Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Frankfurt 2019 za rohem. Tohle všechno tam bude k vidění

David Bureš
Diskuze (8)

Letošní ročník autosalonu IAA ve Frankfurtu startuje už příští týden. Už s předstihem však víme, jaké novinky tam můžeme očekávat.

Frankfurtský autosalon startuje příští týden, jak je ale v dnešní době zvykem, automobilky už s předstihem odhalují, co tam budou prezentovat. A tak už máme dobrou představu o tom, co se na letošním ročníku veletrhu IAA představí. Některé tradiční značky ale budou chybět.

Hojně zastoupeny budou samozřejmě domácí němečtí výrobci. Klíčovou premiéru chystá Volkswagen, který na IAA 2019 bude vystavovat elektromobil ID.3, prvního člena nové elektrické řady, který naznačí, zda je vytyčená elektrická strategie značky skutečně ta správná. Volkswagen ID.3 je kompaktní hatchback postavený na základech platformy MEB vyvinuté pro elektromobily, který v úvodní sérii nabídne akumulátor s kapacitou 58 kWh a normovaný dojezd 420 kilometrů.

Elektromobil uvidíme také na stánku Porsche. V tomto případě půjde o avizovaný Taycan, auto vycházející z konceptu Mission E, které bude poháněno dvěma elektromotory o celkovém výkonu přes 440 kW. Dojezd se má přitom pohybovat okolo 500 kilometrů.

Důležitou novinku uvidíme také na stánku BMW. Půjde o třetí generaci řady 1 (F40), kompaktního modelu, který v nejnovějším vydání zcela mění koncepci. Z auta s motorem vpředu podélně a pohonem zadních kol se stává klasický hatchback s motorem vpředu napříč a pohonem předních kol. Do prodeje vůz oficiálně vstoupí 28. září 2019. Na stánku BMW bude k vidění i nová X6

To Kia bude ve Frankfurtu zastoupena netradičním způsobem. Její evropská centrála sídlí nedaleko výstaviště a právě v jejích prostorech bude prezentovat kompaktní crossover Xceed. Je to další člen rodiny Ceed, který se též vyrábí ve slovenské Žilině. Oproti ostatním karosářským variantám se však liší zcela jiným designem. Sesterský Hyundai naopak bude zastoupen tradičně. Vsadí na novou generaci miniauta i10, která by ráda oživila zájem Evropanů o nejmenší vozy na trhu.

Hned několik SUV-novinek si pak pro IAA 2019 přichystal Ford, který jimi chce vylepšit výsledky své evropské divize. Konkrétně půjde o novou generaci kompaktního modelu Kuga a plug-in hybridní verzi modelu Explorer, které doplní také nový malý crossover Puma.

SUV bychom měli vidět také na stánku Land Roveru, který by měl na frankfurtském autosalonu konečně představit napjatě očekávaný nový Defender. Ten už nebude tím typickým offroadem s rámovým podvozkem jako originál, automobilka ale nadále od něj slibuje skvělé schopnosti mimo zpevněné cesty.

Naopak Honda půjde cestou dnešního trendu, Frankfurt se stane místem premiéry elektromobilu E. Honda E bude sériovou verzí studie E Prototype, půjde tedy o retro tvarovaný hatchback s pohonem zadních kol, který má v základu nabídnout zpětné kamery místo konvenčních vnějších zpětných zrcátek.   

Mnozí tradiční vystavovatelé ale budou ve Frankfurtu letos chybět. Už dříve daly najevo Fiat, Nissan, Volvo, Mazda, Mitsubishi, Suzuki, Subaru nebo Aston Martin, že na letošním IAA vystavovat nebudou. Chybět má i francouzská část Skupiny PSA, Citroën, DS i Peugeot.

Naopak Opel na domácí výstavě samozřejmě nemůže chybět. Vystavovat tam bude novou generaci Corsy, která využívá platformu CMP z dílny Skupiny PSA, sdílenou s Peugeotem 208. Podobně jako on bude dostupná i v elektřinou poháněné variantě, Corsa-e využije elektromotor o výkonu 100 kW a baterie s kapacitou 50 kWh.

Škoda pro IAA 2019 žádnou zásadní novinku nechystá, představí tam pouze deriváty již známých modelů. Prezentovat bude modernizovaný Superb, který nově doplní nabídku o plug-in hybrid, nebo elektromobil Citigoe iV. Firma obě auta představila v průběhu letošního mistrovství světa v hokeji, ve Frankfurtu ale oznámí jejich bližší technická data a ceny. Ve Frankfurtu se ukáže také Scala Monte Carlo

IAA 2019 se koná od 12. do 22. září 2020, na 10. a 11. září jsou naplánovány novinářské dny. Mottem ročníku je „Driving tomorrow,“ tedy řízení zítřka. Veletrh se v rámci toho více zaměří na nové technologie, tradiční vystavovatele se tak pokusí se svými stánky nahradit technologické firmy jako IBM nebo Microsoft.

Frankfurtský autosalon 2019: Předběžný seznam novinek
Značka Modely
Aston Martin NEBUDE
Audi AI-Trail, A1 citycarver, A6 Allroad, S8, Q3 SportbackSQ8 TDI, Q7 facelift, RS 6 Avant
Borgward ?
BMW řada 1 , řada 3 Touring, řada 8 Gran Coupé, M8, X6
Byton ?
Citroën NEBUDE
Cupra Tavascan
DS NEBUDE
Fiat NEBUDE
Ford Kuga, Explorer PHEV, Puma
Great Wall ?
Honda E
Hyundai 45 Concept, i10, závodní elektromobil
Jaguar ?
Kia Ceed PHEV, XCeed
Lamborghini Sián
Land Rover Defender
Lexus NEBUDE
Mazda NEBUDE
McLaren ?
Mercedes-Benz EQS Concept, EQV, GLB, GLE kupé
Mini SE
Mitsubishi NEBUDE
Nissan NEBUDE
Opel Astra fl.Corsa-e, Corsa, Grandland X Hybrid4
Peugeot NEBUDE
Porsche Taycan
Renault Captur
Seat Tarraco PHEV
Smart Forfour EQ fl., Fortwo EQ fl.
Subaru NEBUDE
Suzuki NEBUDE
Škoda Citigoe iV, Kamiq Monte Carlo, Scala Monte CarloSuperb iV, Superb Scout
Toyota NEBUDE
Volkswagen ID.3, ID koncept, T-Roc Cabriolet
Volvo NEBUDE
David Bureš
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
5. 9. 2019 11:51
Ve Frankfurtu lítaj šutry
aneb ekomarxisti v akci https://www.idnes.cz/…732_automoto_fdv
Avatar - _Karel_
4. 9. 2019 16:17
Není autosalon jako autosalon
Zas bych to tu s nějakými Frankfurty nebo Ženevami nepřeháněl, Náplavka je Náplavka.
Koho dnes proboha zajímá, co bude nového ve Frankfurtu (kde to proboha je?) ?
Raději trochu rozveďte, jak byla na Náplavce sranda s modelkama a kdo vás tam navštívil.
Avatar - pradeda777
23. 7. 2019 13:59
V seznamu automobilek....
....vám chybí Toyota..... :-O
23. 7. 2019 10:36
Re: Outlander vs Kuga
Většina uživatelů vozidel značky Mitsubishi oceňuje spíše jejich použití z dlouhodobého hlediska, tedy servisní náročnosti. Outlander v základu za 555 tisíc Kč je poměrně velké (rozuměj reprezentativní) auto s motorem, který dobře funguje ve městě i na silnicích (asi mimo rychlé dálniční přesuny) a určitě se od něj dá očekávat bezproblémový provoz na dobu nejméně deseti let, podobně jako je to u mého Lanceru a Pajera. Osobně jsem měl dvě služební Mondea (Mk2 facelift a Mk3), ale nijak mě to k Fordu netáhne, i když u mě nevyvolává negativní emoce jako některé jiné značky.
5. 6. 2019 06:39
Re: Ford Kuga - Mazda CX-5?
V čem je Outlander lepší než nová Kuga? Zkus dojmy z jízdy, srovnání motorizací, interiérů, praktičnost ;-)