Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropské auto roku 2020: V nominacích se objevila Scala, Kamiq i nový Golf

Ondřej Mára
Diskuze (60)

Pořadatelé ankety Evropské auto roku 2020 zveřejnili seznam 35 nominovaných modelů.

Zveřejněný seznam zahrnuje pětatřicet modelů snad ze všech segmentů, od městských kompaktů, přes SUV až luxusní sportovní vozy.  V seznamu navíc nechybí i jeden stále tajemný model, kterým je osmá generace Volkswagenu Golf. Jeho premiéra ale takřka klepe na dveře a tak se jeho účasti nelze divit.

Aby se však mohl vůz do ankety nominovat, musí být jeho prodej zahájen do konce roku alespoň v pěti evropských zemích. Seznam pětatřiceti vybraných modelů pak bude porotou postupně seškrtán na pouze sedm finalistů, jejichž jména by měla být zveřejněna okolo 25. listopadu. Vyhlášení vítěze pak proběhne tradičně před zahájením ženevského autosalonu, a to konkrétně 2. března 2020.

V minulém roce ovládlo prestižní anketu elektrické SUV Jaguar I-Pace, které však svádělo tuhý boj se sportovním kupé Alpine A110. Vítězství vozů z kategorie SUV přitom nejsou v posledních letech ničím neobvyklým. V roce 2018 zvítězilo Volvo XC40 a rok předtím Peugeot 3008.

Pokud se podíváme na seznam, uvidíme řadu již poměrně dobře známých modelů. Některé už navíc prošly i našimi redakčními testy, nebo jsme si je mohli alespoň vyzkoušet během zahraničních i domácích prezentací.

Mladoboleslavskou automobilku jistě potěší přítomnost hned dvou modelů – Scaly a Kamiqu. Tesla se protlačila do výběru s Modelem 3 a malým překvapením je i přítomnost jihokorejského SUV SsangYong Korando, které mělo premiéru na ženevském autosalonu a za pár týdnů už by se mělo objevit i na českém trhu.

Nominace v anketě Evropské auto roku 2020
Audi E-Tron Porsche 911
BMW 1-Series Porsche Taycan
BMW Z4 Range Rover Evoque
BMW X6 Renault Captur
BMW X7 Renault Clio
DS3 Crossback Renault Zoe
Ferrari F8 Tributo Skoda Kamiq
Ford Puma Skoda Scala
Kia e-Soul SsangYong Korando
Mazda 3 Subaru Forester
Mazda CX-30 Tesla Model 3
Mercedes-Benz CLA Toyota Camry
Mercedes-Benz EQC Toyota Corolla
Mercedes-Benz GLB Toyota RAV4
Mercedes-Benz GLS Toyota GR Supra
Nissan Juke Volkswagen Golf
Opel Corsa Volkswagen T-Cross
Peugeot 208  
Ondřej Mára
Diskuze (60)

Doporučujeme

Avatar - _Karel_
23. 10. 2019 19:45
Re: Osobně
Bohužel ho pustili.
Avatar - Emel
23. 10. 2019 18:57
Re: Mate to marne :)
Já mluvím samozřejmě o českých cenách. Základní MY2019 Forester je 810 ceník a ano, má halogeny. O to ale ani tolik nejde, já osobně mám spíš problém s tou dynamikou... kdyby to auto stálo 600 tak budiž, ale za 800 prostě čekám víc.

Eyesight je možná i v základu (u Imprezy byla), to teď nevím... jenže to je právě ta výbava, o kterou já úplně nestojím.

Jinak šance Foresteru na vítězství jsou zanedbatelný.
Avatar - Beefcake
23. 10. 2019 12:21
Re: Mate to marne :)
Marna snaha ostatnych, lebo japonsky vitaz je jasny.
Inak neviem preco je udajne Forester predrazeny, to je nezmysel.
800 za auto s halogenmi ? Halogeny mala len ta socka edition a ta zacinala inde. Za spominanu cenu vzdy bol slusne vybaveny, minimalne so strednou vybavou.
Teraz je dokonca akciova cena na posledny nehybridny model s velmi slusnou vybavou, Eyesightom,volitelnou farbou a stresnym oknom za 29900.
Dnes sa uz u nas ani neda kupit bez LEDiek a hybrid ine ako Full-LED mat nebude.
Inak sa mi zda, ze u vas su tie oficialne ceny o kusok horsie.
https://www.subaruslovakia.sk/e-boxer.html
https://www.subaruslovakia.sk/…_vybava_2019.pdf
Avatar - Emel
23. 10. 2019 10:29
Re: Mate to marne :)
Proč to máme marné? :-)
eBoxer vypadá zajímavě. Totiž... jak se mi Forester jako model docela líbí, tak to pro mě zatím zabíjela kombinace vysoké ceny a sotva dostatečné dynamiky. Laicky řečeno - dát 800 za auto s halogenama a stovkou za 12s, to není můj styl.
CVT už tam je tak jako tak, atmosféra taky, tak přihodit baterku a zlepšit dynamiku i spotřebu zní jako dobrej nápad. Levný auto to stejně není.
BTW, viděl jsem nový Levorg, snad 1.8T - to vypadá zajímavě. Trošku ve stylu Ma6...
Avatar - Beefcake
23. 10. 2019 09:34
Re: Osobně
Pan Zeman, ako bolo v nemocnici ? :)