Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky z Detroitu: Prohlédněte si hvězdy severoamerického autosalonu 2022

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Severoamerický mezinárodní autosalon se po delší odmlce vrátil na scénu a přinesl několik velmi zajímavých novinek.

Sláva autosalonů je možná na ústupu, přesto se Severoamerický mezinárodní autosalon (NAIAS), často označovaný také jako detroitský autosalon, po dvouleté pauze vrátil na scénu a přinesl řadu zajímavých novinek. Pro připomenutí jen zopakujme, že poslední ročník autosalonu proběhl v roce 2019, ten letošní pak poběží od 14. do 25. září a tradičně se koná v Detroitu.

Teď už ale k novinkám, které si můžete prohlédnout také v galerii. Tou zřejmě největší je představení sedmé generace Fordu Mustang, která opět nabídne manuál, V8 a pohon zadních kol. Za pozornost pak stojí obzvlášť nová verze Dark Horse, která se stane základem i pro závodní speciály.

Automobilka Jeep se pokusila přilákat pozornost širokého okolí největší gumovou kachničkou, která se stala novým hitem mezi majiteli Wranglerů. Kromě tradičního pozdravu „Jeep wave“ prsty ruky na volantu si totiž na různých místech nechávají malé gumové kachničky se vzkazy. Došlo ale také na auta.

Video se připravuje ...

Jeep v Detroitu představil speciální edici Grand Cherokee 30th Anniversary Edition 4xe, tedy plug-in hybridní Grand Cherokee k oslavám třicátého výročí modelu, a plug-in hybridní Jeep Wrangler Willys 4xe se stylovým vzhledem a bohatou výbavou do města i do terénu. Kromě toho se ale na stánku objevily i starší koncepty značky.

Důležitou novinkou byl také Chrysler 300C, který je poslední edicí tradičního amerického sedanu s motorem 6,4 V8 HEMI pod kapotou. S vidlicovým 6,2litrovým atmosférickým osmiválcem pak přijel nový Chevrolet Tahoe RST Performance Edition, tedy velké americké SUV se třemi řadami sedadel, které chce zjevně konkurovat modelům jako je Cadillac Escalade V nebo Dodge Durango. Výkonem 323 kW jim sice nestačí (Dodge 529, Cadillac 509 kW), styl mu ale Chevroletu rozhodně nechybí.

Dodge pak v době konání autosalonu představil čtvrtou ze sedmi limitek, Charger King Daytona, které se stejně jako Chrysler loučí s motory V8. Za zmínku ale stojí i modernizovaný Lincoln Corsair, který kromě omlazené přídě nabízí i novou paletu bezpečnostních i asistenčních systémů. Nadšence americké síly však svými čtyřválci ani plug-in hybridem nejspíš moc neoslní.

Kromě úplných novinek se na autosalonu objevily také novinky nedávno představené, jako například Ford Maverick ve verzi Tremor, Ford Bronco ve verzích Raptor a Heritage, Chevrolet Silverado ZR2 Bison, GMC Sierra 1500 AT4X nebo elektrické verze Chevroletu Blazer a Silverado. Z vystavených konceptů pak stojí za zmínku třeba Dodge Charger Daytona, Buick Wildcat, Lincoln Star Electric, Lincoln Model L100 nebo Lexus Electrified Sport.

Návštěvníci se tak rozhodně mají na co podívat, přesto je cítit, že novinek není zas tak moc. Zejména pak chybí zástupci evropských a asijských značek, přičemž například Subaru představilo nový Crosstrek, nově bez označení XV, v době detroitského autosalonu, nicméně zcela po vlastní ose.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

17. 9. 2022 09:56
Hlavně musí zaujmout
to velké zombie a uvnitř ty obrazovky.

A přitom po dálnici se jede pořád stejně.