Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sportovní vozy se třemi sedačkami. Nejde jen o McLaren F1

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Tři sériová místa k sezení v celém interiéru auta jsou nevšedním rozvržením vnitřní dispozice. Vzácný jev ještě více překvapí v segmentu mimořádně výkonných aut schopných přepisovat rychlostní rekordy.

Níže popsané sportovní automobily mají tradičně vysoký výkon, přesný podvozek, velké brzdy, ale jedna zásadní věc jim chybí – místo k sezení. Vyjmenované případy jsou příkladnou ukázkou troufalosti konstruktérů, kterým úspěšně prošel schvalovací proces vývoje nového sporťáku bez obvyklého počtu namontovaných sedadel.

Místo standardního počtu dvou, čtyř či pěti homologovaných pozic pro posádku vznikaly výjimečné modely sportovního charakteru určené výhradně pro tři cestující. Nejslavnější je rychlostní rekordman z Guinnessovy knihy rekordů a v jeho stínu existuje minimálně šest dalších kandidátů na nejlepší sportovní vůz se třemi sedačkami.

1. McLaren F1

První v žebříčku není žádné překvapení. Britský McLaren F1 je právem považován za jeden z převratných sportovních výtvorů. Třímístný rekordman je poháněn 6,1litrovým dvanáctiválcem BMW S70/2 o výkonu 461 kW (627 koní) a 652 N.m. Řidič sedí vepředu uprostřed obklopen skleněným kokpitem jako ve stíhacím letounu. I to zrychlení na 100 km/h za 3,2 sekundy je podobné proudovému stroji a maximální rychlost 322 km/h byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. Hrdými majiteli F1 jsou například Elon Musk, Rowan Atkinson a Jay Leno.

2. Nissan BladeGlider

Od reálné silniční rakety s uspořádáním 1+2 se přesuneme do světa návrhů a vizualizací. Nissan BladeGlider je „více než koncept“, troufá si tvrdit japonská automobilka. Prototyp pro tři má být návrh budoucnosti elektrického automobilismu křížený s vývojářským cvičením před sériovou produkcí neupřesněného elektromobilu. Dva elektromotory dávají studii výkon 200 kW (272 koní) a jízda uvnitř otevřeného Nissanu má evokovat vyloženě exotický zážitek.

3. Scuderia Cameron Glickenhaus SCG004S

Složitě pojmenovaný sporťák Scuderia Cameron Glickenhaus SCG004S má zvláštně dlouhé označení, ale jeho specifikace? Šílená. Díky karbonové konstrukci třísedadlový model váží parádních 1179 kg. Muší váha je doprovázena výkonem 478 kW (650 koní) a 780 N.m z dvakrát přeplňovaného osmiválce uloženého uprostřed.

4. Matra-Simca Bagheera

Klínovitá Bagheera byla veřejnosti představená v roce 1973 a trojité uspořádání interiéru dodalo vozidlu punc originality více než cokoliv dalšího. Nekonvenční kříženec byl produktem spolupráce mezi francouzským konglomerátem Mécanique Aviation Traction (Matra) a společností Société Industrielle de Mécanique et Carrosserie Automobile (Simca) vedené divizí Chrysler Europe. Výsledkem se stalo cenově dostupné sportovní kupé s pohonem zadních kol, manuálem a atmosférickým motorem uprostřed. Jméno odvozené od fiktivní postavy skutečně pochází z Knih džunglí spisovatele Rudyarda Kiplinga.

5. Talbot-Matra Murena

V roce 1980 byla Murena odhalena coby náhrada Bagheery. Navzdory zklamání z nepokračování literárního motivu nabídla Murena lepší aerodynamiku a patrně více stylu. Důležitým pokrokem byla zesílená ochrana proti korozi a hlavně vyšší výkon díky 2,2litrovému motoru. Předčasně zastavenou produkci třímístného kupé zajistila v roce 1985 neshodná politika mezi společenstvím Peugeot-Talbot a Matra.

6. Ferrari 365 P Berlinetta Speciale

Italský jednorožec se jmenuje Ferrari 365 P Berlinetta Speciale. Málo vídaný model neoficiálně nese pseudonym Tre Posti, což v italštině znamená „třímístný“. Elegantní tvary navrhl Sergio Pininfarina na základě myšlenek designéra jménem Aldo Brovarone, který později vytvořil kontury pro Ferrari Dino. Vzácnější Berlinettu Speciale poháněl 4,4litrový dvanáctiválec z Ferrari 365 P2. Prodejní cena je vyšší než 494 milionů Kč

7. McLaren Speedtail

Nakonec jsme došli k uzavření kruhu třísedadlových speciálů. Koloběh uzavírá duchovní nástupce McLarenu F1 zvaný McLaren Speedtail. Děsivá mašina s protaženým tělem má tři sedadla, 772 kW a oslnivou maximální rychlost 402 km/h. Nadpozemsky rychlé přibližovadlo zrychluje na 300 km/h za 13 sekund, což je dobré pobavení pro řidiče a dva odolné jedince za zády.

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Ozzman
31. 7. 2020 10:00
Re: Už jsem mysle, že to psal Mára
Spíš jim tam chybi multipla, ta má aky tři sedačky ve předu :D