Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 nejočekávanějších novinek pařížského autosalonu

David Bureš
Diskuze (12)
Jak už to dnes v automobilovém světě bývá, na nadcházejícím pařížském autosalonu se dočkáme hlavně nových SUV. Těšit se ale můžeme i na nové kompakty.

Letošní ročník pařížského autosalonu startuje již příští týden, první novinářský den je naplánován na čtvrtek 29. září. Množství automobilek sice na výstavě bude chybět, mj. Aston Martin, Ford, Mazda a Volvo, i tak se ale můžeme těšit na mnoho zajímavých aut. Která jsou ta nejzajímavější?

Vybrali jsme 10 nejočekávanějších novinek letošního pařížského autosalonu. Ten se na rozdíl od Ženevy zaměřuje hlavně na ta konvenční auta, nečekejte tak v našem přehledu záplavu sporťáků a supersportů. Jak velí dnešní trend, mnoho z nich spadá do kategorie SUV, hodně ale pochází i z tradičních segmentů. Mezi nejdůležitějšími premiérami totiž nechybí nové (nebo faceliftované) malé hatchbacky a kompakty.

Audi Q5

Audi Q5 je po příchodu nové A5 dnes už nejstarším zástupcem čtyř kruhů na trhu, je tak nejvyšší čas na jeho mezigenerační výměnu, která nastane právě v Paříži. Nová Q5 bude pokračovat v aktuální designovém trendu Audi, což bude znamenat výrazné zostření tvarů ve stylu větší Q7. Útroby se změní výrazněji, auto použije jinou platformu než dosud. Přestože by logiku dávala architektura MSB s podélně uloženým motorem, častěji se hovoří o MQB s příčně uloženým agregátem. Automobil povyroste, aby uvolnil prostor menším modelům Q2 a Q3. Z motorů očekávejme hlavně čtyřválce, těšit se ale patrně můžeme i na pětiválcové RS Q5. Naopak jistotou je příchod plug-in hybridu.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

BMW 5

BMW stále oficiálně neoznámilo, zda v Paříži ukáže novou generaci řady 5. Postupně zveřejňované informace o tomto voze ale naznačují, že se nová pětka v městě nad Seinou skutečně ukáže, díky tomu by se stala jednou z nejdůležitějších premiér autosalonu. Vůz se inspiruje větší řadou 7, a to vzhledem, technikou i výbavou, která zahrne množství jízdních asistentů. Nová pětka půjde do prodeje na začátku roku 2017, o její produkci se postarají továrny v německém Dingolfingu a v rakouském Grazu. Jestliže se pak potvrdí zprávy, že se nové BMW 5 ukáže až v lednu Detroitu, uvidíme v Paříži nové SUV X2, sportovně tvarovaný model na bázi X1, který naváže na větší X4 a X6.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Citroën C3

Citroën bude na domácím autosalonu prezentovat novou generaci C3. Ta je pro automobilku nadmíru důležitým vozem, protože je jejím nejprodávanějším modelem. Design se sice inspiroval stále oblíbenějšími crossovery, C3 ale zůstává konkurentem pola, fabie a spol. Výrazným tvarům dominují rozdělené přední světlomety a v případě lépe vybavených verzí i ochranné prvky Airbump. V moderně pojatém interiéru pak nechybí stále samozřejmější dotykový displej multimediálního systému. Komu by pak základní verze nestačila, pro něj bude automobilka v Paříži vystavovat i C3 WRC, koncept závodního speciálu pro světový šampionát v rallye.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Honda Civic

Honda Civic se na pařížském autosalonu představí už ve své desáté generaci. Zatímco v podobě sedanu a kupé se vůz již prodává v Americe, v Paříži bude debutovat pětidveřový hatchback, primárně určený pro evropské zákazníky. Ten výrazně vyroste, proti předchůdci se natáhne o 127 mm na celkových 4.497 mm. Excentrický styl civicu zůstane, naopak kabina se uklidní, když dvouúrovňový přístrojový štít nahradí konvenční řešení. V motorovém prostoru budou na starém kontinentu pracovat výhradně přeplňované motory, známý turbodiesel 1.6 i-DTEC doplní nové turbobenziny – tříválec 1.0 VTEC Turbo (95 kW) a čtyřválec 1.5 VTEC Turbo (134 kW), kombinované s šestistupňovým manuálem nebo převodovkou CVT. Auto se vyrábí v britském Swindonu, do evropského prodeje vstoupí na začátku roku 2017.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Hyundai i30

Kompakt vyráběný v Nošovicích se dočká už třetí generace. Při její tvorbě se konstruktéři opravdu předvedli – vnější design je ve srovnání s předchůdcem kompletně odlišný, také interiér i30 prošel nečekaně výraznou proměnou. Výsledkem je velice moderně pojatá kabina s minimalistickou palubní deskou, jejíž hlavním prvkem je dotyková obrazovka multimediálního systému. Nabízené motory budou převážně přeplňované, tříválec 1.0 T-GDI (88 kW), čtyřválec 1.4 T-GDI (103 kW) a turbodiesel 1.6 CRDi (70 kW, 81 kW a 100 kW) každopádně doplní i atmosférický čtyřválec 1.4 MPI (73 kW). V nabídce pak nově nebude chybět ani hot hatch, zatím prezentovaný konceptem RN30. Po dosud představeném pětidveřovém hatchbacku samozřejmě dorazí kombík, naopak třídveřový hatchback se kvůli nízkým prodejům odebere do důchodu.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Land Rover Discovery

Nový Land Rover Discover je další z důležitých SUV-novinek pro Paříž, která projdou výraznou mezigenerační změnou. Design až sedmimístného SUV vychází z konceptu Discovery Vision, přičemž se inspiroval evoquem. „Disco“ chce zůstat rodinným vozem, a tak jeho kabinu pomáhaly testovat i děti zaměstnanců Land Roveru. Základem pak už nebude rámová konstrukce, ale hliníková platforma. Pod kapotou se pak objeví motory nové generace Ingenium, a to jak známé turbodiesely, tak nedávno představené benzinové čtyřválce. Počítat můžeme i s hybridem.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Mercedes-Benz E All-Terrain

Audi nebo Volvo jsou v segmentu zvýšených terénních kombíků zastoupena již léta, Mercedes ale do tohoto segmentu míří až nyní. Jeho zástupce se jmenuje E All-Terrain a je přímo namířen proti Audi A6 Allroad a Volvu V90 Cross Country. Novinka je ve srovnání s výchozím kombi o 29 mm vyšší, z nichž má zhruba 14 mm připadat na použité pneumatiky a 15 mm na novou standardní úroveň nastavení vzduchového odpružení. Světlá výška se pak v závislosti na zvoleném jízdním režimu pohybuje od 121 do 156 mm. Autu nechybí ani „terénní“ režim All-Terrain, jež zobrazuje informace o příčném i podélném náklonu nebo směr jízdy podle kompasu.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Peugeot 5008

Peugeot nastupuje na trend, kdy velkoprostorové modely postupně nahrazují crossovery a SUV. To platí i pro 5008, které se v nastupující generaci promění z MPV do SUV. Svojí velikostí se 5008 stane konkurentem pro kodiaq, vůz se ve srovnání s předchůdcem natáhl o 11 centimetrů na celkových 4,64 metru. Kabina bude až sedmimístná, přičemž tvarově naváže na poslední peugeoty, což znamená využití tzv. koncepce i-cockpit – volant s maličkým poloměrem věnce, vysoko posazenou kapličku s přístroji (tvořenou 12,3“ displejem) a minimalistický středový panel. Do prodeje se druhá generace Peugeotu 5008 dostane na jaře příštího roku.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Škoda Kodiaq

Ať si říká, kdo chce, co chce, nejočekávanější očekávanou pařížskou novinkou je pro většinu českých automobilových fanoušků Škoda Kodiaq. Až sedmimístné SUV navazuje na koncept VisionS, a to jak netradičně pojatou přídí s rozdělenými světlomety, tak neobvykle prolomenou palubní deskou. Ta je ve srovnání s ostatními škodovkami vyšší a vertikálně orientovaná. Mnohé detaily jsou sice v rámci koncernu už známé, novinkou je ale multimediální systém s novou grafikou a obrazovkou doplněnou nikoliv konvenčními tlačítky, ale dotykovými plochami.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Volkswagen Golf facelift

Volkswagen dal sice najevo, že v Paříži představí koncept kompaktního elektromobilu, který naznačí jeho elektrickou budoucnost, my ale víme o ještě důležitější novince. Na letošním pařížském autosalonu by totiž neměl chybět modernizovaný golf, tedy vylepšené nejprodávanější auto v Evropě. Jak už to tak u golfu bývá, zvenku se auto tolik nezmění. Modernizovaný kompakt projde jen lehkými retušemi, dostane pozměněný nárazník nebo diodové světlomety. To uvnitř máme očekávat výraznější změnu v podobě nového displeje multimediálního systému s úhlopříčkou 9,2 palce, který přinese více konektivity. Těšit se máme i na bohatší výbavu, a to hlavně v oblasti jízdních asistentů.

suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni suv novemodely pariz2016 malevozy nizsistredni

Jak už to tak bývá, výběr 10 nejočekávanějších novinek je vždy subjektivní záležitost. Že tak mezi desítkou chybí nová Kia Rio, Opel Ampera-e nebo Renault Koleos, neznamená to, že bychom na ně zapomněli, jen se nám zkrátka do našeho žebříčku nevešly. Jestliže ale máte jiný názor, co patří mezi nejdůležitější premiéry letošní pařížské autoshow, neváhejte a sdělte nám svůj názor v diskuzi pod článkem.

David Bureš
Diskuze (12)
28. 9. 2016 12:12
Ignis
Ignis bude predstavený zajtra, píše na už na oficiálnej stránke Suzuki.
Avatar - Peto02
28. 9. 2016 11:20
Elektromobily
Hmm, tak to ja zase cakam na prestavenie novej generacie Elektromobilov. Nissan Leaf 2, Renault Zoe so 41kWh, Opel Ampera-e 60kWh bateriou a mozno nejaky ten elektricky Mercedes ci VW...
Avatar - Kubis001
28. 9. 2016 08:15
Re: i30
Když jsem viděl tu fotku tak jsem čekal face-lift Peugeotu 308, a on to zase copy past design Hyundae. Tedy nic moc..
27. 9. 2016 16:34
Re: Suzuki Ignis
Tak článek je o nejočekávanějších novinkách :-)

Duster bude s největší pravděpodobností až v Ženevě, v Paříži by ale měly být facelifty Logana a Sandera.
27. 9. 2016 13:45
Audi Q5
[odkaz]