Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Horacio Pagani prezentuje, co chtěl ukázat v Ženevě. Odhalil první detaily nového modelu C10

David Bureš
Diskuze (0)

Značka Pagani měla pro letošní ročník ženevského autosalonu připraveny dvě novinky, modely Imola a Huayra Roadster BC. Představila je alespoň prostřednictvím videa.

Dnes již tradiční součástí ženevského autosalonu jsou také expozice malých výrobců supersportů, jako jsou třeba značky Koenigsegg a Pagani, pro něž je Ženeva pořád důležitým místem prezentace. Když však byl letošní ročník výstavy zrušen, musely své chystané premiéry představit jiným způsobem. Zatímco Christian von Koenigsegg švédské novinky představil pomocí digitální prezentace přímo z prostorů výstaviště Palexpo, Horacio Pagani je ukazuje prostřednictvím videa ze svého domovského ateliéru v Modeně.

Pagani si pro letošní ročník představilo hned dvě novinky. První je Imola, kterou sám Pagani popisuje jako velice zajímavý projekt. Práce vývojového oddělení na něm totiž začaly podobně jako u někdejší Zondy R, když vývojáři měli hodně volné ruce na tento projekt. Navíc na něm úzce spolupracovali přímo s klienty, s nimiž sdíleli veškeré fáze vzniku tohoto automobilu.  

Imola vznikla primárně proto, že značka potřebovala vyzkoušet nová řešení, ať už z hlediska konstrukce nebo lehkých materiálů, která si zároveň potřebovala pečlivě vyzkoušet. Proto firma oslovila několik klientů, kteří by s takovým projektem pomohli. Z toho důvodu je výroba přísně limitovaná na pět pouhých exemplářů, přičemž kousek prezentovaný ve videu je konkrétně číslo tři. Zákazníci přitom za každý dali pět milionů eur (zhruba 125 milionů korun!), poslední má být dokončen v létě.

Automobil díky novým řešením, lehkým materiálům nebo třeba odlehčenému lakování váží pouhých 1.240 kilogramů, což sám Pagani přirovnává třeba k malému hatchbacku Ford Fiesta. V tomto případě přitom jde o dvanáctiválcový supersport s výkonem takřka 830 koní a točivým momentem 1.100 N.m. Vedle maximálního možného odlehčení se pak konstruktéři zaměřili také na perfektní aerodynamiku, což vedle masivního křídla na zádi zařídily také aeroprvky inspirované světem Formule 1. Z tohoto důvodu sám Pagani říká, že Imola není elegantní, a to právě kvůli zaměření se na co nejlepší výkony.

Superauto pojmenované podle slavné italské trati, kde probíhala část vývoje, je sice přizpůsobeno jízdě na závodních okruzích, Pagani ale zdůrazňuje, že jde o vůz plně homologovaný pro jízdu na běžných silnicích. Navíc tvrdí, že je jednoduchý na řízení. Pomoci mají i speciální pneumatiky Pirelli, které mají zajišťovat dostatek komfortu při běžné jízdě a vysokou přilnavost při ostrém zacházení.

Druhou novinkou je pak Pagani Huayra Roadster BC, které mělo v Ženevě oslavit svoji evropskou premiéru. Firma neměla v plánu tento pro okruhy upravený roadster vyrábět, raději se chtěla zaměřit na vývoj nové generace Pagani (tzv. projekt C10), sami zákazníci ale o něj projevili velký zájem, a tak jim ho poskytla. A tak bude postavena série 40 automobilů, které následují po hned sedmi prototypech, pomocí nichž technická řešení automobilka pečlivě testovala. Roadster BC mimochodem používá i některá řešení poprvé vyzkoušená u Imoly.

Horacio Pagani zdůrazňuje, že konstruktéři nepřidali jen zadní přítlačné křídlo a neposílili motor, provedených změn je vícero. Šéf italského výrobce dokonce tvrdí, že jde o kompletně nové auto, ať už z hlediska aerodynamiky, nových materiálů nebo použitého motoru. Ten je totiž zcela nový, nadále je to dvanáctiválec, pořád není elektrifikovaný a podle Paganiho ho použijí všechna nová auta značky, a to až do roku 2026. Pracovat bude i v útrobách nového Pagani C10.  

Spárován je s robotizovanou převodovkou, která díky nové elektronice poskytuje kratší změnu převodu. Pagani přiznává, že výrobce uvažoval nad použitím dvouspojkové převodovky, ta by ale byla podle jeho názoru příliš těžká, čímž by zároveň významně ovlivnila rozložení váhy. A tak se i díky sekvenční převodovce Xtrac podařilo srazit hmotnost vozu na nějakých 1.200 kilogramů.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme