Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před rokem jsme začali oživovat české legendy. Která vize se vám líbí nejvíc?

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Loni v únoru nás napadlo, že bychom mohli zkusit alespoň virtuálně oživovat české (a československé) automobilové legendy. 

A s touto myšlenkou jsme se obrátili na našeho dvorního grafika Honzu Lušovského, který rychle přispěchal s prvním autem. V březnu loňského roku jsme si tak mohli prohlédnout jeho představu moderní Škody 1203. V jeho podání s elektrickým pohonem. 

Ještě v březnu pak Honza stihl připravit vizi soudobého kabrioletu Škoda Felicia a nástupce modelů Garde a Rapid. V případě kupé grafik nejprve pracoval se současným designovým jazykem mladoboleslavské automobilky. 

V květnu se poprvé dostalo také na Tatru, Honza přišel s představou moderní osobní tatrovky. Jeho limuzína je 5,2 metru dlouhá, má 3,2metrový rozvor a nabízí design inspirovaný zejména Tatrou 603. Zajímavým prvkem jsou protisměrně otevíratelné zadní dveře.

Po tatrovácké limuzíně se Honza vrátil ke Škodě, konkrétně k ikonickému modelu 120, potažmo modelové řadě 742, ale hned další ilustrace zase ukazovaly luxusní Tatru. Tentokrát náš grafik představil svou vizi moderní interpretace prototypu Prezident z poloviny 90. let.

A pak už frčely zase jen škodovky: v září se opět dostalo na Garde, tentokrát ovšem v retro hávu, v říjnu na Favorita v mírně terénní verzi Scout a v listopadu na moderní Roomster. I když se trochu zdráháme zrovna tento model označit jako legendární, jde o výrazné auto, které existovalo v jediné generaci. Proto jsme ho do přehledu zařadili. Honza ve svém návrhu pracoval se současným provedením Volkswagenu Caddy.

Do konce roku jsme stihli ještě Škodu Felicia Fun, hravý pick-up v podání našeho grafika přitom vychází z aktuální Felicie. A zatím poslední oživenou legendou v našem podání je ikonická Škoda 110 Super Sport, díky roli ve filmu známá i jako Ferat.

Ale tím nekončíme. Do podobné práce jako my se totiž loni pustila také přímo automobilka Škoda, respektive designéři z oddělení Škoda Design. Výsledkem je seriál, v němž česká společnost představuje moderní interpretace svých zásadních modelů.

Zatím jich bylo pět. Škoda pochopitelně začala vůbec prvním vozem, který v Mladé Boleslavi vyrobila, tedy modelem Laurin & Klement Voiturette A.

Následovala Škoda Popular Monte Carlo, dále kabriolet Felicia, pak také "dvanáctsettrojka" v obytné verzi a zatím posledním autem je Škoda 130 RS.

Všechny uvedené návrhy - včetně těch škodováckých - si samozřejmě můžete prohlédnout v galerii. A nás ještě zajímá, která vize se vám líbí nejvíc.

Která vize se vám líbí nejvíce?
  • Škoda 1203 iV (Auto.cz)
    7%
  • Škoda Felicia (Auto.cz)
    31,5%
  • Škoda Garde/Rapid (moderní design)
    3,7%
  • Limuzína Tatra
    5,2%
  • Škoda 120
    12,9%
  • Tatra Prezident
    9,6%
  • Škoda Garde (retro design)
    1,1%
  • Škoda Favorit Scout
    1,8%
  • Škoda Roomster
    7,7%
  • Škoda Felicia Fun
    4,1%
  • Škoda Ferat
    8,1%
  • Laurin & Klement Voiturette A
    0,4%
  • Škoda Popular Monte Carlo
    0,7%
  • Škoda Felicia (Škoda Auto)
    1,1%
  • Škoda 1203 (Škoda Auto)
    3,3%
  • Škoda 130 RS
    1,8%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 271 čtenářů.

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
26. 4. 2021 11:04
Re: Žlutou Felicii Cabrio
Myslíš Ford Thunderbird 2002? https://www.auto.cz/…e-seriova-vyroba?…
23. 3. 2021 13:17
Felicia
Já tedy vidím roadster, ne cabrio, to zaprvé. Zadruhé je ta práce taková.. jak to říci... prostě vezmu něco, co je na jiném autě, a dám to na nějakou vizi. Třeba světla z arteona dám na Tatrovku, nebo zadní světla z Bentley... Jako to ten grafik opravdu nemohl třeba zkusit nakreslit vlastní světla? Defakto všechna ta auta jsou jenom koláže už existujícího materiálu...
23. 3. 2021 11:25
Re: Roomster
Bodejď by byl, když byl škaredý jak noc... :-( :no:
Avatar - Blue Sun
23. 3. 2021 11:08
Re: Roomster
Zase tak velký zájem o Roomster nebyl.
22. 3. 2021 15:26
Žlutou Felicii Cabrio
Žlutá Felda kabrio ...to je něco co bych chtěl ale co škodovka nikdy neudělá natož za dostupnou cenu :/