Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První Honda Civic Type R je ve světě raritou. Prodává se za téměř půl milionu

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Historicky první Civic Type R se oficiálně prodával pouze v Japonsku, ale už se rozšiřuje i do zbytku světa. A rozhodně není zadarmo.

Honda Civic Type R je v Evropě populárním sportovním hatchbackem, ale první generace jednoho z nejpovedenějších řidičských aut značky se k nám nikdy nedostala. První Civic Type R, s interním pojmenováním EK9, se oficiálně prodával výhradně na domácím trhu v Japonsku a je dokonalou ukázkou mistrovského umění automobilových inženýrů ze země vycházejícího slunce. Dnes už na ně občas můžete narazit i ve zbytku světa.

Právě teď se jeden z prvních Civiců Type R objevil na prodej na americkém aukčním serveru Bring a Trailer. Kompletně bílý Civic, v charakteristickém odstínu Championship White, tam nabízel prodejce z Floridy a uváděl, že od roku výroby 1998 najel pouhých 63 tisíc kilometrů. Z domovského Japonska se přitom přestěhoval do Spojených států amerických teprve v loňském roce.

A nepochybně nepatří do starého železa, protože na českých techničtějších okreskách by vás mohl bavit víc než výrazně rychlejší nejmodernější pokračovatel. Srdcem prvního Civicu Type R byla vysokootáčková atmosférická čtyřválcová šestnáctistovka B16B o 136 kW (185 koních) a 160 newtonmetrech. Zvládla až 9000 otáček za minutu! Standardem všech kusů byl pětistupňový manuál, samosvorný diferenciál a pohon předních kol.

Video se připravuje ...

Na sportovních bílých patnáctipalcových kolech je původní Civic Type R příjemnou vzpomínkou na éru lehoučkých řidičských a zábavných aut – pohotovostní hmotnost tohoto vozu i s komfortní výbavou nepřesahovala 1.070 kilogramů. V typickém červeném interiéru se sedadly Recaro dokonce najdeme i klimatizaci a stereo.

A za jakou cenu se Honda Civic Type R v Americe nakonec prodala? Zatímco běžné civicy šesté generace se u nás prodávají za přibližně 100 tisíc korun, v opravdu zachovalém stavu, za bílé „eRko“ nový majitel zaplatil bezmála 470 tisíc korun!

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - lamal
10. 4. 2024 13:11
Skvelé auto,
ale pred tym nez by som ho za pol mega kupil by som nechal predavajuceho odfarbit cely podvozok od toho cierneho nastreku, ktory zakrýva (asi) hnedý mor...

Nastriekat vyfuk aj zvody to chce guraz, WTF ? :D