Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Yaris SUV prozrazuje další detaily. I jako malé auto nabídne čtyřkolku

David Bureš
Diskuze (16)

Pohon všech kol není v segmentu malých SUV zrovna typickou možností. Novinka Toyoty však toto řešení nabídne.

Toyota připravuje napjatě očekávané malé SUV, kterým konečně vstoupí do dnes tak populárního segmentu. Automobil se světu poprvé představí na březnovém autosalonu v Ženevě, už předtím však výrobce postupně odhaluje jeho detaily.

Nejnověji automobilka zveřejnila snímek zádě vozu zatím označovaného jako „Yaris SUV“. Přestože zadní partie zůstávají částečně zahalené ve tmě, koncová světla protažená do víka kufru jsou jasně patrná. Potvrzují tak zprávy, že novinka bude svými tvary svébytná a rozhodně tak nepůjde jen o přizvedlý Yaris. Nebude to ani derivát modelu Raize, představeného loni v Japonsku. Toyota již dříve uvedla, že novinka bude mít kompaktní, dynamický design s vlastní osobností.

Automobilka navíc potvrdila, že „Yaris SUV“ bude dostupný i s pohonem všech kol, což je v segmentu dost neobvyklé řešení. Populární Renault Captur nebo Peugeot 2008 dokázaly, že třídě malých SUV mohou kralovat bez čtyřkolky, a tak na tento trend nastoupily i další výrobci. Pohon všech kol od té doby nenabízí většina malých SUV, a tak tato možnost bude pro Toyotu zajímavou konkurenční výhodou.

Těšit se můžeme i na hybridní systém nejnovější generace. Toyota zatím neprozradila podrobnosti, dá se však předpokládat zástavba ústrojí z nového Yarisu, s nímž novinka sdílí platformu TNGA GA-B pro automobily segmentu B. Jeho srdcem je nově vyvinutý zážehový tříválec o objemu 1,5 litru.

Od Yarisu se vůz navíc odliší nejen svým designem, ale také velikostí. Bude nejen vyšší (jak už vyplývá z koncepce), ale také širší a delší. Proti Yarisu se natáhne také rozvor. Oba modely se každopádně budou vyrábět bok po boku, ve francouzském závodě Valenciennes.

Toyota „Yaris SUV“ bude nejdůležitější, ne však jedinou novinkou japonské značky na letošním ženevském autosalonu. Prezentovat se tu bude také nový Yaris (viděli jsme ho už sice loni, prodávat se ale začne až letos) nebo RAV4 v nové plug-in hybridní formě. Evropskou premiéru v Palexpu pak oslaví druhá generace vodíkového Miraie, těšit se můžeme i na sportovní Toyoty v podobě čtyřválcové Supry a nového GR Yarisu, ostrého třídveřového hot hatche.

David Bureš
Diskuze (16)

Doporučujeme

Avatar - fOE
19. 2. 2020 12:48
Re: Toyota je jediná automobilka, která dokáže
Ja sazim na T-cross / T-Roc. :-[]
19. 2. 2020 00:30
Ta čtyřkolka zní zajímavě
Malá šikovná čtyřkolka, ale o trochu větší a civilnější než Jimny, by byla fajn, jen se obávám, že to zabijou cenou.
Avatar - .StenLi.
18. 2. 2020 19:35
Re: Toyota je jediná automobilka, která dokáže
Aha :) Nevsimol som si ze ho spomina tak casto.. zmiatla ma aj profilovka svetla z Pola.
18. 2. 2020 17:59
Re: Toyota je jediná automobilka, která dokáže
Pretože 3_diamanty spomenie ASX aj pod článkom o Porsche 911, tak je to auto už trvalo spojené s jeho osobou.
Avatar - speedfred
18. 2. 2020 17:57
Re: Toyota je jediná automobilka, která dokáže
Hybridov som už pár šoféroval, možno aj nejaký kúpim. Neznamená to ale že sú najlepšie.