Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volant auta je 4x špinavější než prkýnko na veřejné toaletě

Mirek Mazal
Diskuze (7)

Bez držení volantu se nedá řídit, i když je úchop okamžikem kontaktu lidské kůže s choroboplodnými zárodky. Na řidiče útočí čtyřikrát více neviditelných bakterií, než přežívá na veřejné toaletě.

Záchodové prkénko, kuchyňská houba, mobilní telefon, klika od vstupních dveří nebo jídelní lístek v restauraci mají překvapivě jedno společné znamení – jsou to ideální semeniště bakterií. Jen dva telefony z deseti jsou čisté a umělá houba u dřezu je domovem asi deseti milionů bakterií na centimetru čtverečním.

Nezvané organismy se nevyhýbají ani automobilovému prostředí a konkrétně jeden ovládací prvek směle zapadá do party špinavých předmětů, které bereme denně do ruky.

Motoristé tráví přes 12 dnů ohmatáváním bakterií

Ohmataným prvkem posetým bakteriemi je volant. Základ ovládání každého automobilu se musí dotýkat kůže a jízda bez držení zanesené obruče je teprve hudba budoucnosti. Zatímco se světové automobilky snaží vyvinout spolehlivého autopilota, americká agentura zjistila, že průměrný americký řidič stráví ročně za volantem 17.600 minut, což vychází na 293 hodin či 12,2 dnů nepřetržitého kontaktu s mikrometrickými parazity.

Více než desetidenní přímý kontakt člověka s bakteriemi zní strašidelně ve srovnání s časem, který lidé (ne)věnují umývání auta včetně čistění zamořeného interiéru. Ozdravný pobyt je přínosný plechovému pacientovi, ovšem daleko více prospěje živému uživateli.

Průzkum společnosti CarRentals.com zjistil, že 32 % majitelů vozidel čistí kabinu svého automobilu pouze jednou ročně a 12 % vlastníků nikdy nevěnuje úsilí vrácení lesku používaného kokpitu. Smutná statistika, protože asi 20 % lidí přiznalo občerstvování jídlem i pitím během řízení. Konzumace svačiny za jízdy přispívá k prosperitě bakterií na volantu.

Uvnitř auta je až 700 kmenů bakterií

Průměrně špinavý interiér skrývá útočiště pro asi 700 různých kmenů bakterií. Nehygienické podhoubí zásadně podporují zvyky nemytí, jezení a popíjení doplněné dotýkáním holých rukou volantu a dalších plochách kabiny. 

Průzkum označil nejhorším místem volant, což není zarážející vzhledem k jeho funkci. Obruč potažena měkkým materiálem je šestkrát špinavější než obrazovka dotykového telefonu, čtyřikrát horší než prkénko veřejné toalety. Bádání CarRentals dále odhalilo, že rukojeť pistole čerpací stanice je 11.835x špinavější než sedátko veřejného záchodku. Člověk může být čistotný, ale bez rukavice z pumpy si na kliku, volant, sponu pásu, řadicí páku a ovládače přenese škodlivé zárodky.

Efektivní obrana je dodržování základů osobní hygieny. Se zdravým rozumem je možné omezit působnost bakterií. Použití mýdla nebo dezinfekčních přípravků patří mezi minimální pravidla zdravého života. Aktuální koronavirová situace vyžaduje zvýšenou čistotu ve všech ohledech. Covid-19 nemusel přijít, přesto se lidstvo utvrdilo v potřebu udržovat životní prostor v čistotě.

Ruce, klíče i dotykové plochy lze otřít, ale důležité je počítat s údržbou opomíjených zdrojů bakterií. Dezinfekci zaslouží i větrací otvory automobilu v čele s výměnou vzduchovému filtru v kabině. Investice pár stokorun zabraňuje hromadění choroboplodných mikrobů a nedochází k rozšíření uvnitř interiéru po každém zapnutí topení nebo klimatizace. Tolik nenáviděné vysávání sedaček a koberců rovněž eliminuje i neviditelné nečistoty, chvilka práce s hubicí stojí za příjemné prostředí za neulepeným volantem. Nejen alergici čistotu poznají hned po usednutí do neposkvrněného automobilu.

Mirek Mazal
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - zaplosak
14. 8. 2020 07:15
Re: Baktérie
:D :D :D :D :D :D
Avatar - Jenik3
13. 8. 2020 18:15
Re: Baktérie
Uz nikdy nesahnu na volant!
13. 8. 2020 17:39
Re: Baktérie
Však ta špína tam je vidět očima
13. 8. 2020 16:27
Re: Baktérie
Mňa by zaujímalo, koľkokrát viac baktérií je na držadlách v autobuse, alebo metre. Tam ich musí byť toľko, že by mali byť vidieť voľným okom. Jedna polovica cestujúcich zaručene ochorie, a tá druhá do dvoch týždňov rovno umrie...
13. 8. 2020 15:13
Re: Baktérie
Navíc ta symbióza podporuje imunitu. Příliš čistoty člověka rozmazlí