Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světové auto roku zveřejnilo jména deseti finalistů

Ondřej Mára
Diskuze (26)

O titul WCOTY 2022 se popere celkem 10 finalistů, mezi kterými jsou i čtyři elektromobily.

Mezinárodní porota, složená ze 102 motoristických novinářů z 33 zemí světa, vybrala během tajného hlasování finálovou desítku kandidátů na titul World Car of the Year 2022. Z původně osmadvaceti vozů se do finálové desítky dostaly tyto vozy:

Finalisté WCOTY 2022
Auqi Q4 e-tron Hyundai Ioniq 5
Cupra Formentor Hyundai Tucson
Ford Mustang Mach-E Kia EV6
Genesis G70 Lexus NX
Honda Civic Toyota GR86/ Subaru BRZ

Kromě deseti finalistů v boji o titul WCOTY navíc organizátoři zveřejnili také kandidáty na vítězství v několika dalších kategoriích, jako je městské auto roku, luxusní auto roku, sportovní auto roku a nově také elektromobil roku.

Video se připravuje ...

V nejnovější kategorii, které má podporovat a oslavovat světový přechod k elektromobilitě, se o titul utkají vozy Audi e-tron GT, BMW iX, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5 a Mercedes-Benz EQS.

Mezi kandidáty na titul světového městského automobilu roku jsou sice méně zvučná jména, přesto jde o citelně dostupnější a na silnicích výrazně hojnější modely. V této kategorii se totiž do finále dostaly modely Dacia Sandero, Opel Mokka, Renault Kiger, Toyota Yaris Cross a VW Tiguan.

O titul světového luxusního automobilu roku se pak popere pětice finalistů složená z vozů Audi Q5 Sportback, BMW iX, Genesis GV70, Mercedes-Benz EQS a Volvo C40 Recharge.

Poslední kategorie je pak přehlídkou zajímavých řidičských vozů. Titul světové sportovní auto roku totiž může získat Audi e-tron GT, BMW M3/M4, Porsche 911 GT3, Toyota GR86/ Subaru BRZ nebo Volkswagen Golf GTI/R.

Finalisté ze všech kategorií navíc automaticky získali nominaci také na titul World Car Design of the Year 2022. Komise složená z šesti světových odborníků na design (Gernot Bracht, Ian Callum, Patrick le Quément, Tom Matano, Victor Nacif a Shiro Nakamura) pak výběr zúžila na pět finalistů: Audi e-tron GT, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 a Mercedes-Benz EQS.

Další zúžení seznamu finalistů by mělo být oznámeno 15. dubna, kdy bude představena finálová trojice. Vyhlášení ankety WCOTY 2022 proběhne 13. dubna během tradiční New York International Auto Show.

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Doporučujeme

10. 2. 2022 07:43
Re: Re: Asi takhle
Diesel patrí do traktora
Avatar - Ada je zase tady
10. 2. 2022 06:59
chybí diesel
Přitom diesel na plyn je jediný motor budoucnosti. :-)
Avatar - Ada je zase tady
10. 2. 2022 06:48
Re: Re: Asi takhle
Normální by bylo auto s dieselem. Nevím proč tam cpou muzeální elektrické motory. Ty v autech skončily před 120 lety...
Avatar - Ji/Ri
9. 2. 2022 20:35
Re: další politická srajda...
...byť 911 už není součástí mojí stodoly, tak ano... GT3 je vlastně povinnost zařadit mezi nejlepší auta planety. Ten bavor taky dobrý a ten Genesis je hozená rukavice... Z tohoto pohledu souhlasím. Jen mi tam je příliš přeeletrifikováno....
Avatar - wakantanka
9. 2. 2022 17:59
Re: Re: Jsme v ČR
Spaľovací motor v Ioniqt alebo EVý je utópia a úplne proti logike. H/K vyvinul pre EV rodinu originálnu platformu, aby využil jej prednosti a potlačil negatíva. Zabudovať spaľovací motor by bola zbytočná komplikácia a vývoj platformy by postavil na hlavu. Chceš benzín s turbom? Máš Tucson, iep či SantaFe.