Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak by vypadala moderní auta s konzervativními disky litých kol

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Nevšední kombinace moderních aut a starých disků vytváří překvapivě schůdné modely protínající časové etapy výroby. I to nejmodernější auto může být líbivé na dvacetiletých ráfcích.

Správně zvolené disky kol jsou základním předpokladem vhodného užívání automobilu. Velikost, hmotnost i materiál mají vliv na jízdní vlastnosti a co si budeme povídat – efektní disky přidávají vzhledovou výjimečnost i méně atraktivním modelům. Výběr dokonale padnoucích kol vyžaduje estetické cítění a velkou představivost.

Vybavit si reálnou podobu různých kol potrápí každou mysl, a co teprve představa současných typů automobilů obutých do retro verzí ikonických ráfků. Extrémně náročnou disciplínu simuluje následující seznam jednotlivých vozidel sladěných s grafickými verzemi legendárních disků dřívější výroby.

1. Mazda MX-5 ND

Prvním názorným příkladem návratu v čase je nejnovější generace hbitého roadsteru osazeného sedmipaprskovými disky prvního předchůdce. Kola ze série MX-5 NA fungují překvapivě dobře, i když by se velikost ráfků musela zvětšit minimálně na 16 palců. Šikovné ruce grafika zvládají vše, proto má představa zvláštní kombinace reálný předobraz rudé Mazdy.

2. Honda Civic

Další ukázkou mezigeneračního mixu je Honda Civic znázorněná s disky první edice otevřeného sportovního vozu Honda S2000. Vysokootáčkový společník na okresky půjčil kola většímu sedanu a nutno říci, že sourozenecký kšeft vyšel esteticky uspokojivě. Pět vyboulených paprsků sedí s bohatým zakřivením karoserie Civicu.

3. Honda NSX

Japonská automobilka Honda možná záměrně ctí modelovou řadu a kola z první NSX náramně sedí do podběhů hybridního následovníka. Dynamické tělo z hliníku odpovídá ráfkům, které by zapřely rok výroby v 90. letech a těsně později.

4. Nissan GT-R R35

Agresivně červený Nissan GT-R série R35 obul členitá kola z GT-R R32 V-spec II. Zapletené disky by musely být opět řádně zvětšeny, což jim nijak neškodí. Styl propletení á la BBS je nadčasový a padne starým i novým ikonám výkonného portfolia.

5. Honda e

Uhlazený elektromobil má zákazníky zavézt do „environmentální uvědomělosti“, tvrdí prodejce. Zaměření na budoucnost představuje pohon a použité technologie, proti tomu opozičně vystupuje počítačové přezutí litých disků na známý typ kol Enkei RPF1. Osvědčené provedení zaběhlé značky též z Japonska sluší většině aut, Honda e není výjimkou.

6. Lexus LFA

Desetiválcová bestie s atmosférickým plněním báječného motoru byl vyvíjen a vyroben nejmodernějšími technologiemi. Dvoumístné kupé bylo absolutoriem inženýrů a o to více překvapí slušné pasování kol z Lexusu IS 300 vyráběného od roku 1998 do 2005. Masivní paprsky z obyčejného sedanu odpovídají proporcím i tvarům nízko stavěné karoserie z uhlíkových kompozitů.

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme