Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce a elektromobil: Svébytný model s technikou BMW, prototyp již existuje

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

V zákulisí luxusní automobilky Rolls-Royce se intenzivně pracuje na vůbec prvním sériovém elektromobilu. Příjezd je otázkou několika příštích let, přesto už se rýsují první obrysy.

O čistě elektrickém voze značky Rolls-Royce se hovoří několik let a podle nejčerstvějších informací to vypadá, že ještě nějaký čas bude. Uvedení prvního elektrovozu není podle všeho otázkou příštích měsíců, jako spíše let. Přesto už ze zákulisí společnosti prosakují první informace, díky kterým si o novince můžeme udělat alespoň nějaký obrázek.

Zatímco dříve automobilka zvažovala, že elektrifikuje některý ze svých stávajících modelů, podle britského magazínu Autocar své plány nakonec přehodnotila. Nyní prý upřednostňuje svébytný model, jenž posune značku Rolls-Royce do nové elektrické éry.

Mateřské BMW si koncem loňského roku nechalo u příslušných německých úřadů zaregistrovat ochrannou známku Silent Shadow, což je slovní hříčka pracující se jménem Silver Shadow – modelem vyráběném v letech 1965 až 1980. A protože silent znamená v překladu tichý, asi tušíme, kterému vozu má tento název náležet.

Video se připravuje ...

V oficiálních plánech společnosti se má elektromobil objevit ještě před koncem letošního roku, nepředpokládá se ale, že by se auto v podobném termínu mělo i představit. Design vozu tak zatím zůstává neznámou, i když by se nabízela inspirace odvážným konceptem Rolls-Royce 103EX z roku 2016.

Autocaru se dále povedlo zjistit, že automobilka testuje možnosti elektromobilu na bateriovém prototypu modelu Phantom, se kterým se pracuje v mnichovském výzkumném a vývojovém centru. I když si na podrobnosti o technice musíme ještě počkat, je téměř jisté, že britská společnost využije techniku mateřského BMW, jmenovitě SUV iX a chystané limuzíny i7, což je vlastně elektrický ekvivalent řady 7.

Generální ředitel Torsten Müller-Ötvös potvrdil, že Rolls-Royce přeskočí fázi plug-in hybridních pohonů, místo nich se chce soustředit na ryzí elektromobily. „Musíme chytře přemýšlet o tom, jak a kam investujeme naše peníze. Pro větší společnosti může být přijatelné, že investují do hybridů a dalších moderních technologií, my jsme se ale rozhodli takto,“ uvedl v jednom z rozhovorů. Očekává se, že připravovaný Silent Shadow bude chtít zaujmout především movité zákazníky na klíčových trzích v Číně a USA.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 1. 2021 12:11
Re: Klasičtější pro Rolls Royce, který vlastní BMW by bylo..
Jediná správná cesta je benzín, jakýkolikv jiný Rolls Royce je trapárna největšího kalibru
20. 1. 2021 01:18
Re: Klasičtější pro Rolls Royce, který vlastní BMW by bylo..
Cici, tu ziadna diskusia nebude. Toto nestoji za rec. Pojdeme sa hadat pod nejaku Teslu 😁