Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizace Cupry Formentor a Leon se blíží. Příští týden odhalí nové hybridy i design

Daniel Fuglevič
Diskuze (0)

Cupra potvrzuje dřívější zprávy, že letošní rok bude pro značku plný novinek. Hned dvě nás čekají už zanedlouho.

Delší dobu očekávaný příchod modernizace sportovního crossoveru Formentor má nyní pevné datum. Španělská značka přitom společně s touto premiérou oznamuje příchod také modernizované Cupry Leon. Obě novinky se představí již 29. dubna a prozatím nám Cupra poskytuje menší upoutávku včetně informací, jaká vylepšení máme vlastně očekávat.

Jak bude facelift obou modelů vypadat, už přitom víme. Na přelomu loňského roku unikly na veřejnost fotky z interní prezentace Cupry. Nejnovější Formentor i Leon tedy využijí nového designového jazyku, který poprvé uvedlo elektrické SUV Tavascan – už zanedlouho mířící do produkce.

Video se připravuje ...

Dosavadní verze Formentoru je na trhu od roku 2020, stejného stáří dosahuje i Cupra Leon vycházející ze čtvrté generace hatchbacku a kombi od Seatu. Do modernizace Formentoru přitom vkládá Cupra velké naděje, jelikož bude chtít pokračovat na zavedené vlně popularity. První samostatně navržený model španělské značky se stal bestsellerem a pouze za loňský rok se ho prodalo přes 120.000 kusů.

Výrazný facelift Cupry Leon s novým designovým směrem bude zase pro značku možností, jak se dále odlišit od původně mateřského Seatu, který o modernizaci standardního Leonu zatím blíže neinformoval. Cupra dále potvrzuje, že jejího vylepšeného Leonu se příští týden dočkáme hned v obou karosářských verzích, tedy pětidveřového hatchbacku i kombi Sportstourer.

O technice vylepšených modelů zatím Cupra neodhaluje nic konkrétního, vyjma zmínky, že Formentor i Leon uvedou další generaci plug-in hybridního ústrojí. V současnosti nabízí oba vozy mimo řadu tradičních benzinových i naftových motorů taky plug-in hybrid 1.4 e-Hybrid v naladění na 150 kW (204 koní) nebo 180 kW (245 koní). Vrcholný Formentor VZ s pětiválcem 2.5 TFSI (287 kW/390 k) byl dříve nabízen v rámci limitované série.

Kromě vylepšení jízdních vlastností nakonec Cupra dodává, že v rámci modernizace uvedou oba modely také další vlnu digitalizace v kabině a rozsáhleji využijí materiály z obnovitelných zdrojů.

Daniel Fuglevič
Diskuze (0)

Doporučujeme