Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba Škody Superb by se mohla přesunout do Bratislavy

Diskuze (19)

Koncern Volkswagen zvažuje, že přesune výrobu Škody Superb, vlajkové lodi automobilky Škoda Auto do Bratislavy.

Řekl odborový předák Jaroslav Povšík, podle kterého jsou v Bratislavě nevytížené kapacity. O možném přesunu výroby Superbu z Česka do zahraničí se spekulovalo již dříve, odbory přesun odmítaly.

Volkswagen v roce 2018 po spekulacích o přesunu výroby Superbu oznámil, že tento model škodovce zůstane, navíc se měly v České republice do roku 2023 začít vyrábět modely rodiny Passat.

Do Bratislavy by se mohl společně se Superbem přesunout právě také Passat a Arteon, nyní se zde vyrábí například Audi Q7 nebo Volkswagen Touareg. Podle Povšíka je také možné, že by se Superb přesunul do maďarské továrny automobilky Audi v Györu.

"Nouzově se začíná uvažovat o dalších řešeních, zejména přesunutí linek a využití stávajících továren. Přemýšlí se například o Bratislavě, kde má koncern VW rovněž nevytíženou kapacitu. Nebo také u Audi v Györu, kde koncern vyrábí dieselové motory a má kapacity," řekl Povšík na dotaz na stavbu případné nové továrny, o které se dřív mluvilo.

Koncern ani Škoda se ke zmíněným plánům nevyjadřují. "Budoucí výrobní program nekomentujeme," řekla mluvčí Škody Auto Kamila Biddle.

V lednu odbory v týdeníku Škodovácký odborář uvedly, že se spekuluje, že část výroby modelu Fabia by mohl kvůli nákladům získat Seat, který patří do koncernu Volkswagen, stejně jako Škoda. Podle odborů jde o rizikovou situaci.

"Přetahujeme se o produkty. Ohrožen je nadále model Superb, o němž mělo být rozhodnuto do konce roku, zatím k tomu ale nedošlo," řekl v lednu Povšík. Podle něj se měl začít Superb vyrábět společně s Volkswagenem Passat v novém závodě v Turecku, jeho příprava ale byla pozastavena kvůli tamní napjaté situaci.

V mladoboleslavské automobilce začalo v úterý kolektivní vyjednávání o růstu mezd. Současná kolektivní smlouva platí do 31. března. Tarifní mzdy zaměstnanců v automobilce Škoda Auto vzrostly s platností od 1. dubna o 2500 korun měsíčně. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila v roce 2018 ve společnosti 51.275 Kč.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39.000 zaměstnanců, z toho v ČR téměř 34.000 lidí.

Diskuze (19)

Doporučujeme

14. 2. 2020 12:41
co a kde
O tom co a kde bude vyrabet skodovka nerozhodujou ty moulove v MB ale management ve Wolfsburgu. A bude se vyrabet tak aby to zajistilo dividendy Volkswagenu, ochranila se zamestnanost a mzdy v nemeckych zavodech a odbory VW s tim byly spokojene. Takze Boleslavaci, jak to rikal Trautenberk: "nekoukat, nelelkovat a delat!"
14. 2. 2020 11:57
Re: Propouštění
Treba na popularni modely konecne nebudou rocni cekacky.
14. 2. 2020 08:55
Re: Re: Vitaj V Meste
...alebo Prešporok ;-)
14. 2. 2020 08:54
Re: Propouštění
S vynuceným nástupem elektroaut budou kapacity všude.
14. 2. 2020 08:52
Re: Koncern
Přesně tak. V obou lokalitách jsou platy vyšší. Jde jen o volné kapacity.