Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto Lamborghini Countach 25th Anniversary je ve stavu prakticky nové automobilu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)

Lamborghini Countach patří mezi automobily, které přitahují pozornost prakticky vždy. Exemplář, který zařadila do katalogu své aukce společnost Silverstone Auctions, však vyniká nad ostatními svým stavem a historií.

Lamborghini Countach se zrodilo na počátku sedmdesátých let dvacátého století. Veřejnosti se tento model ve své první podobě představil během autosalonu v Ženevě v roce 1971.  První zákazník si sériové provedení odvážel v roce 1974 a poslední sériový kus opustil automobilku v roce 1990.

Prakticky po celou svou kariéru byl tento supersport s atmosférickým vidlicovým dvanáctiválcem před zadní nápravou průběžně modernizován a zdokonalován. Poslední evoluci, kterou automobilka nabídla zákazníkům, tak představuje Lamborghini Countach 25th Anniversary z let 1988 až 1990.

Tento model byl po mechanické stránce prakticky identický s provedením z let 1985 až 1988, což znamenalo, že v jeho útrobách se ukrýval vidlicový dvanáctiválec o objemu 5,2 l, disponující nejvyšším výkonem 335 kW (455 k) a točivým momentem 500 N.m. Tyto hodnoty měly stát za schopností akcelerovat z 0 na 100 km/h za 4,7 s a maximální rychlostí kolem 295 km/h.

Lamborghini Countach 25th Anniversary se však od svých starších sourozenců lišilo přepracovaným designem karoserie. Hlavní změny se odehrály v oblasti nárazníků, prahů a vstupů vzduchu k motoru. Pod stylistickými změnami byl podepsán Horacio Pagani, který dnes provozuje svou vlastní automobilku Pagani. Poslední evoluce modelu Countach se s 657 prodanými exempláři stala obchodně nejúspěšnějším zástupcem své modelové řady, v níž vzniklo 1983 vozů.

Nízký počet vyrobených automobilů spolu s liniemi karoserie, technikou pod nimi a původem činí výjimečným prakticky každý exemplář Lamborghini Countach. Mezi ty nejvýjimečnější z nich se ovšem může směle zařadit vůz, který ve své aukci nabízí společnost Silverstone Auctions, i když zastupuje nejrozšířenější verzi 25th Anniversary.

Tento konkrétní vůz se totiž jako jedno z mála Lamborghini Countach může pochlubit volantem na pravé straně, což samozřejmě nemusí být pro všechny zájemce o tento vůz to pravé lákadlo. Tím ovšem bude bezpochyby skutečnost, že tento exemplář měl od roku 1990 až do současnosti jediného majitele, který zajistil péči na nejvyšší úrovni.

V prvních letech své existence byl vůz s karoserií ve výrazném odstínu Miura Orange používán i v běžném provozu, ale v roce 1995 byl uskladněn a kompletního oživení se následně dočkal až v létě roku 2017. Díky tomu tento automobil za celou dobu své existence najel pouhých 6390 kilometrů a jeho stav odpovídá prakticky novému vozu.   

Společnost Silverstone Auctions toto Lamborghini Countach 25th Anniversary nabídne v rámci své aukce Race Retro Classic & Competition Car Sale 2020 ve druhé polovině února letošního roku.

Zdroj: Silverstone Auctions

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - CountachSV
17. 1. 2020 10:43
Re: Vlhkej sen
vím, že je to uživatelsky velmi nepřívětivý povoz, hlučný a kdovíco ještě

ale proto má člověk víc aut; jedno pro rodinu, jedno pro starou a jedno JEN pro sebe... nebo pro kamarády :-)

je to krásné a basta

To křídlo tam být může (je to countach), ale stejně, jako na Diablu podle mě kazí linii.
Avatar - CountachSV
17. 1. 2020 10:18
Vlhkej sen
...a ještě bez toho nefunkčního zadního křídla a americkejch nárazníků. Barva krásná a Gandiniho design ukazuje, že nádherné auto může stát i na 15" kolech. Ó jak rád bych si jednou sedl na práh s otevřenými dveřmi a zacouval do parkovacího stání o velikosti Škody Felicia :-)

https://twistedsifter.files.wordpress.com/…ntach-lp500s.jpg?…

https://www.youtube.com/watch?…
Avatar - Dinar
17. 1. 2020 10:10
F14
na kolech, ty dělený okýnka prostě žeru, všude žebra, vzadu špalky, lamba ze sedmdesátek mají neskutečný koule. :-) :yes: