Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Produkční Nissan Z už zná datum premiéry. Kdy bude odhalen?

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Nejmladší člen rodiny sportovních modelů s označením Z se z konceptu stane produkčním vozem.

Automobilka odhalila podobu nové generace modelu Z již v září minulého roku, kdy představila koncept Nissan Z Proto. Koncept klasického sportovního kupé s dvakrát přeplňovaným motorem V6, manuální šestistupňovou převodovkou a pohonem zadních kol měl být téměř finální verzí dlouho očekávaného vozu, produkční verze ale bude představena až v srpnu.

Automobilka Nissan prostřednictvím svých sociálních sítí upozornila, že oficiální premiéra proběhne během akce konané 17. srpna tohoto roku v New Yorku. Navíc zveřejnila také krátké video, na kterém můžeme vidět klasické logo Z. K finální podobě produkčního Nissanu Z zatím nemáme žádné oficiální materiály, již starší úniky ovšem naznačují, že bude výrazně kopírovat tvary konceptu.

Můžeme se tak těšit na vůz zajímavých tvarů, do kterých se promítla i podoba předchozích generací modelu Z. „Během zkoumání minulých generací a jejich úspěchu vytvořil náš designový tým řady studií a návrhů,“ prozradil k vývoji Alfonso Albaisa, šéf designového oddělení. „Rozhodli jsme se, že Z Proto by měl cestovat mezi desetiletími, včetně budoucnosti.

Video se připravuje ...

Kromě zajímavých tvarů by však produkční Nissan Z měl nabídnout i zajímavý poměr ceny a výkonu. Podle některých spekulací bude jeho americká cenovka začínat od 34.995 dolarů, což by znamenalo o 16.950 dolarů méně, než na kolik přijde 3,0litrová Toyota Supra. Produkční Nissan Z by přitom měl nabízet vyšší výkon (údajně až 400 vs. 340 koní) a opomenout nelze ani manuální převodovku.

Minimálně v zámoří by se tak z nové generace Nissanu Z mohla stát opravdu velmi zajímavá záležitost pro milovníky sportovní jízdy. Ve vzduchu ovšem stále visí otázka, jak to bude s Evropou. Stejně jako většina světových automobilek, i Nissan potřebuje stlačit emise nabízených vozů, s čímž mu má v blízké budoucnosti pomoci výrazná elektrifikace. Do té doby by ale mohl šestiválcový sporťák eko-úsilí značky dosti komplikovat.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

14. 6. 2021 08:43
Re: Pekne
A kde ho vidíš?
Avatar - Ozzman
13. 6. 2021 08:51
Re: Náádhera...
Koncepce v pořádku, jen si nejsem tolik jist tím vzhledem, pořád to na mne působí tak nějak uměle, interiér je ok, ale exteriér.. 370tka se mi asi líbila více, zatím.. počkám na produkční auta.
12. 6. 2021 19:36
Náádhera...
snad se nějak dostane i do Evropy. Když ne oficiálně, tak aspoň jako individuální dovoz z USA... :-O
Avatar - 3_diamanty
12. 6. 2021 17:20
Pekne
Konecne pekne Zetko :yes:
Avatar - white label
12. 6. 2021 16:11
Re: Fuj
Určitě máš doma Ferrari.