Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tenhle kombík začínal jako BMW 316i. Dnes má šestiválec s kompresorem a asi 540 koní

Jan Zajíc
Diskuze (0)

BMW řady 3 generace E30 podle mnohých fanoušků značky patří mezi nejlepší auta, jaká kdy mnichovská firma prodávala. Právě jednu "třicítku" vám teď ukážeme. A docela neobvyklou.

Červený kombík, který si můžete prohlédnout v galerii, se narodil v roce 1991 jako běžné provedení 316i. Čili se čtyřválcem o výkonu 71 kW.

Dnes ovšem vypadá trochu jinak. Společnost Castro Motorsports, která se zaměřuje na úpravu vozů značky BMW, z něj udělala zvláštní repliku M3 - přestože E30 M3 byla k dispozici jen jako kupé a kabriolet. Navíc ani technika nepochází z první "em-trojky".

Místo toho se pod kapotu nastěhoval 3,2litrový řadový šestiválec, S54, známý zejména z E46 M3, který dostal přeplňování kompresorem. Výkon se díky tomu zvedl na nějakých 540 koní (430 kW). Kombík přitom váží méně 1.400 kilogramů.

Motor je spojen s šestistupňovou manuální převodovkou z BMW 330i omlazené generace E46.

Podobný přístup úpravce uplatnil také u podvozku, takže díly zavěšení pochází z různých bavoráků a brzdy darovala M3 E36. A kola dodala řada 5 generace E39. Interiér oživují kožená sedadla a došlo i na klimatizaci. Stahování oken však zůstalo manuální.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme