Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak řídí olympijští medailisté? Šárka Kašpárková: Do kopce se rozjíždím natřikrát

Tomáš Hadač
Diskuze (1)

Sportů vystřídala několik: basketbal, skok do dálky i výšky, trojskok. A všude patřila ke špičce. Má Šárka Kašpárková takhle pestrý i motoristický svět? Ano! Ano! Ano!

Tak čistý interiér vozu člověk vidí snad jen v autosalonech. „Starám se, ale tohle je speciálně kvůli vám,“ brání se trochu naší chvále Šárka Kašpárková. Někdejší česká atletická reprezentantka nejvíc zazářila na letní olympiádě v Atlantě v roce 1996. V trojskoku se odrazila až k bronzové medaili. I teď v devětačtyřiceti letech si stále drží štíhlou, vysportovanou postavu a solidní fyzičku: v rychlosti výběhu schodů (brala je po třech) do redakce překonala do té doby neohrozitelný výkon herce (a bývalého běžce) Jana Čenského.

Prý jste měla spoustu rituálů a během své závodní kariéry byla pověrčivá…

Den před závody jsem si pokaždé nalila dvě deci bílého vína. V den D jsem si zase na stadionu schovávala láhev s vodou v tašce. A úplně těsně před rozběhem jsem si hodně třela ruce, načež jsem si teplé dlaně přiložila na oči. To mi dodalo energii.

Přenesla jste si něco i za volant?

Zahřáté ruce si například před cestou po D1 nedávám. Nicméně tam mám svůj rituál. Sleduju vždy kilometrovník a hledám čísla 20,5 a 120,5.

Proč?

Narodila jsem se dvacátého května. Mám vnitřní pověru, že pokud tyhle dva kilometrovníky uvidím, cesta bude šťastná. Dávám si proto bacha, abych je nepřehlídla. Je to holt moje úchylka.

Zajímavé. A co se týče šoférských zlozvyků?

Přiznám se, že špatně držím volant – jednou rukou. Přestože mi pořád v hlavě běží, jak nám správné držení vštěpovali v autoškole.

Svět motorů 08/2021 Svět motorů 08/2021

Jak na ni vzpomínáte?

Zvládla jsem ji napoprvé. Myslím, že šlo o rok 1994. Snad za čtrnáct dnů jsem měla splněno. Takže jen v dobrém. Navíc mi pan instruktor často opakoval, jak ho těší, že má žákyni, jako jsem já. Tvrdil, že jsem zvyklá ze sportu poslouchat, na rozdíl od jiných holek, které si mlely to své a nebyly s to uznat chybu.

Který vůz jste vlastnila jako první?

Škodu 120. S ní se mi taky udála taky jediná výraznější nehoda…

Na karamboly jsme se ptát nechtěli, ale když už jste to na sebe práskla… O co se jednalo?

Odehrála se v zimě, šíleně mrzlo, svítilo ostré slunce a odbočovala jsem ze stopky. Jenže jsem si až moc najela a trefil mě sypač s odhrnovací radlicí. Úplně mě otočil, škodovce praskl chladič a on si to pak s nepatrným škrábancem štrádoval dál.

Nebála jste se potom kvůli tomu na silnice?

Vůbec! Chtěla jsem prostě furt jezdit. Vlastně řídím moc ráda. Mě spíš nebaví být na pozici spolujezdce.

Takže partnerovi do toho občas brbláte?

On v porovnání se mnou sem tam sklony k agresivní jízdě má – tak ho trochu brzdím. Dceři zase radím, ať poslouchá motor, kdy si má podřadit. Čím dál tím méně ale, je moc šikovná a i já jsem celkově klidná.

Přece vás však něco musí rozčílit?

To už musí být. Nervy mi vystříkly maximálně dvakrát. Zrovna nedávno jsem vytroubila řidiče autobusu, protože mě podjel odbočovacím pruhem. Čekala jsem, že zareaguje nějakým omluvným gestem. Zareagoval poněkud jinak. Ukázal mi prostředníček.

Je něco, co vám v tu chvíli rozlitou žluč hodí do normálu?

Poslechnu si nějakou pěknou písničku. Ovšem jak jste se ptal na zlozvyky, možná sem ještě spadá moje permanentní přepínání rádiových stanic. Neustále hledám skladby, které si můžu zazpívat. Nicméně zdůrazňuji, že vzhledem ke svým schopnostem si zpívám, jen pokud jsem v autě sama.

Pomohl vám někdy známý obličej při policejní kontrole?

Chytili mě několikrát u Vyškova směrem na Olomouc při cestě za rodinou na sever Moravy. Zastavili mě se slovy: „Jé, paní Kašpárková! Tak nám dejte fotku a pokračujte. A opatrně, prosím.“ Za týden po téhle nechtěné zastávce projížděl stejným místem přítel. Lapli ho taky. Snažil se z toho vykroutit, že je trenér jejich oblíbené atletky. Že si pro ně navíc připravil podepsané kartičky. Nepochodil. Vyběhli s ním, že s autogramy už naplnili celou krabici. Obdržel tehdy mastnou pokutu.

Kdybyste na závěr měla srovnat trojskok a řízení, v čem nalézáte podobu?

Obojí vyžaduje extrémní soustředění. A druhá analogie je, že se občas natřikrát rozjíždím do kopce.

Rychlodotazník

Manuál, nebo automat?

Manuál. Člověk se pak tolik nenudí. Navíc mi přijde, že mám auto víc pod kontrolou.

Jaký máte názor na elektromobilitu?

Budoucnost podle mě má. Na druhou stranu zbývá vychytat spoustu much. Třeba síť dobíjecích stanic a dojezd.

Kde jsou nejhorší řidiči na světě?

Jednoznačně na Sicílii! Absolutně nepoužívali blinkry, nerespektovali pruhy. Hrůza.

Kam jste řídila nejdál?

Do italských Alp.

Máte nějakou oblíbenou silnici?

Vjezd do garáže. V ten moment ze mě všechno spadne.

Šárka Kašpárková

  • Bývalá česká atletka a basketbalistka se narodila 20. května 1971 v Karviné.
  • Sportovní kariéru začínala s basketbalem, během studia na gymnáziu přešla na skok do výšky. V roce 1989 získala v této disciplíně na juniorském atletickém mistrovství Evropy bronz. V roce 1992 se poté kvalifikovala na olympiádu v Barceloně. 
  • Největších úspěchů však dosáhla v trojskoku. Po druhém a prvním místě na Světových univerziádách vybojovala na Letních olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 bronzovou medaili. O rok později se stala mistryní světa.
  • I v dalších letech sbírala úspěchy v trojskoku. Na domácím mistrovství brala zlato nepřetržitě mezi lety 1996 až 2006, na halovém dokonce od roku 1994. 
  • Z mezinárodních závodů stojí dále za zmínku dva bronzy z halových mistrovství světa v letech 1997 a 1999 a stříbra z halových mistrovství Evropy v roce 1996 a 1998. 
  • Je držitelkou českých rekordů v trojskoku na dráze i v hale. 
  • Se svým partnerem Michalem Pogánym má dceru Terezu.
  • Aktuálně působí v Českém olympijském výboru.
Tomáš Hadač
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - zaplosak
28. 2. 2021 10:45
stačil
by automat a v klidu na poprvé... :-)