Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW M550i xDrive – Tak tohle bych asi chtěl...

Stanislav Švarc
Diskuze (204)

Co dělat, když máte něco přes tři miliony, které chcete utratit za hodně rychlý sedan od BMW, ale z nějakého důvodu v garáži nechcete M5? No, s tímhle problémem mohu pomoct.

Design, interiér


Už vidím vaše nadšené tváře, slyším výkřiky radosti a možná potlesk. Ne, vážně. Berte to s nadhledem, je jasné, že taková potíž moc lidí netrápí. Přesto je faktem, že BMW opravdu nabízí řešení. V nabídce má totiž reprezentativní sedan s osmiválcem a výkonem přes 500 koní, ale není to M5.

Opravdu přes tři miliony?

V ceníku totiž najdete ještě model M550i xDrive, který začíná na částce 2.398.500 Kč. To je sice o dost méně než 3.175.900 korun u "základní" M5, ale když si dopřejete "trochu" výbavy, snadno se i s M550i přehoupnete přes hranici 3 milionů korun. Testovaný kousek by například vyšel na 3.120.088 Kč.

Dostal totiž třeba 20palcová M kola za 29.796 Kč, laserové světlomety (opravdu skvělé, mimochodem) za 48.360 Kč, palubní televizi za 32.526 Kč nebo paket First Class zahrnující automatické dovírání dveří, čalounění kůží Nappa, ventilaci předních sedadel, vyhřívání předních a zadních sedadel, čtyřzónovou automatickou klimatizaci s parfémem, masážní funkci pro přední sedadla či audio Harman Kardon Surround Sound System za 144.456 Kč.

A pak například taky paket Advanced Heating za 41 912 Kč s vyhřívaným volantem a nezávislým topením či paket Innovation, který za 59.020 korun nabízí inteligentní parkovací asistent, head-up displej, BMW Live Cockpit Professional (což je ale jinak i součást standardní výbavy BMW M550i) s digitálním přístrojovým panelem s úhlopříčkou 12,3" a obrazovkou infotainmentu s úhlopříčkou 10,25" a ovládání gesty. To ale pořád není všechno, kompletní příplatkovou výbavu najdete tradičně v samostatném boxíku. Ale myslím, že pro ilustraci toho, jak luxusní může být výbava BMW M550i, to stačí.

Mnohem důležitější však je, že auto luxusně i působí. Nejen uvnitř, ale i zvenku. Podle mě je aktuální pětka pohledná, vypadá střízlivě, ale přitom má šmrnc.

České zastoupení automobilky na novinářských autech rádo ukazuje možnosti programu BMW Individual a naše M550i není výjimkou. Dostala totiž speciální lak, jemuž BMW říká Stratus Grey. Mít ho můžete za 149.042 Kč.

Fakt luxus

Mně se na téhle podobě líbí, že vypadá elegantně a přitom docela nenápadně, že tak trochu tají svoje schopnosti. 530 koní byste tomuto šedému sedanu na pohled asi nehádali - přestože dostal M aerodynamický paket a M zadní spoiler. Právě decentní vzhled by mohl být jedním z důvodů, proč dát M550i přednost před výraznější M5.

Ještě větší dojem na mě udělal interiér, skvěle zpracovaný a plný kvalitních materiálů. Úžasná jsou sedadla se spoustou možností nastavení. Neumím si představit člověka, jehož postavě by "nepadla". Tradičně povedený je volant, jehož věnec hezky padne do rukou.

Všechny ty luxusní prvky a moderní vychytávky, jako je třeba digitální přístrojový štít, jsou více či méně fajn, ale mně osobně se na nových bavorácích líbí, že z interiéru je pořád cítit jednoznačná orientace na řidiče. Jasně, občas i BMW přijde s podivnými novinkami v ergonomii, ale jinak se spíš drží toho osvědčeného a nevymýšlí revoluce.

Takže středový panel je i v nové pětce natočený k řidiči a najdete na něm řadu fyzických ovladačů. Díky tomu se v ovládání snadno zorientujete. Displej infotainmentu zase našel místo na vrchu palubní desky, takže ho máte při řízení v zorném poli a nemusíte ho očima hledat.

BMW M550i xDrive BMW M550i xDrive

Udržení pozornosti pomáhá také možnost ovládat multimediální systém tradiční soustavou ovladačů na středové konzoli. Pokud vám ale víc vyhovuje dotykové ovládání, lze jej využít také, obrazovka je dotyková. A do třetice tu je ovládání gesty - jen je potřeba se naučit ty správné pohyby rukou.

Pětka je uvnitř také prostorná a působí vzdušně vpředu i vzadu - asi tak, jak byste od sedanu s 2975milimetrovým rozvorem očekávali. I když před zadními sedadly by přece jen mohlo být o trochu víc místa na nohy.

Motor, jízdní vlastnosti


Změna pod kapotou

Když BMW v říjnu roku 2016 představovalo sedmou generaci řady 7, verze M550i u toho nechyběla. Jenže od její premiéry se toho dost změnilo.

Osmiválcová pětka provedení G30 startovala s motorem o výkonu 340 kW a točivým momentem 650 N.m, následně po několika měsících vypadla z ceníků a výrobního programu. A vrátila se v létě loňského roku s osmiválcem nové generace, který automobilka poprvé nasadila v modelu M850i xDrive.

Stále jde o motor o objemu 4,4 litru a přeplňovaný dvěma turbodmychadly umístěnými mezi řadami válců. Turbodmychadla jsou ale nová a jsou vybavena elektricky regulovanými obtokovými ventily. Další novinku představuje vstřikovací soustava, která pracuje s tlakem 35 MPa namísto 20 MPa. Pochopitelně nechybí nová řídící elektronika a nově jsou propojeny vodní chladiče stlačeného vzduchu.

Osmiválec dostal také jinak opracované stěny válců s ocelovým nástřikem, modifikované písty či zesílené kované ojnice.

Výsledkem úprav je motor s interním označením N63B44T3, který nabízí 390 kW v 5500 až 6000 otáčkách a točivý moment 750 N.m mezi 1800 až 4600 ot./min. Oproti předchozí verzi se zlepšila také dynamika, akcelerace z klidu na stovku zabere například místo 4 sekund jen 3,8 s.

Samozřejmě, zrychlení z klidu na 100 km/h není až tak důležité, ale zrovna v M550i jde o doslova dech beroucí zážitek. Auto totiž díky pohonu všech kol nemá problémy s trakcí, takže se po startu pneumatiky prostě zakousnou do silnice, sedan pohotově vystřelí a vám se na chvíli rozmaže svět. A pak už je na vás, na co si troufnete. Ale pokud máte dostatečně dlouhou rovinku (samozřejmě na německé dálnici), rychlostí 250 km/h jedete jak nic.

BMW M550i xDrive BMW M550i xDrive

Přitom ale M550i nepůsobí nějak nabroušeně, nechová se vyloženě bestiálně a ostře. Osmiválec je po většinu času perfektně odhlučněný, je takový uvolněný a nad věcí. Ten až absurdní přebytek výkonu má, protože může. Je to taková milá rozmařilost, která vám bude spíš dělat radost. Víte, jak to myslím?

Jinak bavit se o nějakém průběhu točivého momentu a zátahu nemá smysl. Motor má tolik síly a tolik pružnosti, že brutálně zatáhne kdykoli si to budete přát. Je to skutečný skvost.

Mně osobně se líbí i jeho umírněný zvukový projev. V kabině o osmiválci budete vědět hlavně ve vysokých otáčkách, zvenku je slyšet o trochu víc, zvlášť ve sportovním režimu. Ale zase - nic přehnaného.

Osmiválec je standardně spojen s automatickou osmistupňovou převodovkou od ZF, která patří k tomu nejlepšímu, co můžete v dnešních luxusních autech dostat. Možná je to dokonce to nejlepší. Kvalty hází prakticky neznatelně s neochvějnou samozřejmostí a nezmatkuje ani při popojíždění.

A spotřeba? Od velkého sedanu se zážehovou V8 a pohonem všech kol nelze čekat zázraky. Průměrná spotřeba bude většinou složená ze dvou číslic. Začněme ve městě, kde jsem jezdil za 17 až 18 l/100 km.

Mimo město jsem se dostal na 11,3 l/100 km. A kombinace znamenala 14,5 l/100 km. Zkusil jsem i vyloženě plynulou cestu s lehčí nohou mezi dvěma městy, v tomto případě jsem se dostal pod 10 litrů na sto. Na druhé straně výlet do hor po zakroucených okreskách přinesl spotřebu hodně přes 20 l/100 km.

Jako na obláčku. Skoro

Aktuální pětka je s námi zhruba tři roky a za tu dobu si vysloužila spoustu pochval za jízdní vlastnosti. Chválit budu i já. Až na jednu drobnost.

Když jsem do M550i usedl poprvé, automaticky jsem si navolil komfortní jízdní režim, jsem takhle holt zvyklý. A hned po prvních metrech jsem se do BMW regulérně zamiloval. Už už jsem v hlavě vymýšlel, jak popsat ten neskutečný komfort, aniž bych použil klišé o poletování na obláčku, když jsem narazil na zvlněný úsek silnice se srolovaným a rozbitým asfaltem.

Bavorák se v tu chvíli najednou nepříjemně rozhoupal, kmitat začala hlavně jeho příď. Docela mě to překvapilo, podobné chování bych čekal spíš u velkých sedanů z Francie. Po přepnutí na sportovní nastavení podvozku se houpání výrazně omezilo. A nejlepší je, že nijak neutrpěl ani komfort. M550i je i ve sportovním režimu mimořádně pohodlné auto.

I v tomto případě se BMW povedlo najít přesně tu polohu, kdy vůz působí nenuceně a jen tak lehce naznačuje, že zvládne víc než poklidné korzování. A fakt zvládne. To, jakým způsobem a v jakých rychlostech M550i dokáže drtit zakroucené horské silnice, je obdivuhodné - i bez natáčení kol zadní nápravy.

BMW M550i xDrive BMW M550i xDrive

Jasně, pořád je to hlavně luxusní a komfortní sedan, ale také jde o bavorák, takže v sobě má i sportovní geny. Vůz má pohon všech kol s lamelovou spojkou, který vychází z běžné verze a preferuje zadní nápravu, která je vybavena sportovním diferenciálem s elektronicky řízenou svorností.

Tahle kombinace zaručuje stabilitu, absurdně rychlé a přesné průjezdy zatáčkami, bleskové výjezdy z oblouku a velkou míru kontroly nad autem. A do určité míry si můžete hrát i s přetáčivostí.

M550i asi není tak hravá a divoká jako M5 (kterou jsem zatím bohužel neřídil), je určitě chladnější a klade větší důraz na zmíněnou stabilitu, ale jízdně je to fakt pecka!

Závěr


Za pět!

Dokonce taková pecka, že když přičtu skvělý interiér a skvostný motor, musím dát nejvyšší možné hodnocení. Pokud mě paměť neklame, je to poprvé za dobu, co píšu pro Auto.cz.

BMW M550i xDrive je jednoduše dokonalé auto pro každý den, které úžasným způsobem spojuje sílu a rychlost s luxusem a pohodlím limuzíny. Pro mě je to aktuálně vrchol vyšší střední třídy.

O to víc mě mrzí, že jsem zatím neřídil M5. Vážně by mě zajímalo, jak moc se od sebe M550i a M5 liší. Tak třeba v nějakém srovnávacím testu... Uvidíme.

A na konec ještě jedno přání. Rád bych M550i xDrive viděl i jako kombík!

Nejlevnější verze modelu 1.277.900 Kč (BMW 518d)
Základ s testovaným motorem 2.398.500 Kč (BMW M550í xDrive)
Testovaný vůz bez příplatků 2.398.500 Kč (BMW M550í xDrive)
Testovaný vůz s výbavou 3.129.088 Kč (BMW M550í xDrive)

Plusy

  • Skvostný motor
  • Parádní interiér
  • Komfort i na velkých kolech
  • Trakce a stabilita

Minusy

  • Vzadu by mohlo být více místa na nohy
  • Není k dispozici jako kombík
Zobrazit celý článek
Stanislav Švarc
Diskuze (204)

Doporučujeme

BMW M550i xDrive
Cena základní sestavy 2 398 500 Kč
Výbava základní sestavy 19" litá kola, M sportovní brzdy včetně třmenů v modré barvě, M sportovní diferenciál, adaptivní M podvozek, hliníkové obložení interiéru, 4zónová automatická klimatizace, paket zrcátek, ambientní osvětlení, vysokotlaké ostřikovače světlometů, Harman Kardon Surround Sound System, paket Connected Professional, BMW Live Cockpit Professional, M sportovní kožený volant, M aerodynamický paket, M zadní spoiler, BMW Individual černé vysoce lesklé okenní lišty, BMW Individual čalounění stropu v barvě antracitu Kč
Cena testované sestavy 3 129 088 Kč
Výbava testované sestavy lak Stratus Grey (149.042 Kč), 20" M kola z lehké slitiny (29.796 Kč), automatické ovládání dveří zavazadlového prostoru (16.250 Kč), protisluneční ochrana oken (12.194 Kč), dálkově ovládané parkování (13.546 Kč), TV function Plus (32.526 Kč), digitální příjem rádia (10.842 Kč), paket First Class zahrnující exkluzivní kůži Nappa, funkci plynulého dovírání dveří, ventilaci předních sedadel, koženou přístrojovou desku, vyhřívání předních a zadních sedadel, komfortní, elektronicky nastavitelná přední sedadla, 4zónovou automatickou klimatizaci, paket Ambient Air, masážní funkci pro přední sedadla a Harman Kardon Surround Sound System (144.456 Kč), paket Business Class obsahující komfortní přístupový systém, elektricky nastavitelná přední sedadla s pamětí sedadla řidiče, elektricky nastavitelné bederní opěrky pro řidiče a spolujezdce, vyhřívání předních sedadel, ambientní osvětlení (34.502 Kč), paket Advanced Heating s vyhřívaným volantem, BMW Display Key, vyhříváním sedadel vpředu i vzadu, nezávislým topením a bezdrátovým dobíjením telefonu (41.912 Kč), paket Innovation zahrnující BMW Display Key, parkovací asistent plus, head-up displej, paket Connected Professional, BMW Live Cockpit Professional a ovládání gesty (59.020 Kč), paket Safety, který nabízí adaptivní LED světlomety, asistent dálkových světel, aktivní ochranu a Driving Assistant (62.244 Kč), Driving Assistant Plus (52.572 Kč), laserové světlomety (48.360 Kč), Service Inclusive - 5 let/100 000 km (14.326 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 8 / 4
Zdvihový objem (ccm): 4395
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 390 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 750 / 1800 - 4600
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 3.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 13 / 7.5 / 9.4
Emise CO2: 216
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 530 / 0
Objem nádrže (l): 68
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1945 / 2480
Rozměr pneu: 245/35 R20, 275/30 R20
BMW M550i xDrive
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4936
b) šířka (mm): 2868
c) výška (mm): 1479
d) rozvor (mm): 2975
e) rozchod vpředu (mm): 1605
f) rozchod vzadu (mm): 1630
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 850
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 480
výška opěradla vpředu (mm): 660
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
28. 1. 2020 22:12
Re: Určitě je to auto hodně dobrý,
rozdílné nepřijdou?? :-) :-) :-) asi jste nejel ani jedním z nich.. Tyhle dvě auta jsou jako nebe a dudy.. jak psal již kolega výše, nelze to vůbec srovnat ..
550i je bežná 5 se silným motorem, ok.. ale M5 je brutální supersport, který se může měřit téměř se vším na našich silnicích (jen ty uplně nejlepší (a taky nejdražší) ferrari a lamborghini mu možná na dlouhý rovině bez omezení ujedou.. ale určitě při tom neodvezou v případě potřeby 4 lidi.. :-))))
Avatar - spitfirecz
23. 1. 2020 11:52
Re: Spotřeba
Naopak. Kdybych jezdil úsporně, tak se dostanu podle mě tak na 12. Když kouknu na spritmonitor (minimum 1500km) téhle nové m5, tak jsou tam dvě auta pod 12 litrů - dokonce tam je jedna M5 competition se spotřebou 11,15 L/100km během 34 tankování (většinou tankoval natural 95). Dále je tam průměr 12 litrů/100km, následuji 4 auta s průměrem okolo 13L/100km, dvě okolo 15l/100km a dvě auta nad 18L/100km, přičemž jedno z nich má tento průměr očividně chybně zadaný, když rozkliknu detail jízdy.


Tedy reálně se bavíme o spotřebě lidí okolo 13 litrů.
23. 1. 2020 11:19
Re: Spotřeba
Tak to na to asi moc nešlapeš.
23. 1. 2020 11:17
Re: ...a zase...
Vidíš, mě se černá kola líbí.
23. 1. 2020 11:11
Re: Hmm, exteriér
Upřímně vzadu mi moc velká nepřijde, nikoho tam skoro nikdy nevozím, ale místa na nohy nic moc.