Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slavný Opel Manta oživen. Jako elektromobil

David Bureš
Diskuze (8)

Opel je další automobilka, která připomíná svoji historii pomocí retro elektromobilu. Přivítejte Opel Manta GSe ElektroMod.

Elektrický pohon je trendem dneška, automobilky však neustále hledají cesty, jak ho zpropagovat. Častým řešením je proto třeba instalace elektrického ústrojí do nějakého historického modelu. V minulosti něco takového provedl Jaguar, Aston Martin i Renault. Nyní se k nim přidává také Opel s Mantou GSe ElektroMod.

Opel se dnes prezentuje jako pionýr elektrického pohonu, postupně rozšiřuje nabídku elektromobilů, po Corse-e následovala Mokka-e nebo elektrododávky Combo-e, Vivaro-e nebo Zafira-e Life, a připomíná svoji elektrickou minulosti. Už v roce 1968 postavil elektrický prototyp Kadettu B a další takové prototypy následovaly i v dalších letech. Nyní se tak rozhodl spojit minulost se současností.

Německá značka zareagovala na oblíbený trend tzv. restomodů, tedy projektů, při nichž je historický automobil vyzbrojen moderní techniku. Opel přitom vsadil na jeden ze svých nejslavnějších modelů, kupé Manta, jehož přídí se inspiroval také aktuální designérský směr značky z Rüsselsheimu. Její „vizor“ používá jak nová Mokka, tak modernizovaný Crossland. Již brzy jej pak dostane i faceliftovaný Grandland a nová generace Astry.

Automobilka zatím o projektu Manta GSe ElektroMod nezveřejnila bližší informace. Elektromotor v útrobách má však doplnit také digitální přístrojový štít, který má zůstávat sportovní, avšak dodávat autu další moderní nádech. Právě na „moderní techniku“ má odkazovat přídomek ElektroMod.

Opel navíc přestavbou zdůrazňuje, že historická Manta může směle žít i v nové době, kdy mnohá města hrozí zákazem vjezdu starých automobilů kvůli jejich emisím.  

Model Manta se v nabídce značky Opel poprvé objevil v roce 1970. Šlo o sportovně laděné kupé s pohonem zadních kol odvozené od techniky modelu Ascona, které bylo reakcí na podobně koncipované vozy typu Fordu Capri. Manta v nabídce Opelu vydržela až do roku 1988, tehdy šlo o její druhou generaci. Ta debutovala v roce 1975, v roce 1982 pak byla výrazně modernizována, přičemž vedle dvoudveřového kupé časem nabídla i třídveřový derivát.

David Bureš
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Blue Sun
16. 3. 2021 08:58
Re: Znesvědcení slavného jména!
Ano, říká. Protože na rozdíl od tebe a podobných exemplářů nenávistných zvracečů umím chápat i více věcí, než pouze vlastní představu. Ty umíš jen dštít nenávist a odpor.
Avatar - speedfred
16. 3. 2021 07:17
Re: Znesvědcení slavného jména!
Noe som žiadny prívrženec EV ale na druhej strane mi ani nevadia.
Ty tu ale snažiť úplne zbytočne. Vedenie sa rozhodlo že elektro bude a basta.
Manta hovorí niečo asi iba nám starším, pre mladšiu elektro generáciu to bude nové meno.
Snáď im to ale bude prehrávať aj film Manta Manta.
16. 3. 2021 00:06
Re: Znesvědcení slavného jména!
Tak to říká ten "pravý"! :-[] :-[] :-[]
Avatar - Blue Sun
15. 3. 2021 22:28
Re: Znesvědcení slavného jména!
Na chápání to chce mít i mozek a dostatek inteligence.
15. 3. 2021 21:27
Znesvědcení slavného jména!
Nechápu, že automobilky snižují k takovým elektroohavnostem, které jen špiní památku jejich skvělých historických modelů! :-O :-( :-( :-( :no: :no: :no: