary formovanými jedinečnou designovou filozofií spojených protikladů. V každé fázi designéři značky Kia úzce spolupracovali se svými kolegy inženýry, aby vytvořili ucelené řešení udržitelné mobility. Výsledkem je, že EV5 nastavuje nový standard designu, výkonu a praktičnosti a zároveň poskytuje řidiči novou úroveň potěšení a uživatelského komfortu,“ popisuje Karim Habib, výkonný viceprezident a vedoucí globálního designového centra Kia.

Video se připravuje ...

Technické specifikace zatím nebyly zveřejněny, avšak můžeme předpokládat, že základ bude stejný jako u ostatních elektromobilů automobily - platforma E-GMP s 800V architekturou. Existují ovšem také spekulace o implementaci 400V architektury za účelem snížení základní ceny.

Ačkoliv byl nový model EV5 představen pro čínský trh, pravděpodobně se časem dočká také Evropa. Tuto informaci by měla automobilka potvrdit, nebo vyvrátit, na nadcházející konferenci Kia EV Day, která je naplánovaná na říjen tohoto roku.

Matyáš Kunst
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
30. 8. 2023 17:11
Re: Wau
Nojo už to probíhá (nějakej Amaterasu - to zrovna tobě - říkal nějakej 2/3tí den války ;-)

Nojo už to probíhá https://www.novinky.cz/…a-indie-40442044 :-!
Avatar - Barrichello
30. 8. 2023 14:57
Re: Wau
Akutální Moskvič, což je JAC JS4 s jiným logem. :-)
30. 8. 2023 14:46
Re: Wau
Moskvič byl čínský, jo? Hustý. Jinak, nemáš tam těch emotikon nějak málo?
Avatar - Barrichello
30. 8. 2023 13:57
Re: Wau
Dyt to vypadá jak ten čínskej Moskvič :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
30. 8. 2023 13:15
Wau
Kia fakt jede. Design posledních modelů se jim povedl a já se jen těším s čím přijdou v budoucnu.