Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Design po generacích: Škoda Rapid počtvrté (opět) jinak

Jakub Sochor
Diskuze (55)
Jednotlivé generace svébytných modelů shodného jména tvoří dohromady diskontinuální linii bez jakékoli návaznosti.

Název Rapid je v historii spojen s mnoha automobily rozličných pojetí i zaměření. Spektrum karoserií tohoto modelového označení bylo prozatím završeno sedanem a liftbackem, přičemž v případě evropského liftbacku nejsou vyloučeny další karosářské verze.

Škoda Rapid (1934-1947)

Historicky prvním modelem s označením Rapid bylo vozidlo o čtyřech karosářských variantách (sedan kabriolet, kupé a užitková varianta), kterých bylo vyrobeno téměř 500 kusů. Po konstrukční stránce šlo o typický automobil své doby, který se vyznačoval charakteristickými rysy dobového designu – mohutnými předními blatníky, vertikálně provedenou maskou bohatého prokladu, samostatnými reflektory či splývavým náběhem zádě.

Model řady 420 Rapid, který byl vyráběn v letech 1934-35, byl poháněn agregátem o objemu 1195 cm3 produkujícím výkon 19 kW.

Vůz Rapid OHV, vyráběný v letech 1938-47, byl postaven na podvozku předchozího vozidla. Pohon zajišťoval motor o objemu 1564 cm3 a výkonu 31 kW. Tato řada čítá přibližně 1800 kusů.

Rapid 2200 (1941-42) disponoval pohonnou jednotkou o objemu 2,2 litru a výkonu 44 kW.

Škoda Rapid (1984-1990)

Kupé, které bylo zároveň posledním modelem značky s motorem vzadu, představuje nástupce vozu Garde, který navázal na vozidlo 110 R. Velmi jednoduché tvary stály pevně na základech svého zdroje, jímž byla modernizovaná řada sedanů 105/120/130.

Notoricky známé tvary definují světlomety s rozměrnými přiléhajícími směrovkami, přičemž obé je integrováno do masky. Vcelku jednoduché schéma odpovídá pojetí automobilu s plynulým pontonem, v jehož zadní části se nachází letmý náznak nárůstu masivnosti. Jde však jen o křivku, která má v této partii (ve srovnání s přídí) mírně dramatičtější průběh.

Vozidlo vzniklo v 33.000 kusech. Motorová paleta se skládala z agregátů o obsahu 1174 cm3 a 1289 cm3 o výkonech 40,5 až 46 kW.


Indický Rapid (2011) – Fabia žije dál

Prostřednictvím indického automobilu dochází hned k několika jevům, které stojí za připomenutí. Vozidlo je totiž tvarově komplexnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Předně zmiňme prodloužení životního cyklu minulého tvarosloví automobilky, respektive jedné z jeho nosných částí, kterou je příď. Zatímco evropské modely téže značky podnikají první kroky designového osvěžení, sedan pro Indii preferuje osvědčenou syntézu masky chladiče z éry Jense Manskeho, doplněnou ostrými světlomety a nárazníkem s orientací na mohutnost svých prvků.

Základ vozidla, jenž tkví ve Volkswagenu Polo Sedan (v Indii s názvem Vento), je nejzřetelněji vidět v profilu. Právě zde lze dospět k pochybnostem o vyváženosti designu, neboť Fabia druhé generace a Polo vycházejí ze dvou odlišných estetických forem. Avšak výsledná harmonizace, v níž sehrála nemalou roli záď, prokázala skutečnost, že jde o vyvážený automobil.

Zmíněnou záď formují převážně svítilny univerzálního designu a víko zavazadlového prostoru s nápaditým prokladem svých ploch. V tomto případě byl zvolen elegantní a nenucený nárazník, který plní spíše doplňující funkci.

Vzhledem k exteriéru nepřekvapí, že souvislost s Polem pokračuje v kabině. Designérské postupy indického Rapidu napovídají o vlastnosti, která však jistě není záměrná – sedan prodlužuji životnost designu soudobého provedení Fabie, prověřuje flexibilitu tvarosloví modelu Polo a významně experimentuje z hlediska sekundárních vizuálních prvků (linky, drobné prolisy).


Evropský Rapid (2012-) – Předvoj změny

Pětidveřový vůz, ideově navazující na první generaci moderní Octavie, se opírá o jiné pilíře estetiky než jeho vzdálený příbuzný z východu.

Hlavní rozdíl mezi nimi však není ihned patrný. Zatímco výše uvedený produkt kombinuje zavedené a již dobře známé rysy, realizace vize MissionL bude jedním z průkopníků nového směru firmy.

Studie rozvíjí trend nastolený kreací Vision D, který byl v sériové výrobě prozatím použit na přídi modelu Citigo. Jeho podstatou jsou hladké tvary a nekomplikované plochy, ze kterých by se dalo dedukovat, že má bílý koncept kladný vztah k minimalismu. Tuto úvahu ale zavčas rozplývají zásahy do pravidelnosti a přímosti jednotlivých dílů - kupříkladu zkosení krytu předních světlometů a členitý výplet nasávacího otvoru v nárazníku.

Velmi sériově zející automobil dává najevo, jak blízké jsou jeho proporce produkční verzi. Lze tak hovořit o profilu, jehož použitelnost v praxi umocňuje konvenční provedení zpětných zrcátek.

Záď se od dosavadního směru liší (možná překvapivě) jen pramálo. Odmyslíme-li si zušlechtění, tolik typické pro výstavní koncepty, jedná se o automobil, jehož zadní partie vykazují velmi podobné zaměření jako Octavia či, s trochou nadsázky, první generace Fabie.

Totéž platí o kabině. Optické pozlátko šlechtí zcela konformní přístrojovou desku, která vychází z léty užívaných řešení. A nejde jen o široký středový panel - také výplně dveří prezentují povědomé tvary a jejich filozofii. Nejinak je tomu v kabině bratrského vozu Toledo, který s modelem české firmy sdílí interiérový základ.

Jakub Sochor
Diskuze (55)
Avatar - MATTESS
30. 4. 2012 23:01
Re: Modráky
Tak tohle konkrétně je Rapid s předkem předělaným na Oužu (Garde) a majitel mu říká Garpid ;-) Ouža s chromy se vyráběla od roku 1976.
Avatar - MATTESS
30. 4. 2012 22:50
Re: škoda rapid
Za 12 let se mi nestalo, abych někde vařil. Pokud je auto v pořádku, nemá proč ;-)
30. 4. 2012 15:20
Re: Škoda Thalia
>:D
Avatar - Barrichello
30. 4. 2012 13:40
Re: Škoda Thalia
vedle továrny Mahindra a Mahindra, Bombej >:D
Avatar - Barrichello
30. 4. 2012 13:39
Re: Hustá kára
V TDičku, na hlínách ve stříbrný metele a se šíbrem. To zas bude sen českého národa.