Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čím jezdí a jezdili Babiš, Nerudová a Pavel? Auta kandidátů na prezidenta

Jan Faltýsek
Diskuze (39)

Pvní kolo přímé volby nového prezidenta ČR se blíží. Co ukrývají a ukrývali ve své garáží tři hlavní favorité?

Slovo "ukrývat" z perexu článku není nadsázkou. Dopátrat se k osobním informacím o kandidátech není jednoduché, zejména pokud jde o auta. Skoro se zdá, že automobil je zakázané slovo, zejména pak ty se spalovacím motorem. Přitom vkusný výběr auta si může mnohé voliče naklonit!

Andrej Babiš

Čím jezdí a jezdil kontroverzní český miliardář a politik, který by se rád stal také prezidentem České republiky? Jako premiéra jsme ho nejčastěji vídali ve vládních BMW 7 nebo Audi A8, jejichž nákup často kritizoval. A ve volném čase?

Auto Andreje: Mini Cooper D Clubman 1.6 Výkon: 80 kW Zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,4 s Maximální rychlost: 193 km/h Cena nového vozu od: 627 400 Kč Auto Andreje: Mini Cooper D Clubman 1.6 Výkon: 80 kW Zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,4 s Maximální rychlost: 193 km/h Cena nového vozu od: 627 400 Kč MINI Cooper D Clubman: V roce 2014 byl Andrej Babiš vídán ve Francii v dieselovém Mini Cooperu Clubman. Zřejmě oceňoval jeho schopnost proplétat se městem. Jeho žena Monika Babišová na stejném pobytu volila Porsche Panamera 4S, luxusní sedan s osmiválcem.

Mercedes-Benz ML: Bývalý premiér několik let využíval faceliftovaný Mercedes ML představený v roce 2008. Jeho konkrétní černé SUV později vlastnil fotbalista Martin Fenin, kterému při nehodě patrně zachránilo život.

Andrej Babiš a Mercedes-Benz GLS Andrej Babiš a Mercedes-Benz GLS Mercedes-Benz GLS: Slušné svezení si Andrej Babiš užil v Mercedesu třídy GLS. A to hned ve verzi 63 AMG s motorem V8 o objemu 5,5 litru a výkonu 585 koní. Luxusní SUV dokáže zrychlit na 100 km/h za 4,6 vteřiny a nové vyšlo minimálně na 3,4 milionu Kč.

Den s Andrejem Babišem Den s Andrejem Babišem Bürstner Lyseo TD Harmony Line: Pohodlné předvolební putování. Jeden z nejluxusnějších karavanů, které má tradiční výrobce Bürstner v nabídce. Základní cena verze činí okolo 1,8 mil. Kč. Babišovi tu nechybí elektricky ovládaná postel, luxusní polstrování a obložení, ambientní osvětlení a samozřejmě ani lednice, koupelna, nebo toaleta.

Andrej Babiš a Škoda Enyaq Coupé RS iV Andrej Babiš a Škoda Enyaq Coupé RS iV Škoda Enyaq Coupé RS iV: Nejnovější Babišovo auto je elektromobil. A také nejvýkonnější a nejdražší model, který zatím Škoda vyrobila. Základní cena činí přes 1,6 mil. Kč a bývalý premiér si na dodání musel půl roku počkat. Nechal se slyšet, že elektroauto volí hlavně do města.

Danuše Nerudová

Jediná kandidátka na prezidenta ČR je velmi zkušenou řidičkou. Řídí už 26 let. Za svou dobu vystřídala mnoho aut a najezdila statistice kilometrů, protože pravidelně cestuje nejen mezi Brnem a Prahou.

Škoda Felicia: První auto měla nejnadějnější ženská kandidátka už v 18 letech. Byla to notoricky i nechvalně známá "Felicie". Poté už následovala mnohaletá věrnost Toyotě (a její luxusnější odnoži, Lexusu).

Toyota Yaris: Zřejmě nejmenší auto v garáži u paní docentky Nerudové byla Toyota Yaris. Líbivý vzhled, VVT-i motory a spolehlivost jsou hlavními důvody, proč je Yaris dobrou volbou.

Toyota Corolla: Danuše Nerudová měla také nejprodávanější auto všech dob, Toyotu Corollu. Vzhledově nešlo o žádnou parádu, ale přes 50 milionů prodaných kusů prokázalo své kvality.

Toyota Avensis: 39. rektorka Mendelovy univerzity v Brně jezdila také středně velkým rodinný autem, Avensisem. Ten japonská Toyota vyráběla v Derbyshire ve Spojeném království. Design vznikl ve francouzském studiu ED2, stejně jako u Yarise a Corolly.

Lexus GS 450h: Alternativa k německým sedanům vyšší střední třídy. 3,5litrový benzinový šestiválec, téměř tři sta koní v základu a pomoc elektromotoru. Není se čemu divit, že sama kandidátka vůz popisovala jako pořádně divoký. V auto.cz jsme otestovali Lexus GS 450h F Sport.

Lexus ES 300h: Model ES vystřídal starší GS na pozici středně velkého sedanu. Je založen na soudobé Toyotě Camry a přišel tak o pohon zadních kol nebo potentnější pohonné ústrojí. Horší dynamiky oproti předchůdci si všimla i Danuše Nerudová, i když si chválila výtečný komfort a spotřebu.

LC 500 Convertible: Manžel Danuše Nerudové se v červenci 2021 pochlubil také fotkou, kde on sedlá zahradní traktůrek a jeho choť Danuše naše oblíbené kabrio s pětilitrovým osmiválcem. Jak známe Lexus, šlo pravděpodobně o zapůjčení jako pozornost, protože značka si věrné zákazníky hýčká.

Škoda Kodiaq a Octavia: Během prezidentské kampaně je Danuše Nerudová vídána v autech své první značky – Škoda. I její krátký spot dokázal na twitteru pobouřit některé ekologicky smýšlející diskutující. Podle nich by zřejmě měla nová hlava státu chodit ideálně pěšky...

Petr Pavel

Přestože se bývalý generál Pavel v rozhovorech vyjádřil že má raději auto než vlak, úplně nejraději má rozhodně motorky. Poprvé měl v rukou moped a Jawu, později přešel k cestovní endurům i sportovnějším motorkám. V jeho garáži jsou ale i dvě zajímavá auta.

Jawa 350: Po mopedu se Petr Pavel s ježděním na motorce seznamoval na Jawě 350. Legendární český stroj, který netřeba představovat. Pan Pavel ji sice nepovažuje za dobrou motorku, přesto ji občas i dnes rád vytáhne z nostalgie.

Suzuki 650 Dakar: Stroj, na kterém získal první zkušenosti se silnější motorkou. Představena v roce 1990 jako reakce na model 650 Dominator od Hondy. Skvělý příklad klasického endura za příznivou cenu. Dnes už je vzácností.

Honda CBF 1000: Motorka střední třídy pro někoho, kdo chce od všeho trochu. Pohodlná, praktická a s motorem vycházejícím ze superbiku Fireblade.

Yamaha TDM 900: Začnete o ni snít spíše rozumem, než vášní. Výborný univerzál. Přesto dokáže rozvášnit emoce díky silnému dvouválci, nádechu endura a originalitě.

Harley-Davidson XL 1200: Sportstery byly menší výkonné modely pro temperamentnější jezdce. Původně byly vybaveny motory Ironhead, v roce 1986 byly modernizovány na Evo, který vydává typický zvuk harleye. Na tomto motocyklu byl pan Pavel viděný při spanilé jízdě Distinguished Gentleman's Ride 2022.

Generál Petr Pavel a BMW R 1250 GS Generál Petr Pavel a BMW R 1250 GS BMW R 1250 GS: Motocykl na dlouhou dovolenou. Motor boxer o objemu 1254 cm3 je radost. Ovladatelnost, brzdy, všestrannost a pohodlí řadí tento motocykl mezi špičku třídy, kterou v podstatě definuje. Právě tato motorka je generálova nejoblíbenější.

Volkswagen Golf GTI: Již několik let má generál ve výslužbě Golf GTI, konkrétně 6. generaci. Tento legendární hot hatch dokáže dokonale skloubit praktičnost s nadprůměrnými výkony. Narozdíl od většiny konkurentů nepodlehl downsizingu a i dnes ho pořídíte s dvoulitrovým benzinovým motorem.

BMW M2: V současnosti má Petr Pavel také nejmenší "emko". Samozřejmostí je šestiválec a pohon zadních kol. Základní cena modelu činila v době uvedení na trh 1.567.800 Kč. 

Jan Faltýsek
Diskuze (39)

Doporučujeme

31. 1. 2023 21:19
S AMG
Co je tohle za článek? A potkal někdo tady někdy Andreje? Za poslední rok jsem ho viděl buď v Průhonicích nebo v centru cca 7x a pokaždé měl S65/63 AMG, černočerné, zlaté třmeny keramických AMG brzd. To je auto Babiše, kterým skutečně jezdí, tenhle vyber je možná, co jsme našli na internetu za fotky
21. 1. 2023 05:55
Našel bych
i jiné "kontroverzní" uchazeče o prezidentský trůn, nejen Babiše. toto adjektivum považuji v článku o vozidlech kandidátů přinejmenším za nevhodné a navádějící.
11. 1. 2023 08:15
Re: Pavel
Není v důchodu, pobírá výsluhy za službu v Bruselu. U nás 4 roky předem do důchodu nemůžeš.
A o to,. že jsou důchody v ***i máš pravdu, ovšem to neříkej tomu, co 36 roků hákuje a platí odvody, díky tomu ,co dělá nemalé, a do důchodu má ještě kure*sky daleko.
To je ale na jiné povídání, taková ta how*o solidarita, kdy mi 2/3 seberou a někomu vyplatí v důchodu +- to, co měl čistého!
Avatar - Ozzman
11. 1. 2023 06:28
Re: Babiš nemá vkus
Proč ne, mne příjde tedy takovej nijakej, ale vesměs proto proti němu nic nemám, já stále váhám, když je teď ten Andrej nevinej :D
Avatar - Roland Von Wagen
10. 1. 2023 23:18
Re: Babiš nemá vkus
Diviše si vystihl :D
Za mě Fisher :yes: