Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromotory začne Daimler vyrábět v roce 2012

David Bureš
Diskuze (0)
Elektromotory vyvíjené firmou Bosch a koncernem Daimler se budou vyrábět v německých továrnách ve Stuttgartu a Hildesheimu.

Koncern Daimler rozšiřuje vzájemnou spolupráci s firmou Bosch. Obě společnosti budou spolu vyvíjet a vyrábět elektromotory, které se budou dodávat do elektrických automobilů vyráběných v Evropě.

První společně vyráběné elektromotory se mají v sériových Mercedesech a Smartech používat již příští rok. Podle některých zahraničních serverů budou prvními prodávanými elektrickými vozy Mercedes-Benz B-Class E-Cell a SLS AMG E-Cell. Vedení automobilky letos v lednu prohlásilo, že zákazníci si elektrické SLS budou moci objednávat v roce 2013.

Elektromotory nebudou používány jen v automobilech koncernu Daimler, prostřednictvím firmy Bosch budou nabídnuty i ostatním automobilkám. Jejich výroba bude probíhat v továrně Mercedes- Benz ve Stuttgartu a v továrně Bosch v Hildesheimu.

Začátek výroby v roce 2012 má Mercedesu-Benz pomoci v konkurenčním boji s BMW. Mnichovská automobilka začne prodávat vlastní elektrické vozy o rok později, v roce 2013. Prvním mnichovským elektromobilem má být i3, donedávna známé spíše pod označením Mega City.

Elektromobily bude vyrábět i třetí člen velké trojky, Audi. V plánech na výrobu je A3 e-tron a elektro-kupé e-tron.

Daimler má už dvacetileté zkušenosti s vývojem elektromobilů. Z posledních let zmiňme například elektrický supersport SLS AMG E-Cell se čtveřicí elektromotorů o výkonu 392 kW (533 k) a točivém momentu 880 Nm. Automobilka vůz prezentovala v křiklavě žluté barvě, aby jej odlišila od konvenčního SLS s vidlicovým osmiválcem.

V roce 2012 se má začít vyrábět nová generace Mercedesu-Benz třídy B. Právě tento automobil má být nabízen i v elektrické verzi. Současné béčko se prodává i v provedení B F-Cell s palivovými články.

Pohon B F-Cell obstarává elektromotor o výkonu 100 kW a nejvyšším točivém momentu 290 Nm. Svoji energii čerpá z palivových článků a z lithium-iontového akumulátoru.

Značka Smart potom nabízí elektrické městské vozítko ForTwo electric drive II s elektromotorem o maximálním výkonu 30 kW (dlouhodobě dává 20 kW) a nejvyšším točivém momentu 120 Nm. Akumulátory tohoto elektromobilu byly vyvinuty americkou Tesla Motors Inc., ve které má koncern Daimler majetkový podíl.

David Bureš
Diskuze (0)