Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský autosalon 2020: Očekávané novinky představí Kia, Hyundai, Seat i Škoda

David Bureš
Diskuze (4)

Nové generace Hyundaie i20, Kie Sorento, Seatu Leon nebo Škody Octavia. I to jsou automobily, které uvidíme na letošním ženevském autosalonu.

Ženevský autosalon se i v roce 2020 koná ve svém tradičním termínu na začátku března, a tak už nyní máme detailní představu, co bude na výstavišti Palexpo letos k vidění. Automobilky totiž jako obykle řadu novinek ohlásily už s předstihem.

Letošní Autosalon Ženeva však bude trápit množství absentujících značek. Trend odklonu od tradičních automobilových výstav bohužel pokračuje.

Mezi potvrzenými vystavovateli chybí i dříve tradiční účastníci motorshow jako Jaguar, Land Rover, Citroën, Peugeot nebo Nissan. Chybět tentokrát bude rovněž Lamborghini. Opět nedorazí ani Ford, Opel nebo Volvo, tedy značky, které v Ženevě chyběly už loni. Účast na velkém evropském autosalonu jim zřejmě nechyběla, a tak tímto krokem chtějí šetřit i nadále. Raději představují svá auta na vlastních akcích.

Nové koncernové kompakty

I tak však bude v Ženevě na co koukat. Důležitou novinku uvidíme na stánku Seatu, kde se bude prezentovat nová generace Leonu. Čtvrtá generace španělského kompaktu využije techniku Golfu 8 a Octavie 4, což znamená expanzi dotykového ovládání uvnitř nebo nabídnutí vícero hybridních variant. V Palexpu přitom nebude chybět ani sportovní značka Cupra, která by se tam měla pochlubit závodní variantou nového Leonu.

Audi by pak mohlo v Ženevě prezentovat dalšího člena koncernové kompaktní rodiny, novou generaci A3. Jako první se očekává příchod pětidveřového hatchbacku, respektive A3 Sportback, později by měl následovat liftback a sedan. Nově se prý počítá též s terénní verzí Allroad, po vzoru větších modelů čtyř kruhů.

Svou kompaktní novinku bude v Ženevě prezentovat také Škoda. Nová Octavia zatím na žádném velkém autosalonu ukázána nebyla, na jaře se navíc plně rozběhnou její prodeje, a tak na ni bude v Palexpu kladen důraz. Pozornost by na sebe měla strhnout také odvozenou variantou Octavia RS, která zatím představena nebyla. Mladoboleslavská značka ve Švýcarsku navíc odhalí i Kamiq ve verzi Scoutline.

Nová SUV

Kia v Ženevě vsadí na novou generaci rodinného SUV Sorento. Ta se zásadně změní, a tak jak tvarově, tak technicky. Design přijde o oblé tvary, základem bude zcela nová architektura umožňující zástavbu hybridního pohonu.

Toyota se pochlubí novým Yarisem – ten už jsme sice viděli loni, do prodeje ale vstoupí až letos, navíc na velkém autosalonu na starém kontinentu ještě viděn nebyl. Potvrzená je také premiéra napjatě očekávaného malého SUV, které využije techniku nového Yarisu. Japonská značka už prozradila, že nabídne pohon všech kol, což v segmentu není zrovna obvyklé řešení.

Noví prckové

Malou novinku chystá také Hyundai. Půjde o novou generaci i20, která bude chtít zaujmout nejen sportovnější vizáží, ale především tou nejmodernější technikou. Aby toho na stánku korejské automobilky nebylo málo, pochlubí se ještě modernizovanou i30 nebo konceptem Prophecy.

Velká premiéra se pak očekává na stánku Fiatu. Italská značka chystá novou generaci úspěšné 500, která by se měla poprvé představit světu právě letos v Ženevě. Design sice bude povědomý, základ ale bude zcela nový – počítá se s čistě elektrickým ústrojím. 

Co dalšího uvidíme?

Elektrické novinky očekávejme také u dalších vystavovatelů. Volkswagen zřejmě představí další koncept elektrické rodiny ID. Ten by mimochodem mohl doplnit i Arteon Shooting Brake, nedávno odhalený prostřednictvím špionážních snímků přímo z továrny automobilky. Pracuje se též na faceliftu Tiguanu, jehož příď se promění po vzoru Golfu 8.

To BMW bude v Palexpu na svém stánku klást důraz na své plug-in hybridní modely a hybridizaci nabídky – mildhybridem se postupně stanou další a další vozy v mnichovské nabídce. Potvrzena je také premiéra konceptu i4 naznačující podobu chystaného elektromobilu střední třídy.

I přes absentující Lamborghini bychom v Ženevě 2020 měli vidět dostatek sportovních aut, které jsou tradiční součástí této výstavy. Porsche by mělo ukázat novou generaci 911 Turbo, McLaren zase připravuje novou platformu s hybridním šestiválcem, které by poprvé mělo prezentovat právě na letošní ženevské autoshow. Těšíme se i na nové „baby efko“, Ferrari Roma.

Ženevský autosalon 2020: Předběžný seznam novinek
Značka Modely
Aiways U5, U6ion koncept 
Alfa Romeo nový model
Aston Martin DBX, Vantage Roadster
Audi nové A3 Sportback (?), e-tron S
Bentley Bacalar, Continental GTC Mulliner, Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner
BMW i4 Concept, plug-in hybridní modely
Citroën NEBUDE
Cupra Formentor, Leon, Leon Competición TCR
Dacia elektrický koncept
DS 9, Aero Sport Lounge
Ferrari Roma
Fiat 500e, 500 Hybrid, Panda Hybrid
Ford NEBUDE
Honda Civic Type R facelift, Jazz Hybrid
Hyundai i20, i30 facelift, Prophecy
Jaguar NEBUDE
Kia Sorento
Lamborghini NEBUDE
Land Rover NEBUDE
Lexus LC 500 kabrio, LF-30 Electrified, UX 300e
McLaren Elva, hybridní technika
Mercedes-Benz GLA, GLE 63 AMG kupé, E facelift, Vision AVTR
Nissan NEBUDE
Opel NEBUDE
Peugeot NEBUDE
Polestar Precept
Porsche 718 GTS 4.0, 911 Turbo
Renault Mégane facelift, Talisman facelift
Rolls-Royce Ghost?
Seat Nový Leon
SsangYong NEBUDE
Subaru NEBUDE
Suzuki Nové mildhybridy
Škoda Kamiq Scoutline, Octavia RS
Toyota GR Yaris, Yaris, malé SUV
Volkswagen Arteon Shooting Brake?, Caddy, Golf GTD, Golf GTE, Golf GTI, Tiguan facelift, Touareg R
Volvo NEBUDE
David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
20. 2. 2020 17:11
Pokud nezačnou pořadatelé autosalonů....
automobilkám platit za účast, tak bude s autosalony brzy konec..... ;-\
Avatar - GregorZV
22. 1. 2020 14:55
VW Caddy
Nemala by tam byť aj nová Caddyna? :)
21. 1. 2020 11:00
Alfa Romeo
Na stránkách Club Alfa It psali, že na autosalonu v Ženevě by mohlo být představeno sériové Tonale. Plus se ještě spekuluje o nové 500 Giardiniera. Myslím že je se na co těšit.
17. 1. 2020 17:22
Ja se těším
Hlavně na kamiqa scoutline!
Prostě bomba