Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Galerie z veletrhu užitkových vozidel v Birminghamu 2014

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mezi největší akce svého druhu ve Velké Británii i celé Evropě patří tradiční veletrh užitkových vozidel pořádaný v Birminghamu letos na přelomu dubna a května.

Letošní ročník The Commercial Vehicle Show v Birminghamu se odehrál v termínu od 29. dubna do 1. května a stejně jako ten loňský se stal místem několika světových premiéra. Na ploše o rozloze 57 000 metrů čtverečních rozdělené do tří hal a venkovních prostorů, představovali vystavovatelé produkty od brzdových destiček až po 44tunová nákladní vozidla.

Velká pozornost byla letos věnována novinkám ze světa lehkých užitkových vozidel s celkovou hmotnosti do 3,5 tuny. Mezi největší novinky se letos zařadila světová premiéra nové generace dvojčat Renault Trafic a Opel Vivaro nabízeného ve Velké Británii pod značkou Vauxhall.

Dalším z dodávkových vozidel, které mělo premiéru v modernizovaném provedení, byl Renault Master, který se představil s novými předními partiemi.

V důkladně modernizované podobě se návštěvníkům veletrhu v premiéře představily i konkurenční modely Peugeot Boxer a Citroën Jumper (na britském trhu pojmenovaný Relay), zatímco jejich sesterský Fiat Ducato byl ještě k vidění ve své původní podobě.

Fiat jako vždy vystavil kompletní nabídku svých lehkých užitkových vozidel a na jeho stánku byly k vidění modely Fiorino, Doblo, Scudo i již zmiňované Ducato v několika různých provedeních.

Francouzským novinkám přímo konkuroval Ford se svou rozsáhlou rodinou modelů, které spojuje jméno Transit. V letošním roce se totiž vstupem nejmenšího z nich, jímž je Transit Courier, uzavřela historicky největší generační výměna užitkových vozidel značky Ford na evropském trhu, při níž automobilka nahradila Transit Connect a Transit rovnou čtyřmi různými řadami modelů pojmenovanými Transit Courier, Transit Connect, Transit Custom a Transit. Kromě kompletní palety Transitů nechyběl na stánku Fordu aktuální pick-up Ranger.

Nissan vystavoval svůj nejmenší užitkový model NV200 v dodávkovém i osobním provedení. Hlavní pozornost byla na jeho stánku, kde nechyběl ani nákladní Cabstar, věnována především produkčnímu provedení elektřinou poháněnému modelu e-NV200.

Další japonskou značkou na britském výstavišti bylo Isuzu, které kromě svých nákladních vozidel vystavovalo pick-up D-Max v několika různých provedeních od civilního provedení až po speciál se záchranářskou nástavbou.

Mercedes-Benz v Birminghamu představil průřez svou nabídkou od modelu Citan přes Vito ke Sprinteru. Mezi nákladními vozy byly zastoupeny modelové řady Atego, Antos, Actros a Arocs.

Svou kompletní paletu vozidel Euro 6 v podobě modelových řad D, C, K a T představila na svém stánku značka Renault Trucks. Italské Iveco vedle sériových modelů Daily a Stralis Hi-Way vystavovalo i závodní speciál z letošní rallye Dakar, zatímco německý MAN prezentoval svá těžká nákladní vozidla modelových řady TGX a TGS.

Vedle výrobců lehkých, středních a těžkých nákladních vozidel vystavovali své produkty i společnosti, které se zabývají produkcí přívěsů a návěsů nebo nástaveb. Na své si přišli i příznivci historických modelů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)