Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle jsou nejprodávanější ojetiny na českém trhu. Škodovky doplňuje A4 a Touran

David Bureš
Diskuze (16)
Průměrná ojetina nabízená na českém trhu je stará přes devět let a stojí 200.650 korun. A je to samozřejmě vůz s okřídleným šípem ve znaku.

Nejprodávanějšími novými automobily na českém trhu jsou modely Škoda, jmenovitě Octavia a Fabia. Tato dvojice patří též mezi nejžádanější ojetiny v Česku. Vyplývá to z pravidelné analýzy společnosti AAA Auto.

Síť autobazarů kontinuálně sleduje trh s ojetými automobily, přičemž do statistik nejžádanějších ojetých vozů je registrován celkový počet ojetin nabízených na trhu jak autobazary, tak živnostníky z oboru prodeje ojetin. AAA Auto ale eviduje též ojetiny nabízené firmami a soukromými osobami bez návaznosti na obchod s ojetými automobily nebo firmou evidované osobní, mailové, telefonické a on-line nabídky zákazníků.

Listopadová top 10 nejčastěji inzerovaných ojetin se proti minulým měsícům proměnila. Překvapivě se do nejlepší desítky dostalo celkově deváté Audi A4 (v říjnu 2016 třinácté), v závěsu za ním je pak Volkswagen Touran. Duo nahradilo stálice v podobě Opelu Astra a Renaultu Mégane. BMW 3 se pak stalo sedmou nejčastěji inzerovanou ojetinou, když si prohodilo místo s Fordem Mondeo.

„Patrně to souvisí s narůstající oblibou kvalitních, bezpečných a dražších automobilů, kterou monitorujeme nejenom u našich klientů,“ vysvětluje změny v pořadí generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Nejlepší pětice se každopádně nemění. Za Škodou Octavia a Škodou Fabia následují Volkswagen Passat, Volkswagen Golf a Ford Focus.

Průměrná cena ojetých automobilů v listopadu klesla z říjnových 206.376 korun na 200.650 Kč, a to přestože počet nabízených ojetin klesl na 71.000 aut, což je o zhruba 15.000 vozidel méně než o měsíc dříve. Nejvíce ojetin je nabízeno v Praze (19.839 aut), zatímco nejméně v Karlovarském kraji (1.579).

Průměrný nájezd se u ojetých vozů příliš nemění, v listopadu činil 157.582 kilometrů. Stejně tak průměrné stáří zůstává stejné, v listopadu byla průměrná ojetina stará 9,1 roku, zatímco v říjnu 9,2 roku.

Nejčastěji inzerované ojetiny na českém trhu v listopadu 2016
Poř.Model
1.Škoda Octavia
2.Škoda Fabia
3.VW Passat
4.VW Golf
5.Ford Focus
6.Škoda Superb
7.BMW 3
8.Ford Mondeo
9.Audi A4
10.VW Touran

David Bureš
Diskuze (16)
19. 3. 2017 08:15
Re: Peníze
Přesně tak. Hold každý na nový nemá. Taky jsem si pořídil ojetou octavku a nemohu si stěžovat. A jak píšeš i kdybych měl mega rozhodně to nestrčím do nového vozu, jsou lepší a důležitější věci než fungl nový auto. :yes:
20. 1. 2017 15:18
Re: Peníze
Asi tak. I kdybych go mega měl, za auto ho fakt nedám. Ojetina bohatě stačí a se škodovkou jsem výraznější problém zatim neměl
28. 12. 2016 16:09
Peníze
Když holt nemám mega na nový tak si koupim 3 roky starý někde v áčkách za 300. Jednoduchý jako facka.
Avatar - Bazalt
13. 12. 2016 17:48
Více (méně) ojeté
Hodně lidí na nové auto prostě nemám ani na to lepší méně ojeté. a tak si musí koupit levnější, ojetější. Jak už bylo řečeno, argument koupě novějšího ale menšího auta na místo staršího většího vždy neplatí. Pokud chci jen jezdit po městě tak stačí málo ojetá Panda. Když potřebuji naložit rodinu nebo vybavení na koníčky tak už malé auto nestačí. velké starší kombíky SUV nebo MPV vypadají mnohdy lákavě a je to přeci značka XY, záruka kvality tak je jedno že už má auto přes deset let. To bude lepší než o několik let mladší vysmívaná značka YX. Řekne si mnoho lidí. Jenomže velké auto XY stálo před deseti lety skoro milion, YX před pěti 300 tisíc... jako to bylo nedávno ve výběru ojetých 4x4 do 100 tisíc, jo je to super, velké auto za poloviční cenu nového miniauta. jenomže pak si potřebujete koupit třeba jen nové pneumatiky a jste v tom za 30...
Všeho s mírou ;-)
13. 12. 2016 14:55
Re: Nechápu
Ale vždyť článek neříká, že někdo kupuje 9letá auta za 200 tisíc Kč. Článek uvádí pouze průměrné hodnoty dvou různých veličin, které nelze dávat do přímé souvislost. Navíc průměrné hodnoty jsou dosti zavádějící, jelikož průměr není robustní statistická veličina. Stačí, aby se do statistiky dostalo jedno zánovní Ferrari s cenou 5 milionů a průměrnou cenu to vychýlí směrem nahoru. Lepší vypovídající hodnotu má medián, který není těmito extrémy ovlivňován.
Takže když se podíváme na ty 9letá auta, tak jejich mediánová (střední) prodejní cena je přibližně 120 tisíc Kč.
Když se naopak podíváme na auta z cenové hladiny 200 až 250 tisíc, tak jejich mediánové (střední) stáří je přibližně 4 roky.
A ještě jedna věc. Statistika inzerce a statistika prodejů se může lišit. To Ferrari může stát na place třeba půl roku, takže zatímco ve statistikách prodejů bude na nižších příčkách než ve statistikách inzerce.