Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prahou projede spanilá jízda VW Transporterů, včetně historických kusů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Volkswagen Bulli, legenda mezi užitkovými vozy, letos slaví sedmdesáté narozeniny. A oslavy proběhnou i v Praze.

Automobilka Volkswagen si připomněla historický milník modelu Volkswagen Transporter již začátkem března tohoto roku, kdy oslavila přesně 70 let od výroby prvního vozu s označením Type 2 – dnes známého pod jmény jako Bully nebo Transporter T1.

Volkswagen Type 2, tedy druhý model automobilky po ikonickém Beetlu, spatřil světlo světa poprvé již v roce 1949, kdy byl představen ručně postavený prototyp. S jeho sériovou výrobou se však oficiálně začalo až 8. března roku 1950 v továrně ve Wolfsburgu.

Připomínat dlouhou a úspěšnou kariéru Transporteru by však bylo plýtvání slovy. V březnu jsme totiž na Auto.cz nabídli jak kompletní historii první generace Volkswagenu Transporter, tak i stručný přehled informací o jeho nástupcích. Místo mlácení prázdné slámy si tak raději pojďme říci něco více o chystané spanilé jízdě.

Video se připravuje ...

Ta je naplánována na sobotu 26. září a odstartuje v 10:00 z holešovického výstaviště. První vozy by se zde však měly začít objevovat již okolo 9:00, což ranním ptáčatům nabídne možnost prohlédnout si stroje v relativním klidu a hlavně zblízka. Rozhodně přitom bude na co koukat.

Spanilé jízdy se totiž zúčastní 120 Transporterů všech generací, tedy od ikonické generace T1 až po současnou T6.1. Kromě klasických busíků budou k vidění i obytné a užitkové verze, včetně několika speciálních kousků z vozového parku Vězeňské služby a Policie ČR. Se svým vozem T6 California se akce zúčastní i světoznámý lezec Adam Ondra.

Spanilou jízdu povedou kvůli snadnější organizaci motocykly, poté už by ale měly následovat Transportery seřazené od nejstaršího po nejmladší. Mezi nejstaršími vozy bude k vidění i trojice busíků z galerie, tedy luxusní T1 Samba po osmileté kompletní renovaci, téměř dokonale zachovalá T2 v obytné verzi Westfalia i praktická T3 Wanagon s automatem a klimatizací.

Z novějších vozů budou k vidění kromě zmíněných policejních speciálů i modely ze současné nabídky Volkswagen užitkové vozy s označením T6.1, včetně červeno-stříbrně lakovaného Multivanu (cena od 1.050.00 Kč) nebo zeleně lakované Californie Beach (cena od 1.206.378 Kč). Divize Užitkových vozů toho má ale v zásobě podstatně více, tak se nechme překvapit, s čím vším nakonec dorazí.

Po slavnostním startu se kolona Transporterů vydá přes Hlávkův most na magistrálu, po které dojede na Václavské náměstí. Tady si udělá malé kolečko a opět se vrátí na magistrálu, ze které sjede směrem na Pankrác a ulicí Jeremenkova se vydá k pražským nábřežím.

Přes Vltavu se kolona dostane po Mánesově mostu, ze kterého vyrazí ulicí Chotkova na Letnou. Ulicemi Milady Horákové a Veletržní se pak začne stáčet ke svému cíli, kterým je opět holešovické výstaviště. Celková délka trasy je cca 16,2 kilometru a její zdolání potrvá prvním vozům přinejmenším půl hodinky – pravděpodobně však déle.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme