Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Fabia dorazí i jako kombi. Takhle nějak bude vypadat

David Bureš
Diskuze (27)

Škoda Fabia čtvrté generace zatím debutovala ve formě pětidveřového hatchbacku, kombi verze však už je potvrzena. Dorazí se zpožděním.

Škoda tento týden oficiálně odhalila podobu nové generace modelu Fabia. Zatím však debutovala ve formě pětidveřového hatchbacku. S kombíkem se totiž podle původních plánů už nepočítalo, když tak vedení změnilo plány, bylo jasné, že nová Fabia Combi dorazí s výraznějším zpožděním. Už před premiérou však máme představu, jak bude vypadat.

Novou generaci Fabie Combi jsme totiž nechali nakreslit našeho dvorního grafika Honzu Lušovského. Ten tentokrát nijak neexperimentoval, a tak jeho návrh kombi přímo vychází z hatchbacku. Protažená linka bočního prosklení tak stoupá vzhůru o něco mírněji, také zadní partie si uchovávají řešení z hatchbacku, s koncovými světly protaženými do víka zavazadelníku.

Honza přitom podle všeho není daleko od pravdy. Dá se totiž očekávat, že nová Fabia Combi skutečně naváže na tvary pětidveřového modelu, proti němuž se odliší opravdu jen v detailech. Třeba střešními ližinami, které v Honzově představě samozřejmě nemůžou chybět.

Na nový malý kombík si přitom ještě počkáme. Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Thomas Schäfer totiž loni potvrdil, že čtvrtá generace Fabie Combi dorazí až v roce 2023. Do konce roku 2022 se bude vyrábět ještě stávající kombík, a to ve formě cenově dostupné verze Tour. Ta bude zatím sloužit jako levnější alternativa k hatchbacku nové generace.

Časový rozptyl mezi uvedením obou karosářských variant souvisí s tím, že původně se už s nabídnutím kombíkové Fabie nepočítalo. Hovořilo se hlavně o nedostatečných výrobních kapacitách automobilky. Navíc segment malých kombíků upadá, postupně skončily Seat Ibiza ST nebo Renault Clio Grandtour. Přímého nástupce se už nedočká ani Dacia Logan MCV.

Vedení automobilky však v průběhu doby změnilo názor a nové Fabii Combi nakonec dalo zelenou. Uvolnila se kapacita kvasinského závodu, když se příští Superb bude nově vyrábět v Bratislavě. Navíc půjde o zajímavou konkurenční výhodu, v roce 2023 bude Fabia Combi dost možná jediným kombíkem segmentu B na evropských trzích.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (27)

Doporučujeme

21. 5. 2021 21:12
Re: a diesel je kde?
No mozno aj ty;)
a diesel je kde?
bez dieselu a manuálu si to koupí kdo?
Re: Jak bude vypadat
Jak bude vypadat, je mi celkem buřt. Pokud to však nebude mít diesel, manuální převodovku a ruční brzdu, ať si to strčí za klobouk
Avatar - petr petrumr
8. 5. 2021 20:53
Re: ale
poleze to do prodeje kamiqu, přeci psali, že nahradí fabii kombi.
Avatar - petr petrumr
8. 5. 2021 20:44
Re: Dobry tah
ještě neznáme rozměry a cenu, tak zatím to nebudeme srovnávat s konkurencí. HB má 4108mm, tak se nejedná o auto do 4metrů.