Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poprvé za volantem VW ID.4 GTX: Vydařená kombinace

Ondřej Mára
Diskuze (128)

Zatímco mladoboleslavská automobilka během premiéry elektrického kompaktního SUV Škoda Enyaq rovnou představila všechny jeho připravované varianty, automobilka Volkswagen představila nejprve klasické ID.4, které s menším odstupem doplnila vrcholná verze s označením GTX. Časový rozestup přitom můžeme připsat právě novému označení.

Jak už jsme zmiňovali během premiéry, označení GTX navazuje na letitou tradici značení sportovních modelů Volkswagen. Od klasického GTI, přes naftové GTD, hybridní GTE až po současné čistě elektrické GTX. První tisková zpráva přitom o písmenu X hovořila pouze jako o „spojení s mobilitou budoucnosti“, prezentace před prvními jízdami však nabídla ještě další vysvětlení.

Písmeno X lze totiž vnímat také jako určitou kombinaci. Všechny nás napadá například kombinace sportovnosti a udržitelnosti, prezentace ale zdůraznila ještě kombinaci elegance a prémiové kvality či sportovnosti a výkonů. V neposlední řadě pak můžeme prozradit ještě kombinaci sportovnosti a praktičnosti, respektive dobrodružnosti, ale k tomu se ještě dostaneme.

Snadno rozpoznatelný

Na úvod si klasicky připomeňme designové změny, díky kterým rozeznáte GTX od běžné ID.4 na první pohled. Kromě výrazného označení GTX na pátých dveřích a blatnících upozorní na vrcholnou verzi také přední nárazník s několika vertikálně umístěnými LED diodami a přepracovanou mřížkou, upravený zadní nárazník s difusorem, sériové LED Matrix světlomety propojené osvětlenou lištou, zadní 3D LED svítilny nebo specifické lakování.

Vrcholné GTX má totiž vždy černě lakovanou střechu, včetně střešních nosičů a spoileru, zatímco rám střechy je lakován v odstínu antracitu. Jako jediný se pak model GTX může pochlubit ochrannými lištami dveří v barvě karoserie, takže černá zůstala už jen tenká lišta v nejnižší části vozu. Na fotkách si pak můžete všimnout především výrazné červené metalické barvy „červená Kings“, která vozu neskutečně sluší. V nabídce však budou i metalické laky bílá Glacier, šedá Manganese, stříbrná Scale, modrá Stonewashed a jediný nemetalický lak je šedá Moonstone.

Vůz stojí standardně na 20“ kolech Ystad, vozy v galerii, se kterými jsme se mohli poprvé svézt, však stály na 21“ kolech Narvik - obutých do pneumatik Bridgestone Turanza Eco s rozměrem 235/45 R21 vpředu a 255/40 R21 vzadu. Díky příplatkovému paketu Sport Plus navíc vůz stojí na sportovním podvozku sníženém o 15 mm a nabídl i pár specialitek, jako je progresivní řízení a adaptivní podvozek DCC.

Video se připravuje ...

Vyšperkovaná kabina

Kabina modelu GTX se od standardního ID.4 liší v několika drobnostech. Jmenovat můžeme například volant s koženým obšíváním a plaketkou GTX, palubní desku a výplně dveří s čalouněním tmavě modrou kůží a samozřejmě nelze opomenout ani všudypřítomné prošívání červenou nití.

Standardně je vůz osazen specifickými sedadly s logem GTX a červeným prošíváním, testované vozy však dostaly příplatková sportovní sedadla s integrovanou opěrkou hlavy, elektrickým nastavením ve dvanácti směrech, masážní funkcí a certifikací AGR. Tato sedadla jsou na českém trhu součástí paketu Top Sport Plus Interiér, společně s pedály v designu „Play & Stop“ nebo ambientním osvětlením s 30 barvami.

Drobná estetická vylepšení kabiny snad nepotřebují žádný detailní komentář – kabina sice působí hodnotněji, i lidé ve Volkswagenu jsou si ale vědomí, že stále existuje prostor k určitým vylepšením. A těch bychom se časem měli dočkat jak u ID.4, tak i menšího ID.3. Za pochvalu ale rozhodně stojí příplatková sportovní sedadla. Během dálničních a městských přesunů působila nesmírně pohodlně, zatímco při svižnější jízdě po zakroucených okreskách kopcovitými oblastmi nabízela velmi solidní boční vedení.

Menší obrazovku přístrojového štítu bych snad nechal i bez komentáře, neboť ji v mém případě takřka dokonale nahrazoval digitální přístrojový štít. Ten je sice součástí příplatkového paketu Infotainment Plus, má však obří rozměry, skvělé zobrazení a hlavně pokročilé funkce, jako je rozšířená realita při zapnuté navigaci.

Zajímavostí 12“ dotykové obrazovky infotainmentu pak byla možnost nastavit si vzhled domovského tlačítka v podobě státní vlajky (včetně české), což má být jeden z easter-eggů německých inženýrů k právě probíhajícímu Mistrovství Evropy. A pak že Němci nemají smysl pro humor. Fórků ve stylu Tesly, jako je prdící polštářek, se prý ale obávat nemusíme.

Dva elektromotory a 299 koní

Snad nejdůležitější inovací, kterou označení GTX přináší do modelové rodiny ID.4, je ale pohon všech kol. A to rovnou s nejlepšími parametry z celé nabídky. Už nyní ale víme, že se časem dočkáme i klasického ID.4 s pohonem všech kol a nižším výkonem. Zákazníci si na něj ale budou muset chvíli počkat. Vraťme se tedy k vrcholnému ID.4 GTX.

Vůz je osazen jedním elektromotorem na každé nápravě, přičemž na zadní nápravě najdeme synchronní elektromotor s permanentními magnety, zatímco na přední nápravě je kompaktní asynchronní elektromotor. Oba motory jsou přitom spojeny s koly přes jednostupňové převodovky a rozvodovky s diferenciálem.

Zadní motor o hmotnosti 90 kilogramů nabízí výkon 150 kW (204 k) a 310 Nm točivého momentu, zatímco přední elektromotor, vážící zhruba 60 kilogramů, nabízí nejvyšší výkon 80 kW (109 k) a 162 Nm točivého momentu. Systémový výkon vozu je pak 220 kW (299 k), ovšem dostupný je pouze po dobu 30 sekund. Předpokladem pro jeho využití je navíc teplota akumulátoru v rozmezí 23 až 50 °C a stav jeho nabití na více než 88 %. Ano, přesně jako u Enyaqu Sportline.

Pokud není splněn některý z těchto parametrů, sníží řídící jednotka nejvyšší systémový výkon o několik procent. Přesné číslo jsme se ovšem od nikoho nedozvěděli. Při plném výkonu se ovšem vůz chlubí zrychlením z 0 na 100 km/h již za 6,2 sekundy, což je o desetinu lepší čas, než jaký nabízí Golf GTI.

Zejména pří akceleraci z místa pak GTX skutečně nabízí velmi působivý zážitek, tedy přinejmenším s plně nabitou baterií. Vůz ovšem dokáže pružně zrychlit i ve vyšších rychlostech a slibovanou maximální rychlost 180 km/h držel na dálnici bez problému. Ba co víc, na chvíli se na tachometru objevila dokonce i hodnota 185 km/h. Jen škoda, že dojezd v tu chvíli doslova mizel před očima. Ve vysoké rychlosti už je navíc patrný i aerodynamický hluk, který kazí jinak velmi tiché cestování. To lze ale z části připsat i příplatkovým akustickým sklům, které jsou společně s panoramatickým střešním oknem součástí paketu IQ.LED Design.

Navzdory dvojici elektromotorů ovšem ID.4 GTX není stálou čtyřkolkou. Ostatně ledasco napovídá již použitá technika. Vůz spoléhá primárně na zadní elektromotor s permanentními magnety, který se chlubí vysokou účinností - přesahující hranici 90 procent. Přední asynchronní elektromotor může být většinu času vypnut a volně se protáčet, díky čemuž vytváří v celé pohonné soustavě jen minimální ztráty.

Pokud je ale přední elektromotor potřeba, připojuje se během několika milisekund. K jeho aktivaci dochází například v momentě, kdy řidič poskytuje vyšší výkon, nebo může dojít ke ztrátě trakce. Řídicí jednotka ovšem může přední elektromotor probudit i při specifických situacích, jako jsou například průjezdy zatáčkami či jízda po kluzkém povrchu. Rozdělování točivého momentu mezi nápravami pak probíhá zcela variabilně.

Sportovec i dobrodruh

Režim pohonu všech kol lze ale ovlivnit i voličem jízdních režimů. Zcela nový režim Traction, určený pro jízdu po nezpevněném terénu, využívá stálý pohon všech kol při rychlostech do 20 km/h. Současně také dochází k úpravě všech „regulačních procesů pro maximalizaci adheze“ – jinak řečeno elektromotory poskytují nižší točivý moment a volitelné tlumiče DCC mají měkčí nastavení.

V režimu Sport je přední elektromotor připojen vždy, což řidiči ocení především v zatáčkách. Řízení, zejména pak příplatkové progresivní, nabízí skvělou ovladatelnost a samotná konstrukce s nízko položeným těžištěm zaručuje vysokou stabilitu a minimální náklony karoserie. Zážitek pak ještě podtrhuje podvozek DCC, který reguluje charakteristiku tlumičů pro každé kolo v pětimilisekundovém rozmezí. V komfortním režimu na rozbitých silnicích tak podvozek šikovně filtroval nerovnosti, zatímco ve sportovním režimu citelně ztuhnul.

Model GTX navíc na rozdíl od standardního ID.4 nabízí i sportovní režim elektronicky řízené stabilizace – tedy systému ESC. V módu Sport by se měl systém omezit na nejnutnější zásahy, takže řidiči dovolí i trochu té dětinské zábavy s rozevlátou zádí. První jízdy ovšem probíhaly na veřejných cestách, kde by podobné srandy nemusely skončit dobře. Zvlášť když jsem viděl, jak často musel systém ESC zasahovat při mém razantnějším průjezdu zatáček a s prudkou akcelerací na výjezdu. Jeho vypnutí je ovšem snadné a rychlé – stačí jedno přejetí a kliknutí na obrazovce infotainmetnu.

Solidní spotřeba

Vrcholný Volkswagen ID.4 GTX je osazen lithium-iontovou baterií s nejvyšší dostupnou kapacitou 77 kWh, která by měla stačit k dojezdu až 480 km - dle WLTP. Průměrná spotřeba by se pak podle NEDC měla pohybovat okolo 16,3 kWh/100 km, ovšem v obou případech platí, že záleží především na jízdním stylu. A při testování i na dálnicích, kde je neomezená rychlost, nelze podobné hodnoty očekávat ani omylem.

Jak už jsem zmínil, při rychlosti okolo 180 km/h mizel dojezd doslova před očima, zatímco na aktuální spotřebu nebyl čas se dívat. Po konci první trasy se ovšem hodnoty pohybovaly poměrně vysoko – zhruba někde kolem 26 kWh/100 km. Na zpáteční cestě, která měřila lehce přes 100 km, jsem se ale na spotřebu přeci jen zaměřil trochu důsledněji a za volantem jsem se lehce umravnil.

Cesta byla sice z většiny tvořena dálnicí, díky právě probíhající rekonstrukci však byla na poměrně dlouhém úseku rychlost omezena na 80 km/h. Ve výsledku se tak můžeme bavit o trase z cca 60 % tvořené dálnicí, kde jsem většinu času využíval tempomat nastavený na 140 km/h (ačkoliv jsem párkrát zrychlil i na maximum). Cirka 30 % trasy jsem strávil v rychlostech okolo 80 – 90 km/h a zbylých 10 % trasy bylo při městském limitu 50 km/h. A výsledná spotřeba? 20,9 kWh/100 km.

Čísla berte zatím jen s rezervou, přeci jen šlo o první seznámení, sluší se ovšem připomenout, že kolega Standa Švarc jezdil při testu Škody Kodiaq iV80 (zadní pohon, 150 kW, stejná kapacita baterie) se spotřebou kolem 20 kWh/100 km. Martin pak po prvních jízdách se Škodou Enyaq iV 80x (pohon všech kol, systémový výkon 195 kWh) psal o spotřebě kolem 21 kWh/100 km.

Zatím se tedy zdá, že ID.4 GTX může nabídnout působivé výkony bez větších kompromisů v oblasti spotřeby a dojezdu. Dvojice elektromotorů by navíc měla znamenat také silnější rekuperaci elektrické energie, ačkoliv zrovna tady spatřuji jeden drobný zádrhel.

Rekuperace se řídí buď jízdními režimy, nebo přepínáním na voliči jízdních režimů. Primárně vůz preferuje jízdu setrvačností, kdy se elektromotory otáčejí společně s koly prakticky bez odporu. Tato funkce je podle automobilky hospodárnější. Například v režimu Sport ovšem vůz začíná brzdit rekuperací ihned po uvolnění brzdového pedálu. Hodnota rekuperace se přitom pohybovala okolo -49 kWh/100 km už při puštění akcelerátoru.

Kdo touží po ještě důraznější rekuperaci, musí aktivovat režim B. Jeho nevýhodou je ovšem nutnost sahat po voliči „rychlostí“, který je neprakticky vedle budíků. Ergonomicky jde o celkem nešťastné řešení, kvůli kterému je potřeba nepřirozeně natahovat ruku. Páčky pod volantem, nebo tlačítko ve středové konzole, bych viděl jako šťastnější řešení. Rekuperací v tomto režimu šlo ovšem podle palubního počítače získávat až kolem -80 kWh/100 km.

Samotná automobilka pak zmiňuje, že vůz je schopen brzdit rekuperací s výkonem až kolem 100 kW – až nad touto hranicí by se měl aktivovat elektronický brzdový posilovač. Přechod je přitom skutečně neznatelný. Vůz je pak schopen při maximální rekuperaci téměř zastavit. Zdůrazňuji téměř.

Při standardním nabíjení se pak zákazník může spolehnout na palubní nabíječku o výkonu až 11 kW a podporu rychlonabíjení stejnosměrným proudem při výkonu až 125 kW. S budoucími bezdrátovými aktualizacemi řídící jednotky se však můžeme dočkat i zvýšení rychlosti nabíjení – a to dost možná až na hodnotu 150 kW. Připomeňme, že již s nyní podporovaným výkonem 125 kW nabízí ID.4 GTX možnost získat až 300 km dojezdu během pouhých 30 minut.

Vlastně solidní svezení, až na cenu

Abych pravdu řekl, mé dojmy z první jízdy s VW ID.4 GTX byly veskrze pozitivní. Nejsem zrovna velký fanoušek elektromobility, celkem ale pochopím lidi, které nový VW ID.4 GTX osloví. Nabízí solidní akceleraci, velmi slušné jízdní vlastnosti, pohon všech kol nijak dramaticky nezvýšil spotřebu, již nyní nabízí celkem rychlé nabíjení a živě se spekuluje o možnostech jeho dalšího zrychlování.

Ostatně díky bezdrátovým aktualizacím by měl vůz od budoucna nabídnout ještě zajímavější menu, nový přehled o aktuálním využívání pohonného ústrojí, atd. Podobně jako Tesla, i nová rodina elektromobilů VW ID bude nabízet široké možnosti. A já jsem zvědavý, jak Volkswagen nové možnosti softwaru a hardwaru využije.

VW ID.4 GTX by totiž mohl fungovat jako zajímavý společník, jen tu cenu bych si uměl představit příznivější. Elektrické kompaktní SUV VW ID.4 začíná v ČR od částky 961.900 Kč, výbava GTX ale startuje až od částky 1.384.900 Kč.

Díky výrazně zjednodušenému konfigurátoru, což je mimochodem jeden z dalších cílů automobilky Volkswagen do budoucna, jsem však zjistil, že vůz v testované specifikaci by v Česku vyšel na více než 1,5 milionu korun. A to mi na auto téhle velikosti, u kterého vás bude minimálně prvních pár měsíců stejně strašit omezený dojezd a nutnost nabíjení, přijde poměrně dost. Celkově se ale jedná o poměrně zajímavý stroj a sám jsem zvědav, jaké dojmy zanechá v redakci po klasickém testu.

Ondřej Mára
Diskuze (128)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
24. 6. 2021 15:15
o peníze jde až v první řadě
takže motorem blízké budoucnosti bude zase - oblíbený a nezastupitelný diesel! Jen asi bude na plyn. Bude spalovat metan, který bude do EU proudit plynovodem Nordstream II ze Sibiře, kde nevědí. co s ním. Tím bude dosaženo další zlevnění provozu a snížení emisí, které už tak jsou u dieselového osobního vozu nejnižší ze všech dostupných vehiklů A auta se budou vyrábět kvalitnější, aby najezdily alespoň 1 mil km a ušetřily se tak emise, které vyletí komínem při výrobě vehiklů s uměle pokrácenou životností.
Avatar - Ada je zase tady
24. 6. 2021 14:56
Re: duvod koupit ?
Cígo mělo mít diesel!
23. 6. 2021 07:25
Re: Vydařená kombinace
Máš tedy doma možnost odebírat 16kW. Opravdu si myslíš, že máš problém s nabíjením auta?
Topení, vaření, sušení, praní ti jistě nejede nonstop celou noc.

Tebou popisované výpadky jističe jsou problém projektu či případně té mikrovnky.

Svůj názor na EV jsi vyjádřil v příspěvku na který jsme ragoval.
22. 6. 2021 18:33
Re: Vydařená kombinace
Áno, pomýlil som si to s činným výkonom pre napájanie motora.
- Reálne pri ističoch 25A a 400V 3F je príkon cca 16 KW.

Nikde som nepísal, že mám jasný názor na nabíjanie EV.

Len už v dnešnej situácii nám 2 x do roka vypadnú ističe. napr. sobota v zime, manželka varí, suší v sušičke perie, pečie a zapne mikrovlnku - nič nepredstaviteľné.
Nie je úplná samozrejmosť nabíjať v bežnej domácnosti, a na nejaké rýchlonabíjanie doma treba podľa mňa zabudnúť.
Avatar - Barrichello
22. 6. 2021 11:16
Re: duvod koupit ?
Právě, to je ten problém. To sou miliony tun kerosinu, nafty a mazutu vid. Koukni se někdy nenápadně na https://www.flightradar24.com a provoz nad Evropou, Asií, USA, Kanadou a Ruskem

A to tam nejsou tajné lety, vojenské lety, stíhačky a bombardéry atd atd